Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Uzruna Salaspils memoriāla ekspozīcijas atklāšanā

Laikraksts Latvietis Nr. 493, 2018. g. 9. febr.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Gunārs Nāgels Salaspils memoriāla jaunās ekspozīcijas atklāšanā. FOTO LR Kultūras ministrija.

Salaspils memoriāla jaunās ekspozīcijas atklāšana. No labās: LR ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, LR kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels. FOTO LR Ārlietu ministrija.

Salaspils memoriāls. FOTO LR Ārlietu ministrija.

Ļoti cienītā ministres kundze, augsti godātais ministru kungs, dāmas un kungi!

Šodien tiekam sevišķi atgādināti par vienu no daudziem mūsu vēstures tumšiem posmiem. Par tādu lietu, kas ir bijis ļoti dažādi vērtēts, un par ko vēl pastāv dažādi mīti.

Mēs atklājam jaunu ekspozīciju, kura informē par vēstures faktiem, ņemot vērā jaunāko pētniecību. Ekspozīcijas satura galvenais autors ir Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks Uldis Neiburgs.

Atšķirīga saprašana par šo nometni sākās jau vācu okupācijas laikā. 1941. gada beigās un 1942. gada sākumā izveidotai nometnei oficiālais nosaukums bija Paplašināts policijas cietums un darba audzināšanas nometne, kas nozīmēja, ka tā bija pakļauta Drošības policijas komandierim Latvijā Rūdolfam Langem. Toties Heinrihs Himlers vēlējās to pārvērst par Koncentrācijas nometni, kas nozīmētu pakļautība citai iestādei. Viņa vēlmes netika īstenotas, un Salaspils nometne nekad nebija oficiāla Koncentrācijas nometne, kaut arī tieši tā to visbiežak sauc.

Padomju laikā vēstures falsifikācija par vācu okupācijas laiku kļuva gandrīz par normu, un tika izplatīta ziņa, ka Salaspils nometnē miruši vairāk nekā 50 000 cilvēku. Mūsdienu Krievijā min pat 100 000 bojā gājušo. Toties mūsdienu Latvijas vēsturnieki uzskata, ka īstais nometnē bojā gājušo skaits ir ap 2000, bet pieskaitot būvniecības laikā mirušajiem Vācijas, Austrijas un Čehoslovākijas ebrejiem, skaits pārsniegtu 3000.

Vēstures fakti ir šaušalīgi, un nav nekādas vajadzības skaitus pārspīlēt – 3000 bojā gājušo ir 3000 par daudz.

Galvenais jautājums ir kā mēs paši tiekam galā ar savu vēsturi. Čekas galvenajā mītnē Rīgā – tā sauktajā Stūra mājā ir Latvijas Okupācijas muzeja izstāde par čekas darbību Latvijā, un ekskursijas pa čekas cietumu. Šajā gadā arī esam veikuši vērienīgus pētījumus par telpu Stūra mājā, kurā čeka izpildīja nāves sodus.

Ja par vācu okupācijas periodu šausminājās visu padomju laiku, tad liecības dabā tomēr nebija pārāk daudz. Ēku Reimersa ielā, kuru izmantoja vācu drošības dienests pārņēma Padomju iekšlietu ministrija. Vēlāk tā pārgāja Latvijas Iekšlietu ministrijai, un tagad ir pārtapusi par, citējot reklāmas materiālus: „elegantu dizaina viesnīcu Grand Poet“. Par cietumu kamerām pagrabā laikam nestāstīs viesiem.

Salaspils memoriāls ir svarīgs ne tikai kā piemiņas vieta un pagātnes liecinieks, bet arī kā dzīvs piemērs, ka vēstures falsifikācijas ir jāgāž, un ir jāgāž ne tikai zinātniskās publikācijās, bet šādā veidā, ar informatīvu ekspozīciju, kas ir saprotama katram apmeklētājam.

Paldies Daugavas muzejam un mūsu muzeja vēsturniekam Uldim Neiburgam, kā arī visiem, kuri piestrādājuši, lai šis projekts īstenotos!

Gunārs Nāgels
Latvijas Okupācijas muzeja direktors
Salaspilī, 2018. g. 7. febr.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com