Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas kultūras ministre Davosā

Piedalās pasaules Ekonomikas foruma un kultūras ministru konferencē

Laikraksts Latvietis Nr. 493, 2018. g. 9. febr.
Ginta Bormane -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Kultūras līderu delegācija. FOTO Publicitātes foto.

LR kultūras ministre Dace Melbārde. FOTO Publicitātes foto.

Davosā Dace Melbārde kopā ar kultūras līderiem vienojās par augstas kvalitātes būvniecības kultūras veidošanu. Kultūras ministre Dace Melbārde, atgriežoties no Pasaules Ekonomikas foruma un kultūras ministru konferences, pauž gandarījumu, ka Eiropas kultūras mantojuma gada ietvaros ir aktualizēta arhitektūras un kvalitatīvas būvniecības nozīme harmoniskas dzīves telpas veidošanā un kultūras loma ekonomikas attīstībā.

„Man bija gods pārstāvēt Latviju kultūras līderu delegācijā, kas pirms Pasaules Ekonomikas foruma divas dienas Šveices prezidenta vadībā strādāja pie Davosas deklarācijas par augstas kvalitātes būvniecības kultūru Eiropā. Ar savu klātbūtni konferenci pagodināja arī Pasaules Ekonomikas foruma dibinātājs Klauss Švābe, kurš runāja par nepieciešamību ekonomikas un IT jautājumos respektēt kultūras lomu. Jo tieši kultūra atver radošo potenciālu, kas palīdz pielāgoties mainīgajai daudzveidībai, to pieņemt un ar savām priekšrocībām pavērst kvalitatīvas dzīves telpas veidošanai. Prieks, ka šī pārliecība tika ietverta arī Pasaules Ekonomikas foruma programmā, kurā papildus diskusijām par ceturto industriālo revolūciju un tās ietekmi netrūka arī kultūras un radošuma. Līdzās atklāšanas Kristāla ceremonijai, kur godināja trīs kultūras līderus, un laikmetīgās dejas pirmizrādei „Gadalaiki“ ar baleta zvaigzni Roberto Bolli, foruma laikā katru dienu tiek piedāvātas diskusijas un darbnīcas par kultūras un radošuma jautājumiem. Aizgājušajās dienās pārrunātais un dzirdētais ir patiesi iedvesmojošs, taču tai pat laikā liek apzināties, cik daudzi izaicinājumi sagaida kultūras nozari nākotnē,“ akcentē D. Melbārde.

Ministru konferencē Davosā Melbārde kopā ar citiem Eiropas kultūras līderiem vienojās par jaunas politiskās dienaskārtības nepieciešamību kvalitatīvas būvniecības kultūras veidošanai Eiropā. Eiropas kultūras mantojuma gads ir atbilstošs brīdis novērtēt izcilo meistarību, ar kādu ir radītas būves pagājušajos gadsimtos, un vienlaikus uzņemties lielāku atbildību par to, kā šīs vērtības tiek papildinātas un jaunradītas. Tas ne tikai apliecina mūsu laika estētisko gaumi un arhitektūras tendences, bet veido labāku dzīves telpu, piederības sajūtu vietai un vēlmi aktīvāk iesaistīties savas kopienas veidošanā.

Davosā ministre stāstīja arī par Latvijas pieredzi, kā ieguldījumi kvalitatīvā kultūras infrastruktūrā ietekmē kultūras patēriņu un sabiedrības līdzdalību. Pēdējo gadu laikā mūsu valstī ir viens no straujāk augošajiem kultūras patēriņa rādītājiem Eiropā, pērn tas audzis par 22%. Tāpat D. Melbārde izcēla labās prakses piemērus – pēc Gaismas pils būvniecības pabeigšanas Latvijas Nacionālās bibliotēkas apmeklējums trīskāršojies. Savukārt pēc veiksmīgiem renovācijas projektiem Latvijas muzejus pērn apmeklējuši par 34% vairāk nekā iepriekš.

Tāpat Davosā D. Melbārdei bija divpusējā tikšanās ar Šveices Prezidentu un kultūras ministru Alēnu Bersē, kuras laikā abas puses pārrunāja iespējas ciešāk sadarboties kultūras jomā. Prezidents un ministre apliecināja Šveices kohēzijas instrumenta nozīmīgumu abu valstu attiecībās un pārrunāja tā pielietošanas iespējas Davosas deklarācijas īstenošanā – augstas kvalitātes būvniecības kultūras veidošanā Eiropā. Ministre ielūdza jūnijā prezidentu piedalīties Latvijas simtgadei nozīmīgo dižgaru Raiņa un Aspazijas ekspozīcijas atklāšanā Šveices pilsētā Lugano, kur abi rakstnieki pavadījuši vairākus trimdas gadus.

Kultūras ministru konferencē tika pieņemta Davosas deklarācija, kas paredz attīstīt augstas kvalitātes būvniecības kultūras principus un idejas, uzsverot to ietekmi uz sabiedrību. Savā runā ministre pauda prieku, ka dokumentā ir attīstīti uzstādījumi, par kuriem starptautiskā konferencē 2015. gadā diskutēja arī Rīgā. Arī Latvija, savas prezidentūras laikā Eiropas Savienības Padomē, kultūras mantojuma, mūsdienu arhitektūras un dizaina mijiedarbību bija izvirzījusi kā vienu no savām prioritārajām tēmām.

Ielūgumu piedalīties šajā nozīmīgajā pasākumā kultūras ministre saņēma jau pērnā gada vasarā, kad Luksemburgā pulcējās Eiropas Savienības Kultūras mantojuma saglabāšanas darba grupa.

Ginta Bormane
Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com