Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sveicieni no Eslingenas!

No LELBĀL arhibīskapa emeritus Elmāra Ernsta Rozīša

Laikraksts Latvietis Nr. 467, 2017. g. 19. jūlijā
Elmārs Ernsts Rozītis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Eslingena70_400pxwb

Eslingenas Dziesmu svētku Atklāšanas dievkalpojums. FOTO Biedriba SAIME.

Esmu priecīgs, ka Dziesmu svētku Atklāšanas dievkalpojums 16. jūnijā Eslingenā bija labi apmeklēts, un laikam patiesi dalībniekus aizkustināja.

Es šoreiz biju moderators, kas vaicāja Lolitai Ritmanei un Mārtiņam Braunam par tematiku, kas viņus radīšanas procesā iedvesmo un kā viņi šo iedvesmu saprot attiecībā uz Dievu un Garu. Domāju, ka tieši tas uzrunāja daudzus dievkalpojuma dalībniekus.

Visi arī ar pozitīvu pārsteigumu uzņēmu to, ka draudzei dziedot ticības apliecības dziesmu Es ticu, ka no zvaigžņu stariem ir Dievam goda tronis celts (autors arhibīskaps Kārlis Kundziņš) meldiju To mīlestības spēku sveicu deju kolektīvu vadības dejoja valša ritmā. Sevišķi aizkustināja arī Lūcijas Garutas Mūsu Tēvs un koris no mūzikla Eslingena – Kungs, mēs esam Tavi bērni.

Sirsnībā
LELBĀL arhibīskaps emeritus Elmārs Ernsts Rozītis

Eslingenas Dziesmu svētku Atklāšanas dievkalpojums

Svētku programma 16. jūnija rītā tika atklāta ar svinīgo dievkalpojumu Eslingenas Dienvidu baznīcā, kura bijusi nozīmīgs latviešu pulcēšanās centrs jau pēckara gados. Dievkalpojumu vadīja pieci latviešu un viens vācu mācītājs, uzsverot latviešu tautas vienotību arī dažādās zemēs un likteņos. Pēc dievkalpojuma notika dalībnieku gājiens, kas, plīvojot Latvijas karogiem un skanot dziesmām, vijās caur Eslingenas ielām, kurās savulaik dzīvojuši un strādājuši latvieši. Svētku gājiens noslēdzās pilsētas tirgus laukumā, pulcējot dalībniekus uz svētku atklāšanas koncertu. Svētku pirmā diena turpinājās ar uzvedumu Tikšanās ar Jāzepu Vītolu un deju kolektīvu uzstāšanos dažādās pilsētas vietās, bet vakarā notika viena no ilgi gaidītajām svētku kulminācijām – mūzikla, trimdas latviešu stāsta Eslingena izrāde, kuru vairāk nekā deviņu mēnešu ilgumā režisora Jāņa Mūrnieka vadībā gatavoja 60 latvieši no septiņām valstīm. Mūzikla ievadvārdus teica tā mūzikas autore, ASV dzīvojošā komponiste Lolita Ritmane, bet pirms izrādes, vairāk nekā 900 skatītāju pilnā pilsētas koncertzāle, godināja Eslingenas idejas autora Alberta Legzdiņa piemiņu. Izrāde izpelnījās stāvovācijas un priekpilnas atsauksmes, ļaujot cerēt, ka 2018. gadā mūziklu Eslingena varēs noskatīties arī skatītāji Latvijā.

Latviešu dziesmu un deju svētku programma Eslingenā tika ievadīta ar dievkalpojumu 16. jūnija rītā Eslingenas Dienvidu baznīcā – vietā, kas jau kopš pēckara gadiem ir bijusi un arvien ir nozīmīgs latviešu pulcēšanās centrs. Dievkalpojumu vadīja arhibīskaps emeritus Ernsts Elmārs Rozītis līdz ar četriem Vācijas latviešu draudžu mācītājiem un Eslingenas vācu draudžu mācītāju. Savās pārdomās par Dieva Gara klātesamību radošajā darbā dalījās komponisti Lolita Ritmane un Mārtiņš Brauns. Dievkalpojumā izskanējušajai lūgšanai varat pievienoties arī Jūs: https://www.youtube.com/watch?v=M6e7Dzdpw10

Svētdien, 18. jūnijā, izskanot vīru koru koncertam ar komponista Mārtiņa Brauna piedalīšanos un folkloras kopu priekšnesumiem pilsētas laukumā, Vācijas pilsētā Eslingenā noslēdzās latviešu rīkotie Eslingenas Dziesmu svētki, kuros ap 700 dalībnieki godināja 1947. gadā notikušo latviešu svētku 70. gadadienu un arī Vācijā sveica gaidāmo Latvijas simtgadi.

Plašajā trīs dienu programmā, piedaloties 700 dalībniekiem 33 latviešu kolektīvos no 11 valstīm, Eslingenas pilsētas iedzīvotāji un tās viesi tāpat kā pirms 70 gadiem varēja piedzīvot visu latviešu kultūras bagātību – dziesmas, dejas, teātra spēli, kino, amatniecību, tradicionālo dziedāšanu un dančus.

No latviešu evaņģēliski luteriskā Baznīcas Vācijā mājas lapas
http://www.baznica.de/



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com