Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Lasītāja vēstule

Pateicība mācītājam Guntim Kalmem par laikrakstā „Latvietis“ publicēto rakstu

Laikraksts Latvietis Nr. 621, 2020. g. 28. okt.
Varimants Plūdons -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Godātais mācītāj Kalmes kungs!

Rakstu Jums sakarā ar laikrakstā Latvietis šī gada 6. oktobra numurā ievietoto rakstu, kurā Jūs samērā plaši pieskaraties slavenai 1236. gada Saules kaujai.* Kā pirmo vēlos izteikt Jums lielu paldies, ka laikraksta Latvietis lasītājiem ir dota iespēju lasīt: „Saules kauja ir viens no pirmajiem un spožākajiem mūsu tautas brīvības cīņu posmiem,“ arī es ar lielu interesi to lasīju.

Manos pusaudža gados samērā daudz dzirdēju par Saules kauju, jo mana tēva, dzejnieka Viļa Plūdoņa, dzimtās mājas Lejenieki atrodas ļoti tuvu šai kaujas vietai Vecsaulē, Mēmeles upes labajā krastā. Žēl, ka vēl līdz šai dienai vēsturnieki nav varējuši vienoties, vai kauja notika pie Vecsaules, vai Šauļiem Lietuvā. Protams, mana tēva uzskati bija negrozāmi, un, ņemot vēra pāris viņa secinājumus, liekas, ka svara kauss sveras uz Vecsaules pusi. Lai būtu vieglāk stādīties priekšā par vietu, kur notika Saules kaujas, drusku pieskāršos apkārtnei. Lejenieku lauki sniedzas līdz tēva apdzejotam Jautram strautam. No šīs vietas raugoties pāri uz Mēmeles labo krastu, var redzēt vietu, kur upes līkumā notikusi slavenā Saules kauja.

Mana tēva jaunībā Lejeniekiem piederējušas vai tie nomājuši dažas pūra vietas zeme Vecsaules pagastā, vietā, kuru daudzi vietējie uzskatījuši par daļu no Saules kaujas lauka. Tur uzarts sarūsējis kara cirvis un bultas uzgalis. Es pats tos redzēju; rūpīgi ietīti tie stāvēja tēva grāmatu skapī Lejeniekos.

Atpakaļ ceļā uz Rīgu Krustneši virzījās pa Mēmeles labo krastu, meklēdami braslu, kur varētu upi šķērsot. Ļoti piemērota vieta bija, kur Jautrais strauts ieplūda upē. Tas gadu simtu plūdumā upē bija saskalojis smilti, tā izveidojot sēkli no krasta līdz krastam. Kā pusaudzis, ne jau kādas vajadzības dēļ, bet ar citiem draiskuļodamies, šad un tad pārbridām upi. Kreisā krastā tā bija ļoti sekla, bet tuvāk Vecsaules pusei gan sniedzas dūšīgi pāri ceļgaliem. Tiešām laba vieta, kur ar zirgiem krustot upi; ļoti iespējams, ka kāds no krustnešiem šo braslu jau zināja, jo bija to izmantojis iepriekš.

Mana tēva nelokamos uzskatus, ka slavenā Saules kauja ir notikusi Vecsaules pagastā pie Mēmeles, ļoti stipri pierāda iepriekš minētie piemēri: uzartais kara cirvis, bultas uzgalis un brasla pār Mēmeli, tikai dažus simtus metrus no kaujas vietas.

Ar cieņu

Varimants Plūdons

P.S. Ja ir pieejami Viļa Plūdoņa kopoti Daiļdarbi, tad III Grāmatā, 91. lpp. ir vēsturiska poēma „Kauja pie saules“ un I grāmatā 536. lpp. bilde ar paskaidrojumu „Mēmeles upes skats Lejenieku lauku galā, iepretim senajai Saules kaujas vietai“.

* LL617: http://laikraksts.com/raksti/10047



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com