Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Gleznotāja Jēkaba Kazaka piemiņai

Pieminekļa atklāšana Torņakalna kapos

Laikraksts Latvietis Nr. 550, 2019. g. 17. jūlijā
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pieminekļa atklāšana. FOTO Aina Gailīte.

Piemineklis Jēkabam Kazakam. FOTO Aina Gailīte.

Piemineklis Jēkabam Kazakam un viens no pieminekļa autoriem, tēlnieks Igors Dobičins. FOTO Aina Gailīte.

2019. gada 27. jūnijā, dienas vidū, Torņakalna kapos sanāca pulciņš interesentu, vai nu tieši saistīti ar mākslu, vai ar kapu kultūras saglabāšanu Latvijā.

Torņakalna kapos, pavisam tuvu luterāņu baznīcai (tikai žogs starpā) jau 99 gadus dus latviešu strēlnieks, ģeniāls mākslinieks, gleznotājs, ar laikmetīgu domāšanu apveltīts cilvēks – Jēkabs Kazaks (1895-1920). Viņš dzīvoja ātri, jo dilonis viņu paņēma 25 gadu vecumā, bet atstāja neizdzēšamu iespaidu latviešu mākslas laukā.

Šajā dienā tika atklāta gleznotāja atjaunotā, savulaik Mākslinieku savienības uzstādītā, marmora kapu plāksne un kā pārsteigums – arī piemineklis, to veidojuši tēlnieks Igors Dobičins, Latvijas Mākslinieku savienības valdes priekšsēdētājs, un akmenstēlniecības vecmeistars Dzintars Gailis. Piemineklis tapis Latvijas Mākslinieku savienības un Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta sadarbības rezultātā ar Valda un Neldas Gavaru atbalstu.

Apsveicama šī pozitīvā prakse kapu sakopšanā, vēsturiskā izzināšana un kapu pieminekļu atjaunošana. Torņakalna kapos nepilna gada laikā atjaunoti divi pieminekļi. Šajā dienā bija stiprs ziemeļrietumu vējš, līgojās visi kapu milzīgie koki, nokrita arī pa kādam zaram, un neizpalika arī lietus.

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com