Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Balsošanas pasākums Latviešu Centrā Minsterē

Uzdod jautājumus deputātu kandidātiem

Laikraksts Latvietis Nr. 107, 2010. g. 9. sept.
Zuze Krēsliņa-Sila -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LCM1

LCM2

Latviešu Centrā Minsterē (LCM) bija iespēja piedalīties tiešraidē no Latvijas ar Hansamedia skatāmā raidījumā www.vissnotiek.lv, sestdien, 4. septembrī plkst. 17.00 pēc Latvijas laika.

Lukass Rozītis pavasarī uzrunāja Latviešu tautas kopības vadītāju Nilu Ebdenu un Latviešu Centra Minsterē vadītāju Zuzi Krēsliņu-Silu, un radās plāns, kā apzināt potenciālos balsotājus. Hansa Media, kur darbojas Lukass Rozītis, piedāvāja noorganizēt interneta tiešraidi no paneļdiskusijas, kurā piedalās dažādi partiju pārstāvji. Šo pārraidi varētu skatīties kopas vai arī vienatnē – pāris centriem dotu iespēju savus jautājumus caur Skype uzdot paneļa dalībniekiem. Interesanta doma, šo pašu raidījumu skatītos visā Eiropā (pat pasaulē) un jautātu no Dublinas, Berlīnes, Briseles, Amsterdamas, Londonas... utt.

Pēc oficiālas statistikas Vācijā dzīvo 10 000 latviešu, no kuriem balsos ļoti mazs procents, bet, ja visi balsotu, būtu apmēram tā, ka ja balsotu puse no Cēsu iedzīvotājiem! Tā ka Vācijā ir tikai viens vēlēšanu iecirknis – Berlīnē, tad nav tik viegli balsot tieši tur. Saprotams, var balsot arī citos iecirkņos, piemēram, Holandē, Briselē vai Luksemburgā, kas no MS ir tuvāk nekā apmēram 560 km attālā Berlīne. Taču visreālākais veids, pirms Latvijā ievieš elektronisko balsošanu, ir balsot pa pastu. Pasta balsošanai jāpiesakās līdz 10. septembrim. Kā veicināt šādu balsošanu, jo cilvēki nelabprāt laiž savas pases no rokām ārā? Laipnā kārtā no Berlīnes latviešu vēstniecības Dace Krieviņa ļoti nekomplicētā veidā piekrita ar visu zīmogu atbraukt uz Minsteri, un dienas gaitā pieņemt pasta balsošanas iesniegumus un līdz ar to pasē iespiest oficiālo zīmogu derīgās Latvijas pasēs. Šādā veidā Minsterē pierakstījās 48 personas balsot pa pastu, ceļot kopējo skaitu Vācijā par apmēram kādiem 150 pasta balsotājiem. Jādomā, ka vēl kādi pāris simtu nobalsos tieši 2. oktobrī uz vietas Berlīnē, un lai gan līdz Cēsīm diemžēl mums šoreiz netikt, bet vismaz arī mūsu balsis iespaidos Latvijas nākotni.

Tiešraidē skatījām, Kārļa Streipa veiklā vadībā, diskusiju, kurā piedalījās: no Saskaņas centra – Modris Auziņs, no VL-TB/LNNK – Māris Grīnblats, no ZZS – Jānis Strazdiņš, Par labu Latviju – Māris Riekstiņš un no Vienotības – Ģirts Valdis Kristovskis. Jautājumus prasīja Andris Eglājs, kurš ar Skype pieslēdzās no Berlīnes, Sandra Bondarevska no Dublinas, Zuze Krēsliņa-Sila no Minsteres un Juris Rozītis no Stokholmas. Diemžēl nesanāca laika Amsterdamas, Londonas un Briseles jautātājiem...

Pēc raidījuma Minsterē, juriste Dr. Sanita Osipova, kura patreiz raksta grāmatu kā Minsteres Universitātes zinātniece, pastāstīja par Latvijas vēlēšanu sistēmu (piemēram, par to, ka visi ārpus Latvijas balsotāji balso Rīgas apgabalā un cik svarīgi ir likt klāt krustiņus tiem, ko sevišķi vēlas), kā arī izraisīja sarunas un domu izmaiņas par dažādām vēlēšanas stratēģijām.

Zuze Krēsliņa-Sila
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com