Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Digitalizēto grāmatu portāls –

brīvā piekļuvē līdz 14. aprīlim

Laikraksts Latvietis Nr. 590, 2020. g. 6. apr.
Augusts Zilberts -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Gramatas

LNB

Līdz 14. aprīlim vai ilgāk, ja ārkārtējās situācijas laiks tiks pagarināts, ikvienam (neatkarīgi no ģeogrāfiskās atrašanās vietas) pieejams Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas (LNDB) grāmatu portāls gramatas.lndb.lv. Tajā lasāmas ap 10 000 komerciālajā apritē neesošu grāmatu – no 16. gs. līdz 21. gs. Sākumam.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pamatuzdevums ir nacionālās literatūras krājuma veidošana, mūžīga glabāšana un tā ilglaicīgas pieejamības nodrošināšana. Valsts ārkārtējās situācijas apstākļos, kad fiziska piekļuve krājumam nav iespējama (bet tā īpaši nepieciešama studentiem, pētniekiem, mācībspēkiem), LNB turpina pildīt savas funkcijas, nodrošinot sabiedrību ar daļu nacionālā grāmatu krājuma digitālā formātā. Daļēji tas kļuvis iespējams, pateicoties AKKA/LAA (Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra / Latvijas Autoru apvienība) izsniegtajai licencei un Kultūras ministrijas (KM) atbalstam.

LNB apzinās, ka esošās licences ietvaros nav ieguvusi visu grāmatu portālā pieejamo darbu autoru piekrišanu, tāpēc aicina tos autorus un/vai izdevniecības, kuriem ir iebildumi pret darba publicēšanu brīvā pieejā ārkārtējās situācijas laikā, sazināties ar LNB, sūtot e-pastu uz adresi: lnb@lnb.lv

Grāmatu portālā ietilpst:

  • izdevumi, kuru izsniegšana lasītājiem, apdraud grāmatu fizisko stāvokli – galvenokārt līdz 19. gs. (ieskaitot) un 20. gs. sākumā izdoti darbi, kuri LNB krājumā ir vienā vai dažos eksemplāros;
  • nozīmīgākie darbi par Latvijas vēsturi un kultūru, t.sk. trimdā izdotie;
  • ievērojamu latviešu literatūras klasiķu nozīmīgākie darbi (t.sk. kopotie raksti, nozīmīgāko darbu pirmizdevumi), arī bērnu literatūras klasika;
  • nozīmīgākie darbi atsevišķās/konkrētās nozarēs, sākot no 19. gs. līdz mūsdienām, t.sk. uzziņu literatūra, gadagrāmatas.

LNB pievienojusies arī KM informatīvajai kampaņai „#Ēkultūra“, piedāvājot attālināti izmantot kopskaitā 12 LNDB kolekcijas vietnē www.digitalabiblioteka.lv, kā arī vairāk nekā 20 pilntekstu ārvalstu abonētās datubāzes vietnē https://ej.uz/LNB_datubazes, Nacionālo enciklopēdiju vietnē www.enciklopedija.lv, kā arī lekciju, diskusiju, konferenču, lasījumu un cita veida audio un video saturu LNB sociālajos tīklos.

Atgādinām, ka šobrīd brīvā piekļuvē pilnā apjomā pieejama LNDB periodisko izdevumu krātuve Periodika.lv.

Līdz 14. aprīlim darba dienās no plkst. 9.00 līdz 17.00 LNB Uzziņu un informācijas centrs sniegs attālinātas konsultācijas par piekļuvi digitālajiem resursiem (tālr. 67806113, e- pasts: konsultants@lnb.lv.

Laikā līdz 14. aprīlim LNB paredzētie publiskie pasākumi nenotiks un LNB apmeklētājiem būs slēgta.

Aktualitātes un jaunumi par LNB piedāvājumu: www.lnb.lv.

Augusts Zilberts
Latvijas Nacionālā bibliotēkas Sabiedrisko attiecību vadītājs



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com