Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Tiekas latviešu skautu un gaidu vadītāji

Konferencē Nuarkā plāno nākotnes darbību

Laikraksts Latvietis Nr. 542, 2019. g. 16. maijā
Maija Šķinķe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Konferences dalībnieki. FOTO N. Aivara.

Dalībnieki no Austrālijas. No kreisās: Latviešu gaidu prieksniece, vad. Anita Vējiņa, latviešu skautu priekšnieks vad. Arnis Vējiņš, Austrālijas jendas prieksniece vad. Ruta Druva. FOTO Maija Šķinķe.

Latviešu skautu kustības un Latviešu gaidu kustības konference notika 2019. g. 27. un 28. aprīlī Nuarkas pilsētas viesnīcas telpās, kurā piedalījās vadītāji no Kanādas, ASV un Austrālijas.

Konferenci atklāja latviešu gaidu priekšniece vad. Anita Vējiņa ar dzejnieces Veltas Tomas dzejoli vārdiem: Labu domāt, labu darīt, labu runāt, labam ticēt, labu vēlēt, labu dot un labu ņemt.

Šodienas sabiedrība uzliek mums un mūsu vadāmiem visādus laiku ierobežojumus. Mums vadītājām ir vairāki pienākumi un tamdēļ nevaram uzņemties vēl vairākus amatus. Varam šķēršļus pārvarēt! Kā šķēršļu gājienā tikai atšifrējot uzdoto varam doties uz priekšu. Mēs šajā konferencē pārrunāsim turpmāko ceļu un centīsimies atrast atbildes.

Pirmās dienas rīta posms aizgāja, pārrunājot iepriekšējās konferences lēmumu izpildi, kā arī priecājoties par vienību sekmīgo darbību pagājuša gadā, kuru katra vienība parādīja uz liela ekrāna.

Konferences lielākā daļa tika veltīta nākošas nometnes Solījums plānošanā. Nometnes rīkotāji vad. Arnis Korolkevics un vad. Maruta Auģe pastāstīja par nometnes vietu skaistajos Adirondack kalnos, Boy Scouts of America īpašumā Massawepie Scout Camp. Nometnes notiks no 11. līdz 17. augustam ar plašu programmu.

Nodarbības par nedēļu būs visādas un piemērotas bērnu/jauniešu vecumiem un spējām. Camp Massaweepie ir liels dzidrs ezers, kur būs peldēšana un laivu (kanū, airu laivas, kayak) nodarbības. Skautiem un gaidām ir paredzēts garāka dienas kanū brauciens un roveriem un lielgaidam garš kanu brauciens ar pārgulēšanu ārā bez teltīm. Ir plānoti pārgājieni par sirotāju takām Adirondack kalnos, kā arī dabas un mežu māku apmācības. Būs arī pieejamas COPE (Challenging Outdoor Personal Experience) nodarbības, kā arī loka un bultas un mazkalibra mērķī šaušana. Visās nodarbībās tiks izmantotas nometnes nodarbību vietas un tiks vadītas ar profesionāliem un algotiem darbaspēkiem.

Skautu un gaidu atsevišķās konferencēs tika daudz runāts un debatēts par kustību nākotni un ko vadītāji varētu darīt, lai to veicinātu.

Pēc vakariņām vadītajiem bija tā iespēja piedalīties ekskursijā uz tuvāko Escape room, kur ar zināšanām un veiklību varēja tikt ārā no šīs istabas.

Nākošas dienas konferenci ievadīja vad. Mārtiņa Puteņa vadītais svētbrīdis, kur vadītāji iemācījās dziesmu dziedāt divējādās versijās un ritmos. Tam sekoja konferences turpinājums ar lēmumu pieņemšanu un ierosinājumiem turpmākai darbībai.

Izskanēja doma, ka būs lietas jāmaina, bet kā Rainis teicis, – pastāvēs, kas pārvērtīsies.

Ar atvadu vārdiem latviešu skautu priekšnieks vad. Arnis Vējiņš slēdza konferenci: „Šī ir bijusi vēsturiska konference, jo mēs esam sākuši nopietni skatīties uz mūsu kustībām un to nākotnes virzienu un struktūru. Šis pierāda, ka mēs esam kustības, jo mēs esam ar mieru pārrunāt grūtos jautājumus, saprast, ka mēs nevaram visu ko darīt tāpat kā agrāk, un meklēt atrisinājumus.

Lai turpinātu šīs konferences vērtīgo darbu, mēs braucam mājās ar mājas darbiem. Bet, atšķirībā no skolas laikiem, nav tikai viena pareizā atbilde. Mums būs daudz pareizās atbildes – katrai amatpersonai, katrai vienībai, katram no mums var būt, un droši vien būs, – citas pareizās atbildes.

Vissvarīgākā lieta ir, ka mēs ejam pasaulē, tāpat ka Sprīdītis, – meklēt laimi un atbildes.“

Vad. Maija Šķinķe
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com