Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Eiropas Vasaras skola 2010

25. jūlija līdz 8. augustam Mālpils Profesionālajā vidusskolā, Mālpilī

Laikraksts Latvietis Nr. 103, 2010. g. 12. aug.
-


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
EVS1

EVS noslēguma sarīkojumā. FOTO Ģirts Zēgners.

EVS2

Pie Prezidenta pils Daugavmalā. FOTO Ģirts Zēgners.

EVS3

Pie Prezidenta pils Daugavmalā. FOTO Ģirts Zēgners.

EVS4

Pie Prezidenta pils Daugavmalā. FOTO Arnis Gross.

Eiropas Vasaras skolā (EVS) šogad bija 50 dalībnieki, kādi 11 audzinātāji, kādi 5 skolotāji. Bērni bija no Latvijas, Igaunijas, Anglijas, Kanādas, Austrālijas, Luksemburgas, Beļģijas. No Austrālijas bija 4 audzēkņi: Lija Andersone, Laila un Toms Grosi, Kristaps Brūns, kā arī trīs audzinātāji: Klāra Brūvere, Jāna Andersone un Jānis Daniklifs.

25. jūlijā, svētdienas pēcpusdienā apmēram 40 priecīgi bērnu vecāki pie Prezidenta pils Daugavmalā, Rīgā pavadīja 2 autobusus ar 50 laimīgiem bērniem un jauniešiem, ar 15 apzinīgiem audzinātājiem un skolotājiem uz šī gada EVS Mālpilī.

Pirmais vislielākais jaunums bija saistīts ar EVS 2010 vietu. Tieši pirms Jāņiem pienāca ziņa no viesu nama Imantas Jūrkalnē par to, ka viņi savu īpašumu pārdod, un visa saimnieciskā darbība jāpārtrauc, kā rezultātā EVS sarunātā vieta tika atteikta. Ātri, ātri bija jāatrod jauna vieta, kas nebija īpaši viegli, jo mēnesi pirms nometnes sākuma atrast kaut ko bez uztraukumiem likās neiespējams izaicinājums. Bet Laimes māte stāvēja blakus, un Mālpils profesionālā vidusskola piekrita uzņemt savās telpas EVS.

EVS Rīta dziesma
Aust gaismiņa, lec saulīte
Tas pirmais’i gaišumiņš
Labrītiņ dievs palīdz
Tā pirmā’i valodiņ
Kādu dziesmu dziedāsim
No rītiņa celdamies
Par ošiem, par kļaviem
Par kupliem ozoliem

EVS vadība

Lilija Zobena – EVS 2010 vadītāja un dziedāšanas skolotāja. Lielbritānijā dzimusi un uzaugusi, ļoti aktīva latviešu sabiedrības locekle. Neskaitāmus gadus ir mācījusi latviešu bērniem, Londonas latviešu skolā, dziedāšanu un mūziku, vadot skolas korīti un ansambli. Ar EVS Lilija jau ir bijusi saistīta agrāk, vadot jauniešu tik ļoti iemīļotās dziedāšanas stundas.

Paulīne Būkanana (Buchanan) – EVS 2010 medmāsa; jau vairākus gadus pēc kārtas EVS nav iedomājama bez Paulīnes un viņas zaļās medicīnas somiņas. Pie viņas visi EVSnieki – gan lieli, gan mazi griežas ar galvas sāpēm, nobrāztiem ceļgaliem un pa retam arī ar nopietnākām saslimšanām. Paulīnei vienmēr būs pie rokas pareizā izmēra plāksteris, sāpju tabletes vai arī vienkārši mierinošs vārds. Bez medicīnas, Paulīnes sirds lieta ir arī tautas dejas, jo viņa ir Londonas tautas deju kopas dalībniece, vairākus gadus mācījusi mazākajiem Londonas latviešu skolas bērniem tautas dejas/rotaļas un tagad liek arī savas latviskās dejas iemaņas lietā, mācot EVS dalībniekiem polkas soļus.

Dace Pāvula – viena no EVS 2010 rīkotājām, kā arī bija atbildīga par dalībnieku uzņemšanu. Dzimusi un uzaugusi Latvijā, nu jau desmit gadus dzīvo Londonā. Ļoti aktīvi darbojas latviešu sabiedrībā Lielbritānijā, īpaši visā, kas saistīts ar latviskās izcelsmes bērnu izglītošanu. Eiropas Vasara Skolā darbojas jau ceturto gadu. Līdz šim ir izpildījusi ne tikai organizatora pienākumus, bet arī uzņēmusies divu nedēļu nometnes vadīšanu un dalībnieku pieskatīšanu gan darbos, gan nedarbos, bet šogad piedalījās tikai kā rīkotāja.

Par finansēm atbildīgs bija Ivars Kalns-Timans – viņš nāk no Austrālijas, bet nu jau vairāk kā divdesmit gadus dzīvo Londonā. Blakus pamatdarbam grāmatvedībā pie lielas mēbeļu kompānijas Ivars vienmēr ir bijis aktīvs latviešu sabiedrības darbonis. Kad ilggadējā EVS kasiere Velga mudināja meklēt kādu, kurš varētu viņu aizvietot naudas lietu darbos, Ivars labprāt piekrita pārņemt šo amatu un likt lietā savas grāmatveža zināšanas.

Velga Zēgnere – padomniece. Oriģināli no Vācijas, bet jau vairākus gadus dzīvo Latvijā. Daudzus gadus ir bijusi Eiropas Vasaras Skolas finanšu ministre; viņa nav tikai bijusi atbildīga par EVS naudas lietām, bet viņu varētu pielīdzināt tādai kā velkošajai lokomotīvei visos EVS sagatavošanās darbos. Kad Velga pagājušajā gadā pavēstīja, ka viņa labprāt savus pienākumus atdotu kādam citam, tad tomēr tika lūgta palikt pie EVS kā padomdevēja, jo tik ilgu gadu organizēšanas un rīkošanas pieredzes nav nevienam no tagadējās rīcības komitejas locekļiem.

Skolotāji

Sandra Paegle (latviešu valoda), Laura Miķelsone (vēsture), Sarmīte Sedliņa (Visdarbi un Danči), Didzis Krūmiņš (māksla), Anna Auziņa un Paulīne Būkanana (dejošana), Lilija Zobena (dziedāšana).

Audzinātāji

Līnīte Zobena-Īsta (East) (audzinātāju vadītāja) – dzimusi un uzaugusi Londonā, ir jau 12 gadus piedalījusies EVS kā dalībniece un kā audzinātāja. Šis bija jau ceturtais gads kā audzinātāju vadītājai. Līnīte ļoti aktīvi darbojas Londonas latviešu sabiedrībā – dejo Londonas tautas deju kopā, dzied Londonas korī (kad māte to pieprasa), māca dziedāšanu un vada ansambli, kopā ar māsu Andru Londonas latviešu skolā. Pašlaik būvē mājas lapu latviešiem Lielbritānijā un ir Daugavas Vanagu Fonda Londonas nodaļas kultūras nozares vadītāja. Savā brīvajā laikā Līnīte strādā pilnu laiku Varnera/Čapela mūzikas izdevniecībā (Warner/Chappell Music Publishing Ltd) par autortiesību administratori. Linards Levits – šogad pirmo reizi bija audzinātājs EVS, no 2005. līdz 2008. gadam bija tās audzēknis. Šogad beidza Eiropas skolu Luksemburgā. Sarma Zēgnere – 19 gadus veca jauniete no Rīgas, piedzimusi un dzīvojusi 13 gadus Vācijā un vēl aizvien jūtas kā trimdas latviete. Viņa saka, ka EVS parasti ir bijušas viņas foršākās 2 nedēļas vasarā. Aleksandrs Bērziņš – 19 gadus vecs, uzauga Vācijā, tomēr pēdējos trīs gadus dzīvo un mācās Latvijā. Kopumā piedalījies piecas reizes EVS kā audzēknis, bet šogad pirmo reizi bija kā audzinātājs. Lauris Vilhelms Grīns – ir 18 gadus vecs, dzīvo Tallinā, Igaunijā. EVS ir jau no seniem laikiem viņa mīļākā vasaras nometne, jau 2002. gadā tajā piedalījies, bijis skolēns katru gadu līdz 2008. gadam un tagad – kā audzinātājs. Beidzis priekšpēdējo gadu ģimnāzijā, nodarbojos ar teātri skolā, blakus skolai ir tulkotājs vienā birojā, brīvajā laikā – priecīgs un jautrs. Elizabete Svilāne – dzīvo Briselē un šogad beidza savu otro gadu, studējot Anglijā. Sešus gadus piedalījusies EVS kā dalībniece, un šogad jau otro gadu bija kā audzinātāja. Māra Sinka no Anglijas. Šī bija viņas pirmā reize kā audzinātājai. Jānis Daniklifs – dzimis Sidnejā, Austrālijā un tur ir visu mūžu dzīvojis. Ir aktīvs Sidnejas Latviešu biedrībā kā teātra ansambļa dalībnieks un nesen dejoja un dziedāja jauniešu ansambļos. 2009. gadā pabeidza dubultu bakalauru tieslietās un psiholoģijā. Jāna Andersone – dzīvo Austrālijā un no bērnības ir piedalījusies Austrālijas latviešu sabiedrībā kā aktīva jauniete. Dejo Melburnas tautas deju ansamblī Ritenītis, šogad ir Latviešu jaunatnes apvienības Austrālijā priekšsēde, cenšas iemācīties kā spēlēt akordeonu. Katru vasaru apmeklē Annas Ziedares vasaras vidusskolu; agrāk kā audzēkne, bet tagad kā audzinātāja un šogad ir EVS audzinātāja. Klāra Brūvere – dzīvo Sidnejā, mācās filmu teoriju. Šī bija viņas otrā reize kā EVS audzinātājai. Kaspars Kokins.

Sestdien, 7. augustā Mālpils Profesionālajā vidusskolā notika EVS noslēguma sarīkojums un koncerts dalībniekiem, vecākiem, vecvecākiem, radiem, draugiem un bijušiem EVS skolniekiem. Noslēguma koncertā Toms Gross un O. Kariņš dziedāja solo duetu. Pēc oficiālās daļas dalībnieki, skolotāji, audzinātāji un ģimenes draugi kopīgi pavakariņoja un satikās ar sen neredzētiem draugiem.

EVS Karoga nolaišanas
vakara dziesma
Noriet saule vakarā (i), ai vakarā (i)
Meža galus veltīdama, ai veltīdam’
Liepai kāra zelta jostu, ai zelta jost’
Ozolami sidrabiņu, ai sidrabiņ’
Sīkajami kārkliņami, ai kārkliņami
Uzvelk zelta gredzentiņu, ai gredzentiņ’

Pateicamies par materiāliem Velgai un Ģirtam Zēgneriem, kā arī http://www.eiropasvasarasskola.net/



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com