Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas valsts 100 gades atzīmēšana Kanberā

Bija kupls apmeklētāju skaits

Laikraksts Latvietis Nr. 525, 2018. g. 30. nov.
Skaidrīte Dariusa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Andrejs Grigulis, svētku viesi – mācītājs Juris Cālītis un Sandra Cālīte, KLB priekšnieks Juris Jakovics. FOTO Pēteris Dundurs.

Šī gada 21. novembrī, Imanuela baznīcas zālē Lyons Kanberas Latviešu biedrība (KLB) rīkoja Latvijas valsts 100 gadu neatkarības atzīmēšanu.

Aktu atklāja un klātesošos svētkos sveica KLB priekšnieks un LAAJ vicepriekšsēdis Kanberā Juris Jakovics. Viņš iepazīstināja klātesošos ar svētku viesi Juri Cālīti un viņa kundzi Sandru Cālīti.

Juris Cālītis ir teologs ar plašu pētniecisku ieskatu sistemātiskā teoloģijā un teoloģijas antropoloģijā, akadēmiķis (LU), mācītājs Rīgas Reformātu-Brāļu draudzē un priesteris Sv. Pētera (anglikāņu) draudzē Rīgā.

Cālītis ir viens no Zvannieku mājas dibinātājiem un vadītājiem. Zvannieki ir kopiena, kur dzīvo vairākas ģimenes un kopīgi audzina ap 25 pirmskolas un skolas vecuma bērnus un pusaudžus, kuri dažādu apstākļu dēļ ir bez vecākiem.

Pēc Jakovica uzrunas sekoja videofilmā ierakstīta Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa Latvijas simtgadei veltīta runa un tās noslēgumā Latvijas himna.

Svētku runa (J. Cālītis) – Latvijas 100 gadē latvietis pasaulē.

Cālīša runa bija plaša un ietvēra vairākas latvieša dzīves īpatnības; pieminēšu dažas.

  • Baltais krekls. Latvietim kā darbā, tā godos ir baltie krekli. „Es uzdevu baltu kreklu, Savam siena pļāvējam...“ Baltums, gaišums, arī cilvēka garīgajā dzīvē.
  • Apstiprinot jautāto, latvietis nesaka – Jā, bet atkārto jautāto. Uz jautājumu „Vai Tu jāsi savu kumeliņu?“ Viņš atbildēja – „Jāšu.“
  • Zvannieku mājas darbojas pēc kopienas principa. Bērni, pusaudži un pieaugušie darbojas kopīgi; ēd, veic nepieciešamos mājas darbus un dalās kopīgās izpriecās un atpūtas nodarbībās. Šiem dzīves pabērniem ir radīta brīva un droša vide; Mājas, kur viņi vienmēr var atgriezties.

Pārdomājot par Zvannieku māju un tās iemītniekiem: vai nebūtu skaisti, godinot Latvijas simtgadi, piešķirt kādiem pieciem bērniem un pusaudžiem izglītības stipendijas.

LAAJ Atzinības rakstus par darbošanos latvietībā saņēma Aina Blaitona (Blyton) un Aija Stambule (abas neklātienē) un Andrejs Grigulis.

Noslēgumā svētku dalībnieki pakavējās sarunās pie glāzes šampānieša. Svētku atcerē bija kupls apmeklētāju skaits.

Skaidrīte Dariusa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com