Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sporta ziņas

Atskatoties uz 2010. gadu

Laikraksts Latvietis Nr. 126, 2011. g. 12. janv.
Gunārs Bērzzariņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2010. gada rosīgākā atkal bija sporta vadība Jaundienvidvelsā. Dižsarīkojumi notika gan vieglatlētikā ar 37 dalībniekiem (ieskaitot bērnus) un peldēšanā (28 dalībnieki, ieskaitot bērnus), kā arī latviešu un lietuviešu kopīgs sarīkojums (47 latviešu dalībnieki) un Daugavas organizētās golfa sacensības. Sparu pārstāv arī vīriešu basketbola vienība.

Novuss ir vēl arvien populārākais sporta veids; trīs pavalstīs: katru gadu rīko ALM un atklātās meistarsacīkstes; pirmo reiz atklāts turnīrs notika Centrālkrastā. Uzvarētāji: R. Puisēns, Dzidra Cekuliņa, A. Strauks, J. Kondarovskis (ALM), A. Vālodze, Ausma Pūce, A. Vālodze / J. Brakovskis (Vikt.), D. Pešudovs, Regīna Berķe, R. Puisēns / D. Pešudovs (DA), E. Kaufmanis, Selga Pešudova, E. Kaufmanis / G. Kaufmanis (JDV), E. Kaufmanis (CK).

Uz mūžu bija jāatvadās no diviem Sidnejas latviešu sporta pionieriem – Gvido Lāča un Kārļa Ērgļa.

Melburnā rosīgi ir novusisti. Gada beigās Melburnā notika 43. Austrālijas latviešu meistarsacīkstes basketbolā, draudzības sacīkstes volejbolā.

O. Bergmanis palīdzēja Viktorijas galda tenisa vienībai izcīnīt 1. vietu Austrālijas pavalstu sacensībās, kā arī ieguva 1. vietu veterānu 80+ gadu grupā un 2. vietu 75+ gadu grupas dubultspēlēs.

Latvijas riteņbraucējs Raivis Belohvoščiks pārstāvēja Latviju Pasaules meistarsacīkstēs (turpmāk PM) šosejas riteņbraukšanā, kas notika Viktorijā.

Adelaidē valda novuss, taču ASK biedrs Rūdis Dancis piedalījās ASV latviešu basketbola meistarsacīkstēs un ieguva labākā spēlētāja (MVP) balvu (ASV latviešu laikraksts gan neprata atzīmēt, ka viņš atceļojis no Austrālijas).

Nacionālajā Basketbola līgā (NBL) vienīgais latvieša uzvārds bija Andrejam Lēmanim, kas trenēja Jaunzēlandes Breakers, izvedot to uz 5. vietu.

Sieviešu Nacionālajā basketbola līgā (WNBL) Austrālijas Sporta institūta (AIS) izlasē spēlē Sara Blicava (Andra un Karenas meita). Ieva Nodža (Nagy; Ilzes un Boti meita) studē ASV. Vietējās Adelaides līgās spēlē Gavins Kargans, Zara Oļekalna, Kate Burkevica, Hajnala Nodža un, iespējams, arī vēl citi latviskas izcelsmes jaunieši.

Latviešu dibinātais Hermaņa Matisona šaha klubs uzvarēja divos galvenajos Adelaides šaha komandturnīros, taču latvieši sastādīja tikai pusi no sastāva.

Latvijā

BASKETBOLĀ sievietes atkal izrādījās pārākas par vīriešiem un iekļuva Eiropas meistarsacīkšu (EM) finālturnīrā (kas notiks 2011. gadā). Pasaules rangā viņas novērtētas 19. vietā. Anete Jēkabsone-Žogota, spēlējot pie Maskavas Spartaka, ieguva 1. vietu Eirolīgā un tika ierindota Eiropas sastāvā spēlei pret Pasauli, ko uzvarēja eiropietes.

Vīriešu izlase savā EM priekšgrupā izspēlēja tikai uz 4. vietu, taču laimīga FIBA-Europe noteikumu maiņa ļaus arī viņiem piedalīties finālturnīrā. Pasaules rangā viņi ierindoti 34. v. – Baltijas basketbola līgā visas pirmās trīs vietas bija jāatstāj lietuviešiem: BK Ventspils ieņēma 4. v., kaut tiesnešu kļūda atņēma viņiem trešo vietu.

Eirolīgā TTT atkal startēja nesekmīgi. Labākās Latvijas basketbolistes spēlē ārzemēs par samaksu, ko Latvijas klubi nevar atļauties. Nav arī iespējams piesaistīt pietiekami spēcīgas ārzemnieces.

EM sievietēm zem 20 g. notika Liepājā, jaunajām latvietēm izcīnot 3. vietu.

Sabīne Niedola ieguva vietu turnīra simboliskajā piecniekā.

Vienīgais latvietis NBA Andris Biedriņš turpināja jau 7. sezonu savā karjerā Sanfrancisko Vorjeros (Warriors), palīdzot Latvijai arī EM spēlēs.

VIEGLATLĒTIKAS sezonā spožākais panākums bija Inetas Radevičas izcīnītā zelta medaļa tāllēkšanā EM Barselonā ar jaunu Latvijas rekordu – 6,92 m. Desmitniekā iekļuva arī Ainārs Kovals (6. v.) un Madara Palameika (8. v).

Līna Mūze nopelnīja sudraba medaļu jauniešu PM.

Pirmajās jauniešu olimpiskajās spēlēs Singapūrā bronzas medaļu ieguva Intars Isejevs (visi četri šķēpa mešanā!)

Rīgā trūkst vieglatlētikai piemērota laukuma.

ALSP balvas jauniešiem, ko finansēja Jāņa Daliņa piemiņas fonds, saņēma barjerskrējējs Ģirts Dubinskis un vidusdistanču skrējēja Anna Marija Kalna.

VOLEJBOLĀ Šenkera (Schenker) līgā abas pirmās vietas nodrošināja igauņi, pirms Lāses-R/Rīgas. Volejbola EM Latvijas izlase neizkļuva no priekšgrupas.

FUTBOLS turpināja veģetēt – nav rezultātu un nav skatītāju. Valstsvienībai nav izredžu izkļūt no EM priekšgrupas. Baltijas kausa izcīņa Latvija iespēja tikai divas 0-0 neizšķirtas spēles.

Izcila sezona atkal bija Mārim Štrombergam BMX RITEŅBRAUKŠANĀ – pasaules meistara tituls.

TENISĀ veiksmīgi sezonu aizvadījusi gan Ernests Gulbis, gan Anastasija Sevastova. Gulbis cita starpā uzvarēja Delreibīčas (ASV) turnīrā un Romas ATP Masters Sērijā 1000 izsita gan kiprieti Markosu Bagdatisu, gan ilggadīgo pasaules Nr. 1 šveicieti Rožēru Federeru, tikai finālā (1-2) liecoties pašreizējam pasaules ranga barvedim spānim Rafaelam Nadalam un pats iegūstot 25. vietu pasaulē.

Bilances negatīvā pusē jāatzīmē Latvijas noslīdēšana Dēvisa kausa izcīņā no pirmās grupas uz otro.

Sevastovai lielākais panākums bija uzvara Estorilā, Portugalē WTA International turnīrā. Sezonu viņa beidza kā pasaules Nr. 44.

ZIEMASSPORTA degpunktā bija olimpiskās spēles Vankūverā, kur sudraba medaļas (un mājās arī Trīszvaigžņu ordeņus) Latvijai nopelnīja kamaniņu braucēji brāļi Andris un Juris Šici, kā arī skeletonists Martins Dukurs. Viņa brālis Tomass bija ceturtais. Vēl Vankūveras desmitniekā iekļuva bobslejisti Edgars Maskalāns ar Daumantu Dreiškenu (8. v.) un Haralds Silovs ar 10. v. īstreka 1500 m. Bobsleja labāko pilotu Jāni Miņinu no starta atturēja aklās zarnas operācija.

Latvijas hokejisti Vankūverā palika 12. vietā, PM – 11. vietā un pasaules rangā ieņem 10. vietu. Pasaules hokeja slavas zālē uzņēma bij. valstsvienības vārtsargu Arturu Irbi.

Martins Dukurs saņēma Latvijas Gada balvu ka labākais sportists 2010. gadā.

ŠAHA olimpiādē Hantimansijskā, Krievijā Latvijas sievietes ieņēma dalītu 24. v., vīrieši dalītu 69. v.

Citur pasaulē

ASV hokeja slavas zālē Bafalo uzņēma Dr. Visvaldi Nagobadu – „par ieguldījumu hokeja attīstībā“. Nagobads ir bijis ASV izlases ārsts piecās olimpiskajās spēlēs; 34 gadus darbojies Minesotas universitātes hokeja programmas ietvaros un 8 gadus aprūpējis NHL klubu Ziemeļzvaigznes (North Stars) Minesotā.

ASV Šaha federācija piešķīra Izcilas karjeras balvu šaha publicistam un vēsturniekam Valdemāram Zemītim Kalifornijā. Pavadrakstā izcelts viņa izcilais devums šaha pavalsts un rajona līmenī un atzinīgi novērtēta viņa laika, enerģijas un entuziasma pilnais atbalsta devums šaha laukā.

Zemītis, kopā ar AL sporta nodaļas redaktoru Gunāru Bērzzariņu un nel. Kārli Ādamsonu 1946. un 1947. gadā Vācijā (Oldenburgā, vēlāk Getingenā) izdeva žurnālu rotatora tehnikā Šacha pasaule , nolūkā – vienot visā Vācijā izkaisītos latviešu šahistus un veicināt sadarbību. No šī trijnieka vienīgi Zemītis visu mūžu palika uzticīgs šaham, cita starpā sastādot (angļu valodā) enciklopēdiju, kurā aprakstīti latviešu un Latvijā dzīvojoši šahisti.

Dienvidāfrikā Pasaules kausu futbolā pirmo reiz izcīnīja Spānija. Austrāliju spēlē pret Ganu aptiesāja un tā netika tālāk par priekšgrupu. – Austrālijai neizdevās kļūt par 2022. gada PK rīkotāju: FIFA izpildkomiteja nobalsoja par Kataru.

Gelzenkirhenā Šalke (Schalke) 04 Veltin stadionā sacīksti starp Vācijas un ASV izlasēm vēroja rekordskaits 78000 skatītāju.

Čehijā basketbola PM sievietēm austrālietes cieta negaidītu zaudējumu mājiniecēm čehietēm un bija spiestas apmierināties ar 5. vietu. Lorena Džeksone, kopā ar Ebiju Bišopu, palīdzēja Sietlas Storm kļūt par WNBA čempionvienību.

Vimbldonas tenisa turnīrā pasaules rekordu garākajai spēlei – 8 stundas 11 minūtes – sasniedza amerikānis Džons Isners ar francūzi Nikolasu Maū.

G.E.B.
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com