Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Latvijas neatkarības idejas uzturēšana trimdā“

Iznācis dokumentu krājums

Laikraksts Latvietis Nr. 479, 2017. g. 12. okt.
Kristīne Beķere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Tālavs Jundzis grāmatas atvēršanā. FOTO Jānis Brencis.

Grāmatas atvēršana. FOTO Jānis Brencis.

26. septembrī Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā notika dokumentu krājuma Latvijas neatkarības idejas uzturēšana trimdā 1945-1991 atvēršanas pasākums. Latvijas Zinātņu akadēmijas Baltijas stratēģisko pētījumu centra sagatavotais dokumentu krājums ir ceturtais sējums dokumentu krājumu sērijā Nevardarbīgā pretošanās: Latvijas neatkarības atgūšana (1945-1991) dokumentos. Sērijas pirmajos trīs sējumos apkopoti dokumenti par nevardarbīgo pretošanos padomju okupācijas režīmam (1945-1985), Atmodas laiku (1986. gada jūlijs – 1990. gada maija sākums) un pārejas periodu (1990. gada 4. maijs – 1991. gada 21. augusts).

Latviešu trimdas aktivitātēm veltītajā sējumā ir iekļauti 140 dokumenti, kuri visi ir iztulkoti un tiek piedāvāti lasītājam latviešu valodā. Krājuma mērķis ir ar dokumentu palīdzību atspoguļot trimdas politisko aktivitāšu ģeogrāfisko plašumu, tematisko daudzveidību, plašā trimdas politisko organizāciju skaita darbošanos un trimdas politiskās darbības attīstības tendences un to izmaiņas laikā no Otrā pasaules kara līdz Latvijas neatkarības faktiskajai atgūšanai 1991. gada 21. augustā.

Attiecīgi tematiski krājumā publicētie dokumenti iespējami plaši nosedz visus galvenos notikumus trimdas politiskajā darbībā ar mērķi veicināt Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu šajā laika periodā: dažādas trimdas politiskās akcijas, trimdas reakciju uz Baltijas valstīm nozīmīgiem notikumiem starptautiski vai mītnes zemē, kā arī ikdienas politiskā lobija darbu. Krājumā tāpat ir mēģināts sniegt ieskatu arī ģeogrāfiski iespējami plašā trimdas kopienu darbībā, ar dokumentiem raksturojot ne vien lielāko un aktīvāko, bet arī mazāku vai mazaktīvu, vai attālākās valstīs dzīvojošu kopienu politiskās aktivitātes. Tāpat pievērsta uzmanība, lai krājumā ar dokumentu piemēriem būtu pārstāvēts visu galveno trimdas ar politisko darbību saistīto organizāciju veikums, tāpat arī kopīgi ar lietuviešiem un igauņiem, vai pat vēl plašāku organizāciju sastāvā veiktās politiskās darbības.

Darbs pie šī dokumentu krājuma sastādīšanas ir ildzis septiņus gadus, galvenokārt tādēļ, ka trimdas vēstures un politisko aktivitāšu dokumentālās liecības ir izkaisītas pa visu pasauli tāpat, kā trimdas latvieši paši. Baltijas stratēģisko pētījumu centra pētnieki dokumentu krājuma sagatavošanas gaitā apbraukājuši visas lielākās trimdas mītnes zemes (ASV, Austrāliju, Lielbritāniju, Zviedriju, Vāciju, Jaunzēlandi, Venecuēlu u.c.) un atlasījuši piemērotus dokumentus gan mītnes zemju nacionālajos arhīvos, gan trimdas latviešu pašu veidotos un uzturētos arhīvos, gan trimdas organizāciju un to pēcteču organizāciju birojos un arī trimdas sabiedrisko darbinieku vai viņu mantinieku personīgajās dokumentu kolekcijās. Protams, tā kā nav iespējams vienā krājumā atspoguļot visu daudzo trimdas organizāciju daudzveidīgo darbību gandrīz piecdesmit gadu garumā, šajā krājumā no daudzajiem tūkstošiem arhīvos atlasīto dokumentu ir iekļauti tikai paši nozīmīgākie un raksturīgākie dokumenti. Lielākā daļa krājumā publicēto dokumentu iepriekš nav tikuši publicēti.

Kā apliecina krājumā iekļautā dokumentu izlase, trimdas darbības Latvijas neatkarības idejas saglabāšanai visus garos trimdas gadus bija pārsteidzoši daudzveidīgas, plašas un aktīvas. Diemžēl par tām joprojām zinām ļoti maz, un trimdas vēsturē ir joprojām vairāk nepētītu, kā pētītu jautājumu.

Sastādītāji cer, ka šis krājums un tajā iekļautā informācija par trimdas dokumentu atrašanās vietām būs gan noderīgi pētniekiem, gan arī rosinās interesi par trimdas vēsturi kā tādu.

Kristīne Beķere,
LZA BSPC
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com