Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


DELNA iestājas par atklātību Latvijā

Par padarīto un vēl plānoto darbu

Laikraksts Latvietis Nr. 630, 2020. g. 24. dec.
Kārlis Jānis Ātrens -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Delna

Pirms diviem gadiem rakstīju par Sabiedrības par atklātību – Delna (Delna) 20 gadu pastāvēšanas jubileju Latvijā. Toreiz biju Delnas padomes loceklis un šīs organizācijas labā strādāju kopā ar pārējiem padomes locekļiem, padomes priekšsēdētāju Valdi Liepiņu, Delnas direktori Lieni Gāteri un Alianses pret korupciju Latvijā vadītāju Inesi Tauriņu.

Šī gada Delnas biedru kopsapulcē tiku pārvēlēts uz otru trīs gadu padomes locekļa termiņu. Šajās vēlēšanās vēl ievēlējām divus jaunus padomes locekļus – Annu Plaudiņu un Janu Simanovsku. Tā redzam, ka Delna turpina atjaunoties. Pirmajā padomes sēdē pēc kopsapulces vienīgais dienaskārtības punkts bija ievēlēt jaunu padomes priekšsēdētāju. Kā zinām, piecus gadus padomes priekšsēdētājs ir bijis Valdis Liepiņš un šoreiz viņš nekandidēja. Vēlēšanu rezultāts bija vienbalsīgs – es tiku ievēlēts par Delnas padomes priekšsēdētāju. Varu teikt, ka tajā brīdī jutu lielu smagumu uz pleciem, bet ņemot vērā, ka saņēmu pilnu atbalstu, tad piekritu, ka ir mans laiks vadīt padomi.

2020. gadā Delna turpināja iesaistīties inovatīvu pretkorupcijas rīku izstrādē, pildīja sargsuņa lomu, atbalstīja trauksmes cēlējus un iesaistījās likumdošanas darbā. Tomēr Delnas darbu lielā mērā ietekmēja Covid-19 izraisītās sekas.

„Covid-19“ iepirkumu uzraudzība

Lai valdības izsludinātajā ārkārtējā situācijā sekmētu atklātību, godīgu konkurenci un efektīvu valsts līdzekļu izlietojumu, Delna no 21. aprīļa līdz 15. jūnijam pro bono uzraudzīja ar Covid-19 saistītos valsts centralizētos iepirkumus. Delna vērtēja 10 iepirkumu procesus, identificējot vairākus apgrūtinājumus iepirkumu veikšanai un pilnvērtīgai uzraudzībai, par kuriem informēja Aizsardzības ministriju, citas kompetentās institūcijas un sabiedrību. Delnas iesaiste uzraudzības procesā bija iespējama, pateicoties individuālajiem ziedotājiem. Interešu aizstāvības nolūkos Delna papildus organizēja vairākas diskusijas par ārkārtējās situācijas iepirkumu atklātību un sabiedrības iesaisti iepirkumu uzraudzībā, sadarbojoties gan ar Iepirkumu uzraudzības biroju, gan starptautiskajām organizācijām.

Iepirkumu uzraudzības rīka attīstīšana

Ar iepirkumu uzraudzību saistīts arī Delnas darbs pie jauna digitālā rīka radīšanas. 2020. gadā kopā ar partneriem no Igaunijas un Latvijas, Delna sīvā konkurencē ar vienu no astoņām labākajām idejām pasaulē izcīnīja vietu Starptautiskā valūtas fonda (SVF) pretkorupcijas inovāciju darbnīcā. Jaunais rīks Opener paredzēts kā atbalsts žurnālistiem un izmeklētājiem interešu konfliktu atklāšanā Latvijas un Igaunijas publiskajos iepirkumos. Ar SVF atbalstu pēc sešu mēnešu darba oktobrī tika palaists jaunā rīka prototips (https://opener.ee/), ko vairāki Latvijas pētnieciskie žurnālisti jau atzinīgi novērtējuši. Opener ir labs paraugs pievienotajai vērtībai, ko sniedz atkalizmantojamo valsts pārvaldes datu krustošanas iespējas. Lai pabeigtu rīka izstrādi iecerētajā versijā Delnai kopā ar partneriem vēl jāpiesaista vismaz 30 000 EUR.

Amatpersonu iecelšanas procesu uzraudzīšana

Iespēju robežās Delna iesaistās arī citos pro bono darbos. Piemēram, pēc Ekonomikas ministrijas un Iekšlietu ministrijas aicinājuma Delna – pro bono uzraudzīja divus amatpersonu iecelšanas procesus – Latvenergo padomes iecelšanu un Valsts policijas priekšnieka atlasi. Abos konkursos Delna vērsa atbildīgo amatpersonu uzmanību atkāpēm no labas pārvaldības principiem. Latvenergo padomes izvēles procesā Delnai radās aizdomas, ka notiek mēģinājums apiet labas pārvaldības, godīguma un vienlīdzības principus un, iespējams, radīt labvēlīgākus noteikumus vienam kandidātam. Savukārt Valsts policijas priekšnieka izvēles konkurss sākotnēji noritēja bez būtiskām atkāpēm no nolikuma. Tomēr brīdī, kad A. Grišins vairs nevarēja turpināt dalību konkursā, ministrs izvēlējās jaunu kandidātu – A. Ruku, nerīkojot atkārtotu konkursu. Delna ierosinājusi uz augstākajiem valsts amatiem, tajā skaitā tiešo valsts pārvaldes iestāžu vadītāju amatiem, obligāti rīkot atklātus konkursus.

Diskusijas ar Rīgas Domes mēra kandidātiem un Saeimas deputātiem

Viens no Delnas uzdevumiem ir atbildības prasīšana no vēlētajām amatpersonām. Tāpēc 17. augustā Baložu ielas dārzā Delna organizēja publisku diskusiju ar Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās kandidējošo lielāko politisko partiju pārstāvjiem. Diskusijā kandidāti solīja gan plašāku pilsoniskās sabiedrības iesaisti, gan nopietnus pretkorupcijas pasākumus. Savukārt 26. oktobrī Delna uz sarunu par 13. Saeimas pirmajos divos gados panākto pretkorupcijas jomā aicināja visu frakciju pārstāvjus. Aicinājumam neatsaucās Nacionālā apvienība un Zaļo zemnieku savienība. Diskusiju ierakstus var noskatīties Delnas Facebook lapā.

Pavisam drīz Delna prezentēs atjaunoto datu bāzi www.deputatiuzdelnas.lv. Tas būs interaktīvs rīks pētniekiem, žurnālistiem, aktīvajiem iedzīvotājiem, lai analizētu politisko partiju finansēšanas datus. Jaunajā lapā būs viegli uztveramā veidā publicēta informācija par visu 13. Saeimas deputātu darbu un interesēm. Līdz ar mājaslapas atklāšanu Delna publicēs analītisku ziņojumu par 13. Saeimā pārstāvēto politisko partiju un deputātu finansēm. Projektu finansē Eiropas Komisija un Latvijas Kultūras ministrija.

Alianses pret korupciju Latvijā trauksmes celšanas konference

2020. gada 5. un 6. novembrī ikviens interesents varēja tiešsaistē sekot līdzi konferences Trauksmes celšana: nākamais līmenis norisei, ir pieejami video ieraksti. Konferencē piedalījās kā pašmāju, tā arī starptautiskie eksperti, trauksmes cēlēji un viņu atbalstītāji. Konferences noslēgumā tās organizētāji un dalībnieki bija vienisprātis par nepieciešamību veicināt izpratni un izglītot sabiedrību, kā arī organizēt mācības tiem, kas saņem un izskata trauksmes celšanas ziņojumus. Konferenci organizēja Alianse pret korupciju Latvijā sadarbībā ar Valsts kanceleju un Valsts administrācijas skolu. Konferenci līdzfinansēja ASV vēstniecība Latvijā, Nīderlandes Karalistes vēstniecība Latvijā un Pasaules brīvo latviešu apvienība.

Atbalsti Delnu

Arī nākamais gads Delnā plānots intensīvs – komanda strādās ar naudas atmazgāšanas projektiem, izstrādās Latvijas un Norvēģijas pašvaldību atklātības indeksu, piedalīsies lobēšanas jeb interešu aizstāvības regulējuma izstrādē, kā arī kā vienmēr – būs gatava reaģēt uz aktuāliem notikumiem un iesaistīsies nepieciešamajos pro bono darbos.

Lūdzu, atbalsti Delnas darbu ar savu iemaksu vai noformē ikmēneša pārskaitījumu uz Delnas kontu. Ziedojumus Delnai var pārskaitīt uz bankas kontu Latvijā, kā saņēmēju, lūdzu, ierakstiet:

Biedrība Sabiedrība par atklātību – Delna, reģistrācijas Nr.40008037054,
bankas konts AS SEB banka: LV34UNLA0050022979830 vai AS Swedbank: LV31HABA0552044267218.

Vairāk informācijas par Delnu: www.delna.lv, www.celtrauksmi.lv un www.deputatiuzdelnas.lv

Kārlis J. Ātrens,
„Sabiedrības par atklātību – Delna“ padomes priekšsēdētājs

Liene Gātere, Inese Tauriņa



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com