Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvijas teātris Jaunzēlandē

JRT devies ceļā uz starptautisko Mākslas festivālu

Laikraksts Latvietis Nr. 77, 2010. g. 25. febr.
Andra Rutkēviča - JRT Mārketinga daļas vadītāja


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
JRT

Svētdien, 21. februārī Jaunais Rīgas teātris (JRT) atstāja Rīgu un devās savā līdz šim tālākajā braucienā uz Velingtonu, lai ar Alvja Hermaņa iestudēto izrādi Klusuma skaņas piedalītos Jaunzēlandes starptautiskajā Mākslas festivālā. (Skat. laikrakstu Latvietis Nr. 76.).

Jaunzēlandes festivāls notiek kopš 1986. gada katru otro gadu, pulcinot Velingtonā interesantākos un spilgtākos katras mākslas pārstāvjus. Šis ir lielākais multikulturālais notikums visā reģionā, kas aptver visas mākslas jomas: teātri, deju, mūziku, rakstniecību un vizuālo mākslu. Festivāla mākslinieciskā vadītāja Lisa Tvomeja (Lissa Twomey) veidojot šī gada festivāla programmu, vēlējusies izaicināt publikas priekšstatus un pieņēmumus, parādot mākslas daudzveidību. Kamermūzika līdzās Mālera 8. simfonijai, izcilākā modernā deja, izrāde bez teksta, izrāde ar izdomātu valodu un interaktīvi teātra priekšnesumi, tik dažāda ir festivāla programma. Ne velti festivāla logo ir cilvēks, kas rāpjas laukā no kastes un dodas iepazīt pasauli.

Festivāla teātra programmu veido 19 izrādes. Te ir poļu režisoru Gregora Jaržina (Grzegorz Jarzyna) parafrāze par Pazolīni filmu Teorēma (festivāla ietvaros skatāma arī pati Pazolīni filma), divu Čepmana Tripa teātra (Chapman Tripp Theatre) balvas ieguvēja izrāde par Apollo 13 liktenīgo lidojumu, izrāde mēmā kino estētikā, Šillera Marija Stjuarte, ko mūsdienīgojis skotu dramaturgs Davids Harovers, Pītera Bruka Āfrikas stāstos balstītā izrāde, zviedru modernais cirks un ielu teātris no Francijas. Tā ir tikai daļa no festivālā redzamajām izrādēm. Līdzās pasaules slavu ieguvušiem vārdiem ir arī festivāla kopprodukcijas.

26. februārī TSB Bank arēnā JRT izrāde Klusuma skaņas atklās festivāla teātra sadaļu. Jaunzēlandiešu vēlme redzēt Velingtonā rīdzinieku izrādi, prasījusi lielu organizatorisko darbu, jo aizvest tik apjomīgi izrādi ir grūti. Šoreiz dekorācija un radošais ansamblis festivālā ieradīsies no dažādām pusēm. Māksliniekus Velingtonā sagaidīs Klusuma skaņu Kanādā speciāli, tur notikušām viesizrādēm, pēc fotogrāfijām un tapešu paraugiem tapusī dekorācija. Rekvizīti un kostīmi ceļos no Latvijas. Šis lielais darbs ieguldīts, lai septiņus vakarus Velingtonā festivāla apmeklētāji redzētu Jaunā Rīgas teātra gan pašmāju, gan starptautisko atzinību ieguvušo izrādi Klusuma skaņas. Jaunzēlandes starptautiskais Mākslas festivāls noslēgsies 21. martā.

Andra Rutkēviča
JRT mārketinga daļas vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com