Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ivars Štubis no Rīgas

Oktobris – Laiks skrien un arī neskrien

Laikraksts Latvietis Nr. 622, 2020. g. 4. nov.
Ivars Štubis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ivars Štubis ar masku. FOTO no Ivara Štubja personīgā arhīva.

Uzstāšanās „Skyline Bar“ Rīgā. FOTO no Ivara Štubja personīgā arhīva.

Lapas Siguldā. FOTO Ivars Štubis.

Turaidas pils. FOTO Ivars Štubis.

Stubis_5

Reiņa Jaunā albuma vāks „Zeme“. Skat. https://nra.lv/izklaide/muzika/328583-recenzija-reinis-jaunais-zeme.htm

Man pēdējā laikā ir bijusi sajūta, ka laiks skrien ļoti ātri, bet tajā pašā laikā, ļoti lēni iet garām. Tāda paradoksāla sajūta man liekas rodas no tāda laikmeta, kurā mēs pašlaik dzīvojam. Kad dzīvojam ilgāku laiku tādā pasaulē, kur katru nedēļu dzīves apstākļi un noteikumi mainās, tad nevaru plānot uz priekšu, un nevaru īsti veidot un īstenot dzīves mērķus. Mēs dzīvojam bez plāniem, it kā momentā, kas no vienas puses skaitās kā laba lieta. Bet nākamais solis ir vienmēr miglā, un staigāt dziļā miglā var izraisīt bīstamas sekas. Laiks skrien un tajā pašā brīdī arī apstājas.

Es pašreiz nevaru sūdzēties. Septembris un oktobris ir bijis pilns ar koncertiem un projektiem. Man ir bijušas labas iespējas vēl paplašināt savu muzikālo pieredzi, un es jūtos, ka es daru to, kas man bija domāts – spēlēt un dzīvot no mūzikas. Es izmantoju katru iespēju, kas man tiek dāvināta, jo jau redzu, ka tik brīvi un viegli drīzumā varbūt nebūs. Es jūtu, kā mūziķis esmu ņēmis daudzus lielus soļus, un es vispār jūtos daudz vairāk pārliecināts par savām spējām – tad viss nav galīgi bēdīgi!

Bet, kamēr es rakstu par labām lietām, jau debesīs pulcējās tumšie mākoņi. Vakar Latvijā tika izsludināti 188 jauni Covid gadījumi. Ir tagad Covid uzliesmojums gan Rīgā, gan reģionos. Bet ir arī grūti saprast, kas īsti notiek, jo tie skaitļi no SPKC* milzīgi atšķiras no dienas uz dienu. Vai laboratorijas tiek galā ar visiem testiem? Pašreiz ierobežojumi Latvijā arī paliek diezgan vāji. Pavasarī, valdības reakcija bija daudz stingrāka, un uzliesmojums daudz mazāks. Es varu saprast, ka ir grūti balansēt ekonomiku un veselību. Mazā Latvija skatās uz citām Rietumu valstīm. No ārpuses, Melburnas lokdauns izskatās pārāk stingrs un nežēlīgi garš, bet notikumi ASV izskatās jau briesmīgāki.

Katram iedzīvotājam šeit ir savs viedoklis. Ir daudzi, kas vispār nemaz netic skaitļiem un valsts ziņojumiem. Man liekas, ka plašajā sabiedrībā paliek pārpalikums no padomju laikiem, kad vispār cilvēki klusumā neticēja ne vārdam no valdības. Nesen spilgtā politiskā korupcija arī neko nepalīdz.

Nu redzēsim, kā tagad ies ziemā ar visu šo Covid. Militārie gājieni un salūts 11. un 18. novembri ir atcelti pirmo reizi kopš Latvijas atjaunošanas. Vai Eiropā tagad atkal būs lokdauns? Nezinu.

Īstenībā mums bija plāni braukt uz Gruziju un Armēniju šajā mēnesi. Mūsu lidojumi tika pārcelti martā, bet mēs nolēmām atkal atcelt lidojumus Covid uzliesmojuma dēļ. Izrādās, ka tagad armēņi un azerbaidžānieši krietni karo viens pret otru par Nagorno-Karabahas reģionu. Daudz jaunie vīri no abām pusēm ir jau aizgājuši bojā. Baltkrievijā Lukašenko vēl turas pie varas un krietni apdraud Baltkrievijas sabiedrību. Nu tāds trakums ir uzliesmojis mazliet pasaulē. Bet tas ir 2020. gads.

Nu tā, es nedaudz rakstu par lielākajiem notikumiem šajā pasaules pusē. Mana ģimene un draugi bieži man stāsta, ka ir grūti sekot līdzi, kas notiek Latvijas pusē, jo Austrālijā nāk mazas ziņas, bet viedokļu daudz. Atklāti sakot, dzīve šeit ir vēl arvien visumā OK un mierīga. Man vēl divi koncerti šomēnes, un tad redzēsim kā ies novembrī. Darbiņi mums pagaidām abiem vēl ir. Veikalos nav nekādu trūkumu, un lielākoties dzīve iet ritmā. Bet, kā es teicu, laiks skrien un arī neskrien.

Es vēl ļoti baudu gadalaikus. Dzeltenas lapas pašlaik birst no kokiem un lido rudenīgā vējā. Laiks ir lielākoties pelēks, un dienas īsas. Mūsu komunālā sildīšana šonedēļ ieslēdzās, un ir tāda droša un silta sajūta mūsu bēniņu midziņā. Rudenim ir pašam savs skaistums. Skatoties uz laiku maiņām, es varu atcerēties, ka nav vērts pārāk daudz uztraukties. Dzīve un pasaule vispār darbojas ciklos. Mēs kā indivīdi kādreiz varam aizmirst, ka visumā nekas nepaliks uz vietas, kā laikam, tomēr, laiks nepaliek uz vietas.

Ivars
Laikrakstam „Latvietis“

* Slimību profilakses un kontroles centrs



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com