Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Tev mūžam dzīvot, Latvija

Kanberas zvanu torņa zvani zvan latviski

Laikraksts Latvietis Nr. 525, 2018. g. 30. nov.
Skaidrīte Dariusa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Carilloniste Astrīda Boulera pie lielajiem zvaniem. FOTO Juris Jakovics.

Saulainā svētdienas dienā, 18. novembrī, Kanberas zvanu torņa zvanos spēlētā Tev mūžam dzīvot Latvija skanēja pāri Kanberas ezeram Lake Burley Griffin un atbalsojās ezera otrā krastā un apkārt esošajos Kings un Commonwealth parkos.

Gandrīz stundu garajā spēlējumā atskanēja gan latviešu tautas dziesmas, gan latviešu komponistu darbi.

Klausoties šajā zvanu spēlē, bija skaista sajūta un lepnums, un gribējās visiem klausītājiem abos ezera krastos teikt: Ieklausies, garāmgājēj, te skan latviešu tautas dvēsele; Latvija svin savu simtgadi!

Šo latviešu mūzikas atskaņojumu, veltītu Latvijas simtgadei, iecerēja un īstenoja Kanberas Latviešu organizāciju apvienotā vadība (KLO).

Zvanu mūziķe (carillonist) bija igauniete Astrūda Boulera (Astrid Bowler). Astrida Boulera ir ilggadīga (kopš 1984. gada) atbildīgā zvanu mūziķe Kanberā. Viņa ir vairākkārt piedalījusies mūziķu kongresos Eiropā un muzicējusi gan Eiropas, gan Amerikas zvanu torņos. Astrida Boulera ir Kanberas latviešu ev. lut. draudzes ērģelniece.

Kanberas zvanu tornis pasaules mērogā ir viens no lielajiem zvanu torņiem. Tam ir 55 bronzas zvani, no kuriem mazākie katrs sver 7 kg, bet lielie – 6 tonnas. Šis zvanu tornis bija Lielbritānijas valdības dāvana Kanberai tās 50 gadu pastāvēšanas jubilejā.

Skaidrīte Dariusa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com