Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mēneša priekšmets – Marts 2019

No muzeja „Latvieši pasaulē“ krājuma – Sportisti

Laikraksts Latvietis Nr. 539, 2019. g. 12. martā
Marianna Auliciema -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

Hamiltonas Daugavas Vanagu sporta klubs „Sparta“ Kanādā, 1954. gadā. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Zinaidas Liepiņas iegūtais kauss. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Zinaida Liepiņa uzvar skriešanas sacīkstēs Liepājā, 20. gs. 20. gadi. No Latvijas Sporta Muzeja krājuma.

Latvijas vieglatlētes Liepājā, 20. gs. 20. gadi. No kreisās: E. Karlsone, Z. Liepiņa, E. Krūmiņa, J. Hmizovska. No Latvijas Sporta Muzeja krājuma.

2019. gadā ik mēnesi Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas vestibila apmeklētāji var iepazīties ar vienu priekšmetu no muzeja Latvieši pasaulē krājuma. Katrs no izstādes priekšmetiem atspoguļo kādu īpašu stāstu par latviešu dzīvi ārpus Latvijas. Šis stāsts arī tiek publicēts ik mēnesi presē.

Izstādi Mēneša priekšmets 2019. gadā atbalsta Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Latviešu sportisti ārvalstīs

Starp bēgļiem, kuri atstāja Latviju II pasaules kara laikā, bija arī izcili sportisti. Daļa no viņiem atsāka sportot bēgļu nometnēs Eiropā un turpināja pēc pārcelšanās uz jaunajām mītņu zemēm, kur sporta spēles kļuva par veidu, kā nodarbināt latviešu jaunatni un dot iespēju viņiem regulāri satikties un darboties komandās. Daži latviešu sportisti sasniedza augstus rezultātus nacionālajā vai pat starptautiskajā līmenī, pielietodami Latvijā iegūtās sporta iemaņas jaunajās mītņu zemju sportistu sacīkstēs. Dažkārt latviešu sportistiem izdevās būtiski ietekmēt sporta standartus mītņu zemēs; piemēram, Austrālijā ir atzīts, ka latviešu un lietuviešu ieceļotāji pēc Otrā pasaules kara pacēla basketbola spēles līmeni, ieviesdami jaunus paņēmienus. 1954. gada Olimpiskajās spēlēs Austrālijas vīriešu basketbola komandas sastāvā bija trīs latvieši.

Muzejs Latvieši pasaulē meklē priekšmetus (uniformas, treniņtērpus, apbalvojumus utt.), stāstus, dokumentus un fotogrāfijas, kas atspoguļo ārzemju latviešu sportistu gaitas.

Zinaidas Liepiņas iegūtais kauss – Latvijas Prezidenta Jāņa Čakstes ceļojošā balva sportistiem

Zinaida Liepiņa (1907-2000) jaunībā bija Latvijas vieglatlēte, kura ar labiem panākumiem piedalījās sacīkstēs 60 m un 100 m skriešanā, tāllēkšanā, augstlēkšanā un pieccīņā. Viņas spožākais sasniegums – viena no pirmajām sievietēm, kas pārstāvēja Latvijas valsti Olimpiskajās spēlēs 100m skrējienā IX Olimpiskajās spēlēs Amsterdamā, 1928. gadā. Zinaida apprecēja Valdemāru Zāgeru 1934. gadā. Viņi izbrauca no Latvijas bēgļu gaitās 1944. gadā, Zinaida paņēma līdzi šo sudraba kausu, ko bija izcīnījusi pieccīņā 1926. gadā. Tā kā tās bija pēdējās šāda veida sacīkstes, kauss palika pie Zinaidas.

1946. gadā Zinaida ar ģimeni no bēgļu nometnes Vācijā pārcēlās uz ASV, Pensilvānijas pavalsti, kur nodzīvoja līdz mūža galam. 2015. gadā Zinaidas meita Ileana Džounsa (Jones) kausu uzdāvināja muzejam Latvieši pasaulē.

Marianna Auliciema
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com