Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Tālavs Jundzis

Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Kanberā

Laikraksts Latvietis Nr. 123, 2010. g. 16. dec.
Skaidrīte Dariusa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Egons Eversons, Tālavs Jundzis un Ēriks Ingevics. FOTO Vita Eversone.

Šī gada 4., 5. decembrī Kanberā viesojās Tālavs Jundzis, lai aicinātu vietējo latviešu saimi iesaistīties dokumentu vākšanā, kas atspoguļotu latviešu trimdas politiskās aktivitātes Latvijas Republikas neatkarības idejas uzturēšanā Austrālijā no 1949. – 1991. gadam.

Īpašu interesi viņš izrādīja par latviešu un citu baltiešu akcijām 1974. – 1975. gadā sakarā ar toreizējā Austrālijas ministru prezidenta Gofa Vitlama lēmumu par Baltijas valstu inkorporācijas Padomju Savienības sastāvā de jure atzīšanu.

Šīs akcijas uzskatāmas par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem pasaules latviešu trimdas vēsturē, jo to rezultāti iespaidoja Vitlama valdības pieņemtā likuma atcelšanu.

Latviešu trimdas dokumentus publicēs Latvijas Zinātņu akadēmija. Tas būs pirmais šāda veida izdevums, kas palīdzēs izprast un novērtēt latviešu trimdas lomu un nozīmi Latvijas valsts neatkarības atgūšanā.

Latviešu trimdas problemātikai būs arī veltīta viena no sekcijām nākamā gada 24. – 25. oktobrī, Rīgā, sasauktajā Pasaules latviešu zinātnieku 3. kongresā, kurā arī būs ziņojumi par trimdas latviešu aktivitātēm Austrālijā un Jaunzēlandē. Kongresa ietvaros būs arī izstāde, kas atspoguļos baltiešu lomu Vitlama valdības lēmuma atcelšanā. Šīs izstādes sagatavošanai un arī dokumentu krājumam tiek meklēti raksturīgākie un nozīmīgākie materiāli.

Šinī sakarā Austrālijas un Jaunzēlandes apmeklējuma laikā Jundzis vēlas satikties ar to laiku notikumu dalībniekiem.

Melburnā viņš viesosies Kultūras dienu laikā no 26. – 27. decembrim. Viņš piedāvā savu elektronisko adresi: jundzis@apollo.lv

Tālavs Jundzis (jurists un politologs) ir juridiskās koledžas (Rīgā) direktors un Latvijas universitātes mācībspēks. Viņš bija LR aizsardzības ministrs un LR Augstākās Padomes deputāts, kurš 1990. gadā 4. maijā balsoja par LR neatkarības atjaunošanu.

Kanberā Jundzis satikās ar vairākiem Vitlama laika notikumu dalībniekiem.

Skaidrīte Dariusa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com