Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Mozaīka“

Piemiņas pēcpusdiena māksliniekam Gunāram Jurjānam

Laikraksts Latvietis Nr. 115, 2010. g. 21. okt.
-


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
GJ_Mozaika

Mākslinieka Gunāra Jurjāna 1965. gadā darinātā „Mozaīka“ Melburnas Latviešu nama Lielās zāles foajē telpā. FOTO Gunārs Nāgels.

GJ_Zinta

Zinta Jurjāne-Hērda (Heard) ar Gunāra Jurjāna akvareli gleznotu Port Saīda ceļā uz Austrāliju 1950. gadā. Uz paša mākslinieka molberta Gunārs Jurjāns Ņujorkā 1972. gadā. FOTO Gunārs Nāgels.

GJ

FOTO Gunārs Nāgels.

GJ_Saulitis

Aivars Saulītis. FOTO Gunārs Nāgels.

GJ_Bendrups

Viktors Bendrups. FOTO Gunārs Nāgels.

GJ_Klauss

Gunārs Klauss. FOTO Gunārs Nāgels.

GJ_Kasparsons

Kārlis Kasparsons. FOTO Gunārs Nāgels.

Ceturtdien, saulainā 14. oktobra pēcpusdienā Melburnas Latviešu namā bija sanācis krietns pulciņš ļaužu. Tie bija nesen mūžībā aizgājušā mākslinieka Gunāra Jurjāna radi, draugi, paziņas un viņa talanta cienītāji, kurus mākslinieka meita Zinta bija aicinājusi, lai kopīgi pakavētos atmiņās par Gunāru Jurjānu. Visi bijām pulcējušies pie mākslinieka 1965. gadā darinātās Mozaīkas Latviešu nama Lielās zāles foajē telpā.

Saulainas un labestības caurstrāvotas bija klātesošo atmiņas. Pēcpusdienu sirsnīgi vadīja Aivars Saulītis – Jurjānu ģimenes radinieks un ilggadīgs draugs.

Diriģents Viktors Bendrups kavējās atmiņas par tāliem laikiem pēckara Dānijā, jo starp tur nokļuvušajiem latviešiem bija arī Gunārs Jurjāns un Viktors Bendrups. Diriģents bija paņēmis līdzi un parādīja dažus agrīnus mākslinieka darbus.

Savās atmiņās par Gunāru Jurjānu – Austrālijas Latviešu teātra (ALT) ilggadīgu dekoratoru – kavējās Gunārs Klauss; viņš arī nolasīja Aleksandra Čaka dzejoli Tev, kas bija sevišķi zīmīgs māksliniekam.

Gandrīz katram no atnākušajiem bija kāds savs atmiņu stāsts par Gunāru Jurjānu.

Viņa meita Zinta pastāstīja par tēva dzīves un daiļrades ceļu; par daudziem darbiem, par izstādēm, kā arī par savu tēvu kā brīnišķīgu cilvēku, apveltītu ar neatlaidību darbā un allaž atsaucīgu saviem draugiem. Zinta bija sagatavojusi katram atnācējam mazu piemiņas grāmatiņu, kurā bija mākslinieka Gunāra Jurjāna dažādu dzīve periodu fotogrāfijas.

Par kopīgām gaitām atmiņas stāstīja Nora Vairoga. Mācītāja Saulīte nolasīja dzejoli.

Melburnas Latviešu nama kooperatīva priekšsēdis Kārlis Kasparsons pastāstīja Gunāra Jurjāna izveidotās Mozaīkas simbolikas stāstu, kā arī parādīja piemiņas plāksnes skici, kura tiks izgatavota un uzstādīta pie vienas no kolonām, lai uz tās uzrakstīto tekstu latviešu un angļu valodās varētu lasīt, skatoties Mozaīku.

Pēc svinīgās sarīkojuma daļas klātesošie vēl kavējās atmiņās par mākslinieku un baudīja atspirdzinājumus un uzkodas. ∎



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com