Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Speķa pīrāgu konkurss Adelaidē

Meistarklases bija ļoti labi apmeklētas

Laikraksts Latvietis Nr. 550, 2019. g. 17. jūlijā
Margota Puķīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Konditores Mudīte Dombrovska un Inese Riška. FOTO Pēteris Strazds.

Pīrāgu konkursa žūrija. FOTO Pēteris Strazds.

Pirmie trīs uzvarētāji. Centrā Mārīte Rumpe (1. vieta). FOTO Pēteris Strazds.

Balva par labāko pīrāgu. FOTO Pēteris Strazds.

Piektdien, 21. jūnijā, divas pavāres no Mārtiņa Beķerejas, Rīgā – Inese Riška un Mudīte Dombrovska ieradās Dzintaros, Normanville 80 km no Adelaides. Viņas demonstrēja, kā gatavot kārtējo mīklu smalkmaizītēm ar dažādiem pildījumiem, augļu kliņģeri, groziņus pildītus ar krēmu, zefīra cepumus Latviešu namos: Sidnejā, Brisbanē un Melburnā.

Meistarklases bija ļoti labi apmeklētas. Piedalījās skatītāji, kam nebija tik laba latviešu valoda, un katrā pilsēta tulkoja, lai visiem viss būtu skaidrs. Šefi ļoti veicināja, lai prasot jautājumus, un pat aicināja nākt priekšā palīdzēt maisīt mīklu, veidot smalkmaizītes un pat nogaršot mīklu.

Adelaidē bija līdzīga programma, bet mums Dzintaros notika pirmais Speķa pīrāgu konkurss Austrālijā. Tā lai šefiem būtu pilnvērtīgāks brauciens uz Austrāliju, aicinājām viņus tajā laikā, kad Adelaidē svin Jāņus Dzintaros. Jāņos atnāk samērā liels latviešu bars gan pieauguši, gan jaunieši, gan skolas bērni. Šī bija abām šefpavārēm iespēja piedalīties mūsu Jāņu svinībās, garšojot Jāņu sieru, iedzerot alu un padziedot kādas Ligo dziesmas pie lielā ugunskura. Pirms svinībām iepriekšējā vakarā viņām bija prasīts, lai izpalīdz novērtēt speķu pīrāgus. Abas piekrita priekšlikumam, un viņām arī ļoti interesēja, kā tas viss notiks.

Daudzi cep speķa pīrāgus, un katram sava recepte, un katrs garšo citādi. Mums Adelaidē interesē, kādam ir jābūt perfektam speķa pīrāgam. Tagad beidzot pie mums ieradās šefpavāri ar lielu pieredzi, un mēs viņām uzticēsim pareizi novērtēt mūsu pašu ceptus speķa pīrāgus.

Laicīgi izsludinājām Speķa pīrāgu konkursu un noteikumus, pasūtījām kausu, ko pasniegt tam, kas izcīnīs pirmo vietu. Pieteicās 14 dalībnieku, bet laiku gaitā 4 atbira, un vakarā uz galda redzami 10 šķīvji un uz katra šķīvja 10 speķa pīrāgi.

Žūrijas sastāvs – 4 personas. Abas Latvijas šefpavāres Inese Riška un Mudīte Dombrovska, izcilā saimniece S. Augulēviča un jaunietis Markus Orčards, kam ļoti garšo speķa pīrāgi, un viņš apgalvoja, ka spēs novērtēt pareizi. Žūrijai pagāja ap 30 minūtes atsevišķā telpā bez skatītājiem, lai novērtētu speķa pīrāgus. Nekur nebija redzami dalībnieku vārdi, tikai cipars uz katra šķīvja.

Katrs vērtēja ar 10 punktiem: 1. – izskatu; 2. – pildījumu; 3. – mīklu; 4. – garšu. Pirms vērtēšanas neviens no žūrijas nebija ēdis, lai neietekmētu garšu; tikai dzēra tīru ūdeni. Cepēji un publika pacietīgi gaidīja blakus zālē. Kad durvis atvērās, tūlīt iestājās klusums. Tika ienesti vinnesta kauss, atlikuši, nenogaršotie speķa pīrāgi; ienāca žūrija un citi, kas nebija zālē. Pirms žūrija paziņoja pirmšās vietas ieguvēju, paskaidroja, kā speķa pīrāgi bija novērtēti, un viņi atzina, ka punktu skaits katram pīrāgam daudz neatšķiras starp indivīdiem žūrijā. Plkst.19.30 paziņoja, ka pirmo vietu speķa pīrāgu konkursā izcīnīja – Mārīte Rumpe, otro vietu – Dace Freija un trešo vietu – Ulla Gicasvili.

Visi klātesoši apsveica cepējus un visiem bija iespēja nogaršot pārpalikušos pīrāgus. Tagad Adelaidē visiem skaidrs, ka Mārītes Rumpes pīrāgi ir tiešām tie pareizie speķu pīrāgi.

Margota Puķīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com