Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Jaunā Gaita“ Nr. 300

Pavasara numurs

Laikraksts Latvietis Nr. 589, 2020. g. 28. martā
Juris Žagariņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Žurnāla „Jaunā Gaita“ 300. numura vāks.

JG rakstu krājuma kultūrai un brīvai domai 300. numurs jau nonācis abonentu rokās visā pasaulē, kā arī daudzās bibliotēkās Latvijā. Par nominālu cenu tas ir pērkams Jāņa Rozes un Zvaigznes ABC grāmatveikalos, Galerijā Istaba, Apgāda Zinātne veikalā un Latvijas Okupācijas muzejā.

300. numura skaitlisko apaļumu atzīmējam ar atskatu žurnāla pirmsākumos – no 1955. g. ziemas numura pārpublicējam dzejnieka un pedagoga Artura Kaugara (1910-1971) rakstu Mantojums, un mūsu pirmā galvenā redaktora, Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēža Valtera Nollendorfa pārdomas Vecais un jaunais. Vienalga kur mēs esam, mums pienākas kopt latvisku kultūru, „kas balstās pagātnē un tagadnē, paļāvīgi un ticīgi raugoties nākotnē.“ Tā Nollendorfs.

Stokholmas Spēlmaņu dalībniece Signe Rirdance raksta par latviešu roka/popmūzikas un dzejas vakara sarīkojumu Stokholmā pērnā gada rudenī: „Jēdziens „mēs“ nebeidzas un nesākas pie Latvijas robežas.“

Rakstniece Sabīne Košeļeva rakstā Pierobežas dvēsele intervē bibliotekāri Kārsavā, pilsētā pie Latvijas austrumu robežas.

Šai numurā ir literatūras redaktora Vlada Spāres sarūpētas sešas dzejoļu kopas (Lolita Gulbe, Ilmārs Šlāpins, Māris Salējs, Eva Mārtuža, Juris Helds un Agita Draguna), un četri īsie stāsti (Oskars Vizbulis, Inga Pizāne, Kristīne Želve un Kristīne Ilziņa).

Par vizuālo mākslu gādā JG mākslas redaktore, Amerikas Latviešu Mākslinieku apvienības prezidente Linda Treija. Literatūrzinātniece Lalita Muižniece dalās Atmiņu uzplaiksnījumos par mākslinieci Džemmu Skulmi (1925-2019). Vāka dizaina autors ir Henrijs Preiss, kurš dzīvo Ņūmeksikā, ASV.

Grāmatu apskatu nodaļā Lāsmas Gaitnieces un Jūlijas Dibovskas recenzijas un Anitas Liepiņas apcere par Albēru Kamī (Albert Camus).

Nodaļā Dažos Vārdos – Jaunās Gaitas redkolēģija uzskaita kopš JG ziemas numura tapušās grāmatas, dažus ievērojamus kultūras notikumus un apbalvojumus.

Atsevišķā nodaļā In Memoriam Nora Ikstena un Juris Kronbergs veltī atvada vārdus dzejniekam Leonam Briedim (1949-2020), Maija Meirāne rakstniecei Benitai Veisbergai (1928-2019) un Linda Treija māksliniecei Dainai Dagnijai (1937-2019).

Par abonēšanas kārtību rakstiet e-vēstuli juris.zagarins@gmail.com vai uzmeklējiet mājas lapu https://jaunagaita.net/, kur varat arī ieskatīties Jaunās Gaitas arhīvā no 1955. gada līdz pat šodienai.

Juris Žagariņš



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com