Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Piemiņas vietu ceļvedis. 1918 – 1991“

Okupācijas muzeja izdotais „Ceļvedis“ – Londonas Grāmatu tirgū

Laikraksts Latvietis Nr. 499, 2018. g. 16. apr.
Līga Strazda -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
OM

Latvijas Okupācijas muzejs

Londonas Grāmatu tirgus. Dzeltenos vākos – Latvijas Okupācijas muzeja grāmata. FOTO Solveiga Čakstiņa.

Londonas Grāmatu tirgus. FOTO Solveiga Čakstiņa.

Latvijas Okupācijas muzeja grāmata. FOTO Solveiga Čakstiņa.

Latvijas Okupācijas muzejs ir piedzīvojis svarīgu un līdz šim nebijušu notikumu – muzeja izdotā grāmata ir nonākusi starptautiskajā Londonas Grāmatu tirgū (London Book Fair), kas šogad norisinājās no 10. līdz 12. aprīlim. Baltijas valstu simtgades svinību gadā Igaunija, Latvija un Lietuva grāmatu tirgū bija ielūgtas īpašo viesu statusā.

Latvijas, lakoniski un gaumīgi iekārtotajā stendā, kategorijā Māksla un dizains savu vietu godam ieņēma Okupācijas muzeja un Karšu izdevniecības Jāņa sēta sadarbības rezultātā tapušais Piemiņas vietu ceļvedis. 1918 – 1991. Izdevuma autori ir mākslas vēsturnieki muzeja līdzstrādniece Kristīne Čakstiņa un Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes loceklis Rihards Pētersons. Māksliniece – Līga Dubrovska.

Ceļvedī ir apkopotas ziņas un fotogrāfijas par piemiņas vietām Rīgā un Rīgas apkārtnē, kas vēstī par Latvijas vēsturi no Latvijas valsts dibināšanas līdz neatkarības atgūšanai. Tajā stāstīts par valsts tapšanu un nosargāšanu 1918., 1919. gadā, pieminēts sarkanais terors un baltais terors 1919. gadā, kā arī atzīmētas piemiņas vietas saistībā ar valsts simboliem un Latvijas prezidentiem.

Tālāk tajā var atrast ziņas par nacistiskās Vācijas okupācijas laikā notikušā holokausta piemiņas vietām, kā arī par latviešu pretošanos vācu okupācijai – Latvijas Centrālās padomes memoranda parakstītāju piemiņas vietām.

Tomēr lielākā daļa ceļveža ir veltīta padomju okupācijas periodiem: no 1940. – 1941. gadam un no 1944. – 1991. gadam. Teksti ir latviešu un angļu valodā.

Piedalīšanās Londonas Grāmatu tirgū ir būtisks solis Latvijas okupācijas vēstures skaidrošanai un izpratnes veidošanai ārvalstīs, kā arī uzsver Okupācijas muzeja nozīmīgumu un aktualitāti.

Kā zināms, Latvijas grāmatas un grāmatniecība ir guvusi panākumus trīs kategorijās – Latvija Nacionālā bibliotēka ieguva Starptautiskās izcilības balvu – Gada bibliotēka, konkurējot ar Norvēģijas, Brazīlijas un Dānijas bibliotēkām. Kategorijā Baltijas valstu pieaugušo literatūras izdevējs balvu saņēma izdevniecība Dienas Grāmata, bet kategorijā Baltijas valstu mācību grāmata – izdevniecība Zvaigzne ABC.

Līga Strazda
Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietniece attīstības jautājumos



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com