Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Alberts Spoģis

Devies mūžībā

Laikraksts Latvietis Nr. 589, 2020. g. 28. martā
Dainis Mjartāns -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Spogis

Alberts Spoģis.

Dzejnieks, filozofs, sabiedriskais darbinieks un Minsteres Latviešu ģimnāzijas pedagogs Alberts Spoģis vairs nav mūsu vidū. Ņemot vērā pašreizējos apstākļus no viņa atvadīties Minsterē varēja tikai tuvākie ģimenes locekļi.

Pirms desmit gadiem klajā A. Spoģa sastādītā grāmata Minsteres Latviešu ģimnāzija izdzīvoja. MLĢ A. Spoģis mācīja vēsturi, filozofiju, sabiedriskās zinības, politiku un katoļu ticības mācību, kā arī ilgus gadus bija skolas darbvedis. Daudziem bijušajiem skolēniem palikuši atmiņā viņu organizētie jaunatnes politiskie semināri.

Liels ir A. Spoģa ieguldījums trimdas žurnālistikā. Dažādos izdevumos publicēts vairāk par 700 rakstiem. A. Spoģis vairākus gadus bija arī Radio Brīvā Eiropa raidījuma Latgolas bolss līdzstrādnieks. Ilgus gadus strādāts pie žurnālu Dzeive un zinātniskā rakstu krājumu Acta Latgalica, kā arī rediģēts žurnāls Kara Invalīds. Ar degsmi A. Spoģis bija iesaistījies Latviešu preses biedrības un katoļu studentu apvienības Dzintars darbībā.

Visus trimdas gadus A. Spoģis aktīvi sadarbojās ar latgaliešu grāmatizdevēju Vladislavu Lōci Minhenē. Gādāja par latgalisko lūgšanas grāmatu pavairošanu Latvijas katoļu vajadzībām. Pēc neatkarības atgūšanas arī Latgaļu izdevniecības grāmatas tika nogādātas Latgales skolām un bibliotēkām. „Ar Vladislavu Lōci darbojāmies, kopā veidojām, nostiprinājām latgaļu presi, Latgales būtību! (..) Latgale nav tikai vārds, bet ir cilvēki, ir gars Latgalei,“ rezumējis Alberts Spoģis.

A. Spoģis dzima1924. gada 9. oktobrī Daugavpils apriņķa Vārkavas pagasta Bratiškos. Beidzis Vārkavas sešgadīgo pamatskolu. Savu uzvārdu mantojis no dzimtās puses vietvārda – Špoģiem. Ierauts Otrā pasaules kara virpulī smagi ievainots, izcietis Zedelgēmas kara gūstekņu nometni Beļģijā, izglītības gaitas turpināja Baltijas Universitātē Pinebergā, Hamburgas, Bonnas un Madrides Universitātēs. Izdoti četri dzejoļu krājumi, publicistiskas un literatūrkritiskas apceres un recenzijas, monogrāfija par mākslinieku Juri Soikanu. Periodikā publicētas apceres par filozofijas jautājumiem – I. Kantu, V. Solovjovu, G. Marselu, K. G. Jungu, T. Celmu, K. Raudivi un Z. Mauriņu, kā arī par iespaidiem un atziņām filozofu internacionālajos kongresos.

Andris Vējāns grāmatā Latgales rakstu gaisma Albertu Spoģi metaforiski un trāpīgi raksturojis kā Latgales balsi Eiropas labirintos. Kultūrvēsturnieks Pēteris Zeile pievienojis vēl citus atbilstošus apzīmētājus: darbības daudzveidis, nerimtīgs kultūras strādnieks, viens no visenerģiskākajiem tiltu cēlējiem un ceļu bruģētājiem starp trimdas un Latvijas latviešiem.

A. Spoģis pazina daudzus mūsu dižgarus Z. Mauriņu, K. Raudivi. J. Jaunsudrabiņu. Uz rakstnieka dzīves vietu Mēnesnīcu viņš savulaik ar MLĢ audzēkņiem vienmēr braucis ar kādu praktisku mērķi – malku sagādāt vai kā citādi palīdzēt. Pēdējos gados A. Spoģis gādāja arī par rakstnieka piemiņas istabas uzturēšanu Minsteres Latviešu centrā.

A. Spoģis kopā ar sievu Mariju izaudzinājuši un izskolojuši sešus dēlus un meitu. Pēdējos gados kopā ar dēlu Gregoru Spoģi bija pievērsies savas dzimtas vēstures izpētei. Drīzumā Rēzeknē klajā nāks A. Spoģa nepublicēto dzejoļu grāmata.

Albertu Spoģi visā pasaulē vienmēr atcerēsies plašais bijušo Minsteres Latviešu ģimnāzijas audzēkņu pulks, radi un draugi Latvijā un Vācijā.

Munu sirdi,
kas nagonti trauce,
šūnakt kaids nūmīrynōjis…

Kaids īt maņ vysur leidza,
pādu nūspīdumūs
vejūleites plaukst…

„Boltōs dūmas“ (2000)

Dainis Mjartāns



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com