Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Latvijas Koncerti” piedāvā

Noskatīties „Latvijas gredzena“ koncertu ierakstus

Laikraksts Latvietis Nr. 590, 2020. g. 6. apr.
Rinta Bružēvica -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Latvijas_koncerti

VSIA Latvijas Koncerti sadarbībā ar Latvijas Televīziju piedāvā noskatīties Latvijas valsts simtgades vērienīgākā mūzikas projekta – Latvijas gredzens koncertu ierakstus vietnē ­latvijaskoncerti.lv.

Latvijas valsts simgadei pārliecinoši pretī ritinājās diriģenta Sigvards Kļavas vadītais vērienīgais mūzikas projekts Latvijas gredzens, izceļot un parādot katra Latvijas novada īpatnības, kultūras bagātības un enerģiju.

Latgales dzīves garšu no kristīgās domāšanas līdz tautas dzīves ziņai un tradīcijām varēja izbaudīt koncertizrādē Rakstiem un skaņai. Līdz ar Latvijas Radio kori, kura mūziķi ne tikai dziedāja, bet arī spēlēja un runāja latgaliešu valodā, koncertizrādē tika iesaistīti etnomūziķi un vietējie katoļu priesteri. Gleznieciski skaistās Latgales ainavās kori iekomponēja videomāksliniece Katrīna Neiburga. Skatuves vidi sakārtoja scenogrāfs Rūdolfs Baltiņš, izrādi izgaismoja mākslinieks Egils Kupčs, režisore Inese Mičule pati bija stāstniece un virpināja dūceni skatuves priekšplānā.

Savukārt Kurzemes gredzena mākslinieciskā koncepcija īstenojās lielkoncertā Pūt, vējiņi, kura saturs veidojās ap tautas dziesmas Pūt, vējiņi! garīgo un melodisko telpu. Lielkoncertā piedalījās Latvijas Radio koris, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, Liepājas Simfoniskais orķestris, pianists Vestards Šimkus, koklētāja Laima Jansone, etnomuzikologs Oskars Patjanko, etnogrāfiskie ansambļi Saucējas un Suitu sievas, aktieris Kaspars Znotiņš, kā arī Dūdinieki – Māris Jēkabsons, Ieva Nīmane, Eduards Klints, Kārlis Alberts Klints, Nils Jumītis.

Muzikālajā izstādē Kalns uz augšu ies Vidzeme tika atspoguļota kā gara spēka vieta, kā Latvijas kultūras sakņu vietu, Valsts karoga un Himnas šūpulis, Dziesmu svētku pirmsākumu vietu, dzejnieku, rakstnieku, komponistu, mākslinieku, skolotāju ideālās Latvijas sapņojumu un iedvesmas zeme. Muzikālajā izstādē piedalījās Latvijas Radio koris, solists Daumants Kalniņš, ģitāras virtuozs Kaspars Zemītis, akordeonists Artūrs Noviks un pianists Rihards Plešanovs. Vizuālās koncepcijas un realizācijas autori – Dd studio.

Zemgales gredzena kino koncertā Vēstures palos muzikālā ceļojumā satikās Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbenda grupa, mūziķi, brāļi Oskars un Raimonds Petrauski, kā arī laikmetīgās dejas mākslinieki Lilija Lipora un Guntis Spridzāns. Libretu radīja dzejniece Inese Zandere. Viņa atklāja Zemgales garīgo auglību caur Aspazijas, Annas Brigaderes, Jāņa Jaunsudrabiņa, Māras Zālītes dzejas un prozas spēku. Koncerta emocionālā kulminācija bija Knuta Skujenieka dzeja, kas skanēja Pētera Vaska mūzikā. Režisors – Roberts Rubīns.

Vērienīgā koncertcikla Latvijas gredzens turpinājumā izskanēja muzikālā izrāde Rīgas gredzens. Izrādes atslēga bija radošais gars, kas atklājās dzejnieku Aleksandra Čaka un Ojāra Vācieša, kā arī komponistu Artura Maskata un Ulda Stabulnieka stāstā par dažādo Rīgu. Pilsētas dzīvi mūzikā un dzejā izstāstīja aktieris Andris Keišs, dziedātājs Jānis Strazdiņš, Latvijas Radio koris, diriģents Sigvars Kļava, scenogrāfe un tērpu māksliniece Ieva Jurjāne, režisors Viesturs Kairišs.

Rinta Bružēvica,
„Latvijas Koncertu“ sabiedrisko attiecību speciāliste
2020. gada 30. martā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com