Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Tiksimies draudzībā, tiksimies „Kursā“

Draudzīgais aicinājums Sietlā

Laikraksts Latvietis Nr. 447, 2017. g. 19. febr.
Sarmīte Lunde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sandis Kondrats. FOTO Atis Bārzdiņš.

Kursas saime – absolventi, skolotāji un citi darbinieki Draudzīgajā aicinājumā. FOTO Atis Bārzdiņš.

Sarīkojums labi apmeklēts. FOTO Atis Bārzdiņš.

,,Katra diena ir kāds piedzīvojums manā kultūras izaugsmē.
Latvieši ir spējuši ieraudzīt un veidot skaistumu it visur.“

(Kursas audzēkņu domas.)

Šogad ievadvārdus teic un Kursas Draudzīgo aicinājumu 29. janvārī vada Sietlas draudzes prāveste Daira Cilne, kura ir arī viena no bijušajām, ilggadējām Kursas vidusskolas direktorēm, bet ierastā svētrīta sprediķa vietā baznīcā, kurā parasti klausāmies siltus vārdus un laba vēlējumus Kursas saimei, šoreiz skanēja dziesmas un mūzika par godu Mārtiņam Luteram un Reformācijas 500. gadadienai. Dziesmu lapas rotāja simboliskais Mārtiņa Lutera zīmoga attēls – Lutera roze, bet ērģeļu solo izpildīja Dr. Andris Āboliņš. Šis iedziedāšanas dievkalpojums bija brīnišķīga dāvana atceres dienā Mārtiņam Luteram, jo tieši viņš ieviesa un piešķīra lielu nozīmi dziedāšanai dievkalpojumā, un, protams, tas bija liels prieks arī pašiem dziedātājiem.

Šoreiz niķīgie laikapstākļi bija vēlīgi bijušajiem Kursas audzēkņiem, to atbalstītājiem un līdzjutējiem, un mājīgajā Sietlas Latviešu namā tik tikko pietika vietas lielajam ļaužu pulkam. Malkodami kafiju un mielodamies ar gardajām uzkodām, tautieši atzinīgi uzklausīja un priecājās kopā ar prāvesti Dairu Cilni par Kursas vasaras vidusskolas direktores Indras Ekmanes lieliski organizēto darbu nometnē, gan par labajām audzēkņu sekmēm, neskatoties uz dažāda līmeņa latviešu valodas zināšanām. Diemžēl bija arī kāda skumja ziņa. Bija nomiris Indras tēvs, valodnieks un labi pazīstamais žurnāla Jaunās Gaitas ilggadējais redaktors Rolfs Ekmanis, tādēļ, protams, izpalika Indras video apsveikums. Sēru vēstij par atbildi parakstījām Indrai grāmatiņu ar līdzjūtības apliecinājumiem.

Piesakot uzrunai tēlnieku Sandi Kondratu, prāveste velta viņam daudz sirsnīgu, atzinīgu vārdu. Un tāds viņš arī ir – zinošs, vispusīgs, izpalīdzīgs mūsu omulīgais, globālais nemiera gars Sandis. Te viņš ir Sietlā, te Kursā, bet rīt jau varbūt Rīgā vai kaut kur citur Eiropā, lai koordinētu darbu pie jaunā projekta. Sandim pieder medaļas par ledus skulptūrām Amerikā un Kanādā, bet Kursā viņš mācīja jauniešiem būvēt smilšu skulptūras. Pirms vairākiem gadiem tepat namā uz izķeršanu bija tēlnieku Ulda Zariņa un Sanda Kondrata mācību grāmata Anatomija tēlniekiem, kurai bija ļoti liels pieprasījums interneta veikalos. Pats Sandis mums stādās priekšā, kā puika no Talsiem Latvijā, kuru dzīve, mācoties tēlniecību, aizvedusi pasaulē. Bet Kursa Sandim liktenīga: ,,...te „Kursā“ ieraudzīju Talsu ielu – biju atradis Latviju pasaules otrā pusē.“ Un Sietla jau tepat blakus. Jauni draugi, jaunas idejas un lieliskie Kleperi – krustvecāki.

Grāmata Anatomija tēlniekiem izrādījās ļoti noderīga arī medicīnas izglītībā un veiksmīga finansiāli, kas radīja iespēju virzīt jaunus, uzlabotus projektus, konkrēti Anatomy Next. Sākās izvērsts, ļoti intensīvs darbs, paplašinot zināšanas biznesa jomā, uzņemot sakarus ar mārketinga speciālistiem, sadarbojoties ar Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes mācībspēkiem, kas uzrauga produkta tapšanas gaitu un kvalitāti; sadarbojoties ar Sietlas Vašingtonas Universitātes (UW) profesoriem, kuri labprāt iesaistās projekta popularizēšanā. Anatomy Next komandai pievienojās divi medicīnas studenti Ieva Grīnberga un Reinis Jansons, lai konsultētu nākamās grāmatas Galvas un kakla anatomija autoru tēlnieku Uldi Zariņu, kurš jau bij sācis strādāt pie projekta. Darba gaitā komanda secināja, raksta Ieva, ka līdzīgi modeļi un vizualizācijas būtu noderīgi arī medicīnas izglītībā. Ideja radīt tieši nervu aplikāciju šķita vispiemērotākais (jo visgrūtāk apgūstama) ar ko sākt būvēt jaunu interaktīvu mācību platformu, kas orientēta speciāli uz medicīnas studentu zināšanu un prasmju attīstīšanu. Aplikācijas mērķis ir padarīt līdz šim sarežģīto neiroanatomiju vienkāršāku, sistemātisku un viegli uztveramu. Šī iemesla dēļ Anatomy Next aplikācijas veidotāji galveno uzsvaru liek uz satura precizitāti, kas tiek iegūta, kombinējot magnētiskās rezonanses attēlus ar reālu anatomisko preparātu 3D skenējumu.

Anatomy Next tehnoloģija, saka Sandis, dod iespēju vienkārši turēt jūsu i-phone virs attēla un to redzēt 3D, vai arī jūs varat ieiet virtuālajā realitātē un manipulēt tajā anatomiju. Patreiz komanda gatavojas pilota programmai pavasara ceturksnim Vašingtonas Universitātē.

Pēc Sanda uzrunas Iveta Āva rādīja īsu video par Kursu ,,Man dziesmiņu nepietrūka“ (PBLA akcijai) un Kursas 2016. gada absolventi Ella Lutere un Krišjānis Lūsis stāstīja par vasaru Kursā. Ella vairāk runāja par par dažādiem pasākumiem: sportu, ballītēm, braucienu uz Olimpisko Nacionālo parku. Viņa vērtēja, ka Kursa ir vieta, kur ir latviskas saknes, asinsradniecība. Krišjānis stāstīja par mācībām, par skolotājiem. „Kursa ir vieta,“ viņš teica, „kur latviešu bērni var būt latvieši.“ Jaunieši bija apmierināti un priecīgi par Kursā pavadīto laiku un no sirds pateicās saviem skolotājiem, audzinātājiem un burvjiem virtuvē – pavāriem, it visiem Kursas darbiniekiem.

Brīnišķīgs, ļoti emocionāls bija Māra Bērziņa, Guntas Lujānas un Māra Maleja uzņemtais video un foto atskats uz 2016. gada Kursu. Skaistas dziesmas, skaistas atmiņas. Prieks acīm un sirdij.

Noslēgumā prāveste Daira Cilne izteica pateicību Ivetai Āvai par nesavtīgo palīdzību Kursas darbos. Liels paldies Kursas direktorei Indrai Ekmanei, un uz redzēšanos vasarā!

Sarmīte Lunde
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com