Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas jauniešu koris BALSIS Melburnā

Kopīgi ar vietējiem koriem ieskandinās AL58.KD

Laikraksts Latvietis Nr. 578, 2020. g. 24. janv.
Anita Andersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Balsis

Jauniešu koris „Balsis“. Trešais no kreisās diriģents Ints Teterovskis. FOTO Publicitātes foto.

Latvijas jauniešu koris BALSIS ar diriģentu un māksliniecisko vadītāju Intu Teterovski viesosies nākammēness Austrālijā, apceļojot Sidneju, Melburnu un Adelaidi. Melburnas koru saime ar prieku gaida šo notikumu – reklāmas par kora uzstāšanos izplatītas Melburnas latviešu sabiedrības namos, padalītas skrejlapiņas, visiem 28 koristiem un diriģentam piemeklētas naktsmājas, mēģinājumu un koncertēšanas grafiks rūpīgi izstrādāts, dziesmu apmācīšanas programma izplānota – atliek vienīgi sagaidīt tālos dziesmu draugus un kopā dziedāt, pulcēties koncertos!

BALSIS būs Melburnā no 5. līdz 10. februārim.

Koncerts Melburnas Latviešu namā notiks sestdien, 8. februārī plkst. 15.00 (nevis plkst. 14.00, kā iepriekš publicēts). Kopā ar BALSĪM, uzstāsies arī Melburnas jauktais koris Daina, vīru koris Veseris un Melburnas jauniešu koris. Pēc koncerta, Inta Teterovska vadībā, notiks Sadziedāšanās vakars, Mazajā zālē. Ikviens koncerta gājējs laipni lūgts piedalīties. Līdz ņemami groziņi un atspirdzinājumi.

BALSIS Austrālijas tūre ir pirmais no vairākiem pasākumiem, kas tiek plānoti šogad kā priekšvēstneši AL 58. KD Sidnejā 2020. gada decembrī. Kultūras dienu līdzvadītāja Ilona Brūvere ir plānojusi šo turneju, lai BALSIS un diriģents Ints Teterovskis varētu palīdzēt sagatavot vietējos korus Austrālijā Kultūras dienu Kopkora koncertam. Projekts ir vērienīgs un iekļauj sadarbību ar vietējiem latviešu koriem trīs pilsētās, kā arī ar vismaz diviem austrāliešu koriem Sidnejā. (Red. Skat rakstu LL Nr.577 http://laikraksts.com/raksti/9383)

Melburnā Ints ar sava kora līdzdalību vadīs vairākus mēģinājumus. Būs atsevišķi mēģinājumi ar vīru un jauktajiem koriem, kā arī ar jauniem dziedātājiem gan no pamatskolas, gan ar pērn izveidoto jauniešu kori, kurā piedalās vidusskolas audzēkņi, absolventi un jaunieši ārpus skolas saimes. Ar jauniešu kori Ints piestrādās ne tikai pie Kultūras dienu repertuāra, bet arī pie Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku repertuāra. Ir iecerēts ka Austrālijas jaunieši piedalīsies šajos svētkos, kuri notiks šī gada jūlijā, un Inta klātbūtne Melburnā atvērusi brīnišķīgu iespēju piestrādāt arī pie šī projekta.

Melburnā BALSĪM paredzētas trīs uzstāšanās, katrā reizē ar citu repertuāru. Bez koncerta Latviešu namā, BALSIS uzstāsies piektdien, 7. februārī, plkst. 17.00 Viktorijas štata bibliotēkas aulā („The Quad“, State Library of Victoria). BALSIS būs pirmie mākslinieki, kuri uzstāsies bibliotēkas inovatoriskās piektdienas pēcpusdienu mūzikas programmas ietvaros, nesen atjaunotajā aulā, kas ir daļa no 80 miljonu dolāru bibliotēkas rekonstrukcijas projekta, kura tika atklāta pagājušajā mēnesī. Uzstāšanās bibliotēkā būs īss, 30 minūšu, bezmaksas zib-koncerts (pop-up koncerts).

Trešā iespēja dzirdēt BALSIS būs svētdien, 9. februārī, plkst. 20.00 Tempo Rubato, Breese ielā 34, Brunswick (blakus Jewel vilcienu stacijai un tuvumā Sydney Rd. tramvajiem). Tempo Rubato ir nesen izveidota bezpeļņas klasiskās mūzikas norises vieta saistīta ar Melburnas labdarības organizāciju Piano Project, kas nodrošina klavieru nodarbības bērniem, kuri ir nesen ieceļojuši Austrālijā. Šajā mūzikas telpā pagājušo gadu uzstājušies vairāki latviešiem pazīstami mākslinieki: soprāns Aleksandra Flada (Flood), vijolniece Sofija Kirsanova ar čellistu Jāni Lauru, un vīru koris Veseris ar Jāni Lauru.

BALSIS ir dibināts 1987. gadā, un ir viens no populārākajiem un ieredzētākajiem Latvijas jauktajiem koriem. Koristu caurmēra vecums šobrīd ir ap 20 gadi. Ints Teterovskis ir tā mākslinieciskais vadītājs kopš 1998. gada, virsdiriģents vairāk nekā 20 Latvijas reģiona koriem un Dziesmu svētku virsdiriģents kopš 2008. gada.

BALSIS pirmo reizi viesojas Austrālijā, kad notika Kultūras dienas Adelaidē 2006. gada decembrī. Ints kopā ar Agitu Ikauniece (bijušā BALSIS diriģente) piedalījās Kultūras dienās Melburnā 2010. gadā kopā ar mūzikas ansambli Tango Sin Quinto, kad bija noticis vietējo dziedātāju uzplaukums, kopkorim sastāvot no vairāk nekā 100 pašmāju koristiem. Viņi piedalījās arī Sadziedāšanās vakara novadīšanā pēc koncerta, kā arī nodrošināja dzīvīgu mūziku un vokālo pavadījumu Kultūras dienu Jaungada ballē. Ints Teterovskis ir bieži pats viesojies Austrālijā, piedaloties vēl citās Kultūras dienās, 3x3 saietos, Annas Ziedares Vasaras vidusskolā un kordziedāšanas darbnīcās.

Biļetes uz koncertu Latviešu nama namā: $30/$25/, līdz 18 gadu vecumam ieeja bezmaksas, pērkamas uz vietas stundu pirms koncerta. Koncerts Tempo Rubato: $22,00. Biļetes var iepriekš iegādāties caur trybooking.com: https://www.trybooking.com/BHXMW vai arī koncerta dienā stundu iepriekš pie kases; skaidrā naudā – $22,00; ar karti – $25,00.

Anita Andersone,
BALSIS koncertu rīkotāja Melburnā,
tālr.: 0411 263 973.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com