Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sibīrijas bērni Rīgas pilī

Atmiņu stāsti, filmas, koncerti un ziedi

Laikraksts Latvietis Nr. 464, 2017. g. 23. jūnijā
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Dzintra Geka uzrunā konferenci Rīgas pilī. FOTO Aina Gailīte.

Skolēnu sacerējuma konkursa uzvarētāji Eduards Stabiņš, Paula Rāzna un Annija Bērziņa. FOTO Aina Gailīte.

„Bārenīte“. FOTO Aina Gailīte.

Rīgas pils 14. jūnijā. FOTO Aina Gailīte.

Gājiens sastājas pie Latvijas Okupācijas muzeja. FOTO Aina Gailīte.

Pie Brīvības pieminekļa. FOTO Aina Gailīte.

Pie Brīvības pieminekļa. FOTO Aina Gailīte.

Torņakalna stacijā pie deportāciju vagona. FOTO Aina Gailīte.

Sibīrijas bērni – komunistiskā terora upuru un palīdzības fonds: „Šogad aprit 76 gadi kopš 1941. gada 14. jūnija deportācijas. Jau septiņpadsmito gadu fonds „Sibīrijas bērni” aicina pulcēties kopā, pieminot uz Sibīriju izsūtītos cilvēkus. Pa šiem gadiem esam intervējuši 940 cilvēkus, izveidojuši dokumentālas filmas, izdevuši latviski, angliski un krieviski grāmatu „Sibīrijas bērni”, Ilmāra Knaģa atmiņu grāmatas. Kopā ar izsūtītajiem un viņu bērniem apmeklējam tuvinieku piemiņas vietas, vedam piemiņas plāksnes, meklējam Sibīrijā palikušos latviešus. Par braucieniem tiek veidotas filmas, kuras rāda televīzijā un kinoteātros, kultūras centros un skolās visā Latvijā. Ir svarīgi, ka pieminam Sibīriju, svarīga ir mūsu attieksme pret notikušo.“

Arī šogad 14. jūnijā Valsts prezidents uzņēma Sibīrijas bērnus uz konferenci 1941. gada 14. jūnija piemiņai, tik šoreiz jau Rīgas pilī. Konferenci vadīja Dzintra Geka, kinorežisore, fonda Sibīrijas bērni vadītāja. Uzrunas teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis, mācītājs Guntis Kalme, LR Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, LR Saeimas deputāte Laimdota Straujuma, Latvijas politiski represēto organizācijas vadītājs Ivars Kaļķis.

Atmiņās dalījās izsūtītie, viņu bērni un mazbērni. Fragmentus no saviem darbiem lasīja skolēnu sacerējuma konkursa uzvarētāji. Pēc konferences pie Pils laukuma esošā pieminekļa Bārenīte pelēkais granīts tika noklāts ar pļavu ziediem. Rātslaukumā izsūtītie un viņu ģimenes un draugi pulcējās gājienam uz Brīvības pieminekli, savukārt pie Brīvības pieminekļa pulcējās valdības un diplomātu korpusa pārstāvji ziedu nolikšanas ceremonijai. Lai gan šajā dienā godinām izsūtītos un visi pasākumi ir veltīti viņiem un viņu piemiņai, tad pie Brīvības pieminekļa tas tā kā tiek atbīdīts otrajā plānā, jo esot jāievēro protokols. Godasardzes maiņa, Valsts himna pūtēju orķestra izpildījumā un uzrunas teic Latvijas politiski represēto organizācijas vadītājs Ivars Kaļķis un Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Pie pieminekļa gulst ziedi, plīvo Baltijas valstu karogi. Ar teleobjektīvu cītīgi pārskatīju diplomātu rindas, meklējot vismaz kādu no Krievijas vēstniecības; es neatradu, arī citi fotogrāfi neatrada.

Tālāk gāju pa Akmens tiltu pāri Daugavai uz Torņakalna staciju, kur notika 14. jūnijam veltīts pasākums ar karogiem, ziediem, kora dziesmām un uzrunām. Skatītāju rindās bija LR Saeimas deputāts Ritvars Jansons, daži bijušie un esošie Rīgas domes deputāti. Līdz ar Represēto biedrību vadītājiem klātesošos uzrunāja arī LR Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Pasākums sadalīts divās daļās – pie akmens skulptūrām aiz stacijas un pie vecā vagoniņa, kuram šogad durvis palika aizslēgtas, jo laika zobs to ir saēdis. Jau vairākus gadus, piedaloties šajā pasākumā, ievēroju, ka pulcējas praktiski vieni un tie paši cilvēki, izņemot dažus runas vīru. Nekad neesmu redzējusi skolas bērnus vai studentus. Ja paši neprotas, tad varbūt vajag aizsūtīt ielūgumu.

Rīgā 14. jūnija piemiņas pasākumu bija ļoti daudz, arī koncerti līdz vēlam vakaram un citās Latvijas pilsētās gūla ziedi pie akmeņiem, uz sliedēm.

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com