Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Atbilde infodēmijai“

Latvijas organizēts ANO pasākums par dezinformācijas draudiem Covid-19 krīzes laikā

Laikraksts Latvietis Nr. 627, 2020. g. 9. dec.
LR Ārlietu ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

LR ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalās ANO Infodēmijas pasākuma videokonferencē. FOTO Vitolds Gabrāns, Ārlietu ministrija.

2020. gada 2. decembrī, ANO Ģenerālās asamblejas īpašās sesijas par Covid-19 priekšvakarā, Latvija sadarbībā ar Austrāliju, Franciju, Indiju un Indonēziju tiešsaistē rīkoja tematisku pasākumu Atbilde infodēmijai. Diskusiju vadīja Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs un tās mērķis bija dalīties ar labāko praksi infodēmijas apkarošanā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, uzrunājot starptautisko auditoriju, aicināja stiprināt noturību pret dezinformācijas izplatīšanos pandēmijas laikā: „Katru dienu vīruss prasa arvien jaunus upurus. Ievērojama vīrusa izplatība ir saistīta ar dezinformāciju, kas skar ikvienu cilvēku visā pasaulē. Dezinformācija atvieglo vīrusa izplatību, kavējot vakcināciju un atveseļošanos. Šeit valdībām ir plašāka loma – līdzās Covid-19 ierobežošanas pūlēm ir jācīnās pret dezinformāciju, kas ar to saistīta,“ uzsvēra ministrs.

E. Rinkēvičs iepazīstināja ar Latvijas pieredzi cīņā pret dezinformāciju, sniedzot iedzīvotājiem pārbaudītu, faktos balstītu informāciju un sabiedrības informēšanā iesaistot jomas ekspertus un profesionāļus. Vienlaikus E. Rinkēvičs norādīja, ka tādām starptautiskajām organizācijām kā ANO, Pasaules Veselības organizācija un UNESCO ir unikāla loma globālās dezinformācijas apkarošanā, apvienojot visus iesaistītos un sasniedzot nozīmīgu pasaules iedzīvotāju daļu.

ANO Ģenerālās asamblejas prezidents Volkans Bozkirs atklāšanas uzrunā uzsvēra uzticības nozīmību institūcijām, lai nodrošinātu pārbaudītas un korektas informācijas sniegšanu. Tāpēc ir jāstiprina institucionālais ietvars nacionālā, reģionālā un starptautiskā līmenī. Ģenerālās Asamblejas prezidents izteica pateicību Latvijai par tematiskā pasākuma organizēšanu.

Diskusijā piedalījās arī pārstāvji no ar Austrālijas, Francijas, Indijas un Indonēzijas, Pasaules Veselības organizācijas, nevalstiskās organizācijas Reportieri bez robežām, kā arī ANO Globālās komunikācijas departamenta pārstāvis.

Diskusijas tiešraide tika pārraidīta ANO televīzijā. Ierakstu (angļu valodā) iespējams noskatīties Ārlietu ministrijas Youtube kontā: https://youtu.be/ot9OG44v-z0.

Termins infodēmija tiek lietots, runājot par dezinformācijas pandēmiju Covid-19 krīzes laikā. Lai iestātos pret dezinformācijas pavairošanu, 2020. gada jūnijā ANO sistēmā tika izplatīts Latvijas iniciēts Starpreģionu paziņojums par infodēmiju saistībā ar Covid-19, kuru parakstīja 130 ANO dalībvalstis un 2 ANO novērotāji.

LR Ārlietu ministrija



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com