Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Margarita Stīpniece

(1910. g. 26. jūlijā – 2010. g. 5. novembrī)

Laikraksts Latvietis Nr. 118, 2010. g. 11. nov.
Māris Brancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Stipniece

Margarita Stīpniece.
1910. g. 26. jūlijā – 2010. g. 5. novembrī

Margarita Klēbaha un Eduards Stīpnieks saderināšanās dienā, 1933. gadā.

Skumja ziņa – mirusi vecākā latviešu gleznotāja Margarita Stīpniece, kuras mācību laiks vēl saistījās ar pirmskara Latvijas Mākslas akadēmiju. Šovasar viņas jubilejas izstādi bija sarīkojis Talsu novada muzejs, kurā glabājas krietns skaits viņas 1930. gadu gleznu. Tās viņa bija uzskatījusi par zudušām.

Margarita Stīpniece nāk no Saldus, kur viņa bija nākusi pasaulē Klēbahu ģimenei. Interese par glezniecību viņu aizved uz Latvijas Mākslas akadēmiju, kurā viņa 1936. gadā beidz Ģederta Eliasa vadīto Figurālās glezniecības meistardarbnīcu ar diplomdarbu Kartupeļu lasītāji pagrabā. Jaunā māksliniece savu mūžu sasaista ar Latvijas armijas virsnieku Eduardu Stīpnieku, kurš dien Talsos. Tur aizrit Margaritas Stīpnieces turpmākie gadi, gleznojot un piedaloties izstādēs. Vēl 1944. gadā viņa pagūst sarīkot pēdējo izstādi dzimtenē – Vandzenē, bet ir jādodas bēgļu gaitās uz Vāciju. Gleznotāja ar ģimeni apmetās Vircburgas bēgļu nometnē, kur vada gleznošanas studiju, piedalās izstādēs. 1949. gadā Margarita Stīpniece pārceļas uz Austrāliju, kur turpina raženi strādāt glezniecībā, sarīkojot desmit izstādes Adelaidē, Melburnā un cituviet. 1987. gadā viņas darbu skati sarīko viens no lielākajiem latviešu centriem ASV Kalamazū ar 38 darbiem.

Māksliniece visbiežāk glezno klusās dabas un darbus par mātes un bērnu tēmu, kas lielākoties izceļas ar zemes krāsu pielietojumu.

Mūža beigās – 2006. gadā gleznotāja atgriežas Latvijā un dzīvo vecāsmātes mājās Saldū, kur līdz ar viņu mitinās arī meita Maija un znots Andris Auliciems. Vēl šovasar viņa piedalās savā simtgades jubilejas izstādē Talsos, bet nu jau Margarita Stīpniece glezno Paradīzes dārzos.

Lai māksliniecei vieglas smiltis dzimtenes kapsētā.

Māris Brancis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com