Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mana Latvija (1)

Valsts svētki Sidnejā

Laikraksts Latvietis Nr. 630, 2020. g. 24. dec.
Jānis Čečiņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pirms dažiem gadiem populārs kļuva sauklis – Es esmu Latvija. Tā jau ir. Bet mēs katrs tomēr arī esam indivīdi, ar savām īpatnībām, uzskatiem, pieredzēm un sapņiem. Mēs esam Latvija, bet mēs neesam vienādi.

Kā jau zinām, šogad Austrālijā retais tiek iekšā, un kas tiek, tiem 14 dienas jāsēž karantīnā. Līdz ar to mums šogad nav arī ierastā svētku runas teicēja no Latvijas.

Tas mums deva lielisku iespēju iziet no ierastā un paskatīties kādi mēs esam kas veidojam mūsu Sidnejas latviešu sabiedrību, mūsu Latviju. Aicinājām sešus Sidnejas latviešus dot īsu ieskatu par to kāda ir viņu Latvija.

Ināra Krūmiņa

Dzimusi Stropos, Latvijā. Skolas gaitas uzsāka Kalnciema pagastā, pēc tam Garozas pagastā, līdz bija māja jāatstāj un ar kuģi jādodas uz Vāciju.

Pēc kara tālākais ceļš veda uz Angliju, kur latviešu korī satika savu nākamo vīru Gunāru.

1950ajos gados ģimene, nu jau ar diviem bērniem, par savu naudu ieradās Austrālijā un apmetās Junandera pie Vulongongas (Wollongong). Vecāki vēlējās bērnus sūtīt latviešu skolā un paši dziedāt koros, tādēļ ģimene pārcēlās uz dzīvi Sidnejā. Jau ilgus gadus Ināra vada Sidnejas Latviešu biedrības Dāmu kopu.

Vita Kristovska

Vita dzimusi Latvijā. Beigusi Sidnejas Latvieši biedrības vidusskolu. Viņai ir maģistra grāds un skolotājas diploms un viņa beigusi Dienvidaustrālijas Flindersa universitātes Latviešu valodas kursus. 10 gadus strādājusi kā skolotāja Minsteres Latviešu ģimnāzijā. Sakot ar 1977. gadu vadījusi Jaundienvidvelsas Higher School Certificate latviešu valodas kursu un mācījusi latviešu valodu Sidnejas Latviešu vidusskolā. Strādājusi un vadījusi Latviešu valodas radio raidījumus šeit – Sidnejā un saņēmusi prestižo Walkley žurnālistikas godalgu. Viņa ir laimīga, ka dēls ar ģimeni – ar četriem bērniem – šogad pārcēlās uz dzīvi Latvijā, un ka mazbērni jūsmo par Latviju.

Viktors Sīkais

Dzimis un lielu daļu mūža nodzīvojis Sidnejā. Jaundienvidvelsas universitātē ieguvis Bakalaura grādu mērniecībā. Strādājis Austrālijā, Anglijā, Skotijā un Jaunzēlandē. Viktors bija galvenais mērnieks Sidnejas Olimpisko spēļu stadioniem un atlētu pilsētiņai. Dedzīgs basketbolists – 12 g. vecumā iestājās Sidnejas latviešu sporta kopā Spars un tagad jau 34 gadus ir bijis tās priekšnieks. Bijis vairākās sporta komitejās, kas rīkojušas Austrālijas Latviešu meistarsacīkstes, Baltiešu spēles un Latviešu Globālās spēlēs 1989. gadā Sidnejā.

Sidnejas Olimpiādes laikā Viktors bija brīvprātīgais palīgs un tulks Latvijas Olimpiskai komitejai un sportistiem.

Kopa ar sievu Ināru, ģimenē ir 4 dēli, viena meita un 2 mazdēli.

Toms Mačēns

Dzimis Sidnejā. Starp 2001. un 2014. gadu Toms strādāja celtniecības nozarē un ar šo pieredzi 2006. gadā pārcēlās uz Rīgu, kur attīstīja savu firmu un veica remontdarbus dažādiem klientiem, ieskaitot ārzemju vēstniecībām. Latvijā arī satika savu nākamo sievu Ritu. 2009. gadā atbrauca atpakaļ uz dzīvi Sidnejā. 2015. gadā, sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu, Toms uzsāka savu firmu CrossChem Australia, kas ražo dažādas ķimikālijas dīzeļu mašīnām un rūpniecībai. Firmai tagad ir nodaļas Sidnejā, Brisbanē un Melburnā.

Bērnībā mācījies Sidnejas Latviešu sestdienas skolā. Toms tagad ir aktīvs Sidnejas latviešu vīru kora dalībnieks, bet agrāk piedalījās arī teātrī un tautas dejās. Ģimenē aug divi bērni.

Kārlis Dragūns

Kārlis dzimis un audzis Sidnejā. Apmeklējis Sidnejas Latviešu sestdienas skolu un Annas Ziedares Vasaras vidusskolu. Šogad Austrālijas Katoļu Universitātē Kārlis ieguva Bakalaura dubultgrādu Tieslietās un Komerczinātnēs; šobrīd turpina mācības, lai iegūtu advokāta licenci. Brīvajā laika viņam patīk lasīt, darboties ar datoru, dejot tautas deju kopā Jautrais pāris un piedalīties latviešu sabiedriskajā dzīvē.

Rebeka Ritene

Rebeka dzimusi Rīgā, kur dzīvojusi kopā ar mammu un māsu. Apmeklējusi Rīgas Starptautisko skolu. Bieži pavadījusi vasaras pie vecvecākiem Kuldīgā un Liepājā. Pirms 3 gadiem pārcēlās uz Sidneju, lai studētu Starptautiskās attiecības Sidnejas Universitātē. 2018. gadā sāka dziedāt Sidnejas Latviešu jauktajā korī. Rebeka saka, ka nu jau ir iekārtojusies dzīvei Austrālijā.

Jānis Čečiņš
SLB priekšsēdis
Sidnejā,
2020. gada 18. novembrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com