Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pieminam 14. jūnija deportāciju upurus

Represēts 71 Ārlietu dienesta darbinieks

Laikraksts Latvietis Nr. 505, 2018. g. 21. jūnijā
LR Ārlietu ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

1941. gada 14. jūnijā padomju okupācijas vara no Latvijas deportēja 15 443 Latvijas iedzīvotājus, to skaitā arī Ārlietu dienesta darbiniekus ar ģimenēm.

Izsūtīšanas un arestēšanas pamats bija cilvēka nodarbošanās, sociālais stāvoklis, piederība pie noteiktām politiskām un sabiedriskām organizācijām, un 14. jūnija arestos viņu apzīmējums bija sociāli bīstami elementi.

Pārsvarā apcietināti tika vīrieši, bet viņu ģimenes locekļi – piespiedu kārtā nometināti uz dzīvi represīvo iestāžu uzraudzībā Sibīrijā un PSRS Tālajos Austrumos.

Ārlietu dienesta darbiniekus apsūdzēja, sauca pie kriminālatbildības un sodīja pēc Krievijas PFSR Kriminālkodeksa 58. panta – par politiskiem noziegumiem.

Apsūdzība tika uzrādīta par darbību neatkarīgās Latvijas Republikas laikā.

Diplomātu pārkāpumus formulēja dažādi, piemēram: „slēdzis starptautiskus lūgumus“, „piedalījies starptautiskās konferencēs“, „bijis Ārlietu ministrijas departamenta direktors“, „bijis diplomāts“, „saņēmis Latvijas un ārvalstu apbalvojumus.“

Tātad – godprātīgs, pašaizliedzīgs un gudrs darbs savas valsts labā okupācijas apstākļos kļuva par apcietināšanas un apsūdzības pamatojumu.

Okupācijas vara mērķtiecīgi iznīcināja Latvijas intelektuālo eliti, kas bija izveidojusies valsts neatkarības gados.

Pavisam padomju iestādes represēja 71 darbinieku: līdz 1941. gada jūnijam – 24; 14.06.1941. akcijā – 41 un 6 – no 1945. līdz 1949. gadam.

2016. gadā Ārlietu ministrija un Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīvs izveidoja izstādi Apsūdzība: ārlietu dienesta darbinieks. 1941. gada 14. jūnijs, kurā ar oriģināldokumentiem – aresta lietām – parādījām septiņu represēto ārlietu dienesta darbinieku dienesta gaitas un turpmāko likteni pēc aresta.

LR Ārlietu ministrija



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com