Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pēteris Greste:

Tiesas lēmums būs 23. jūnijā

Laikraksts Latvietis Nr. 314, 2014. g. 19. jūnijā
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pēteris Greste.

Austrālijas latviešu žurnālists Pēteris Greste un viņa divi Al Džazira kolēģi Mohameds Fahmijs (Mohamed Fahmy) un Bahers Mohameds (Baher Mohamed) ir bijuši apcietināti kopš 2013. gada 29. decembra, kad viņus arestēja par „netaisnīgiem ziņojumiem“, kas „apdraud Ēģiptes valsts drošību“ un par sadarbību ar Musulmaņu brālību.

Kopā ar trijiem žurnālistiem tiek tiesāti pieci studenti, kurus arestēja atsevišķi no Al Džazira žurnālistiem. Kad studentus arestēja, viņiem esot bijis teikts, ka viņus apsūdzēs par to, ka viņiem bijušas Ēģiptes kartes un ka viņi esot plānojuši slepkavot policistus. Esot bijis sākumā paredzēts šos students tiesāt atsevišķā prāvā, bet vēlāk paziņoja, ka viņus tiesās kopā ar Al Džaziras žurnālistiem. Mohameds Fahmijs teica, ka studenti tika pievienoti prāvai, lai izskatītos, ka viņi ir daļa no kādas Al Džaziras organizētas slepenas akcijas(1).

Divpadsmitā tiesas sēdē 16. jūnijā advokāti, kuri pārstāv šos studentus uzrunāja tiesu un noraidīja visas apsūdzības.

Pēc advokātiem Mohamedu Fahmiju izlaida no krātiņa, lai viņš var uzrunāt tienesi. „Jums bija mūsu datori 6 mēnešus un nevarējāt atrast nekādus pierādījumus, ka mēs gribējām sagraut Ēģipti,“ teica Fahmijs. „Godājamais tiesneša kungs, man Jums jāsaka, ka šī ir politiska prāva.“ Fahmijs lūdza, lai tiesnesis dod savu lēmumu šodienas tiesas sēdē.

Tiesnesis Fahmija lūgumu ignorēja un teica, ka tiesa tiek atcelta uz 23. jūniju, kad tiks paziņots tiesas lēmums.

Intervijā pirms tiesas sēdes Pētera Grestes vecākie Juris un Lois teica, ka viņi ir ārkārtīgi saspringti. „Mēs skatāmies melnā caurumā un esam bijuši šajā situācijā kopš Pēteri arestēja. Mēs nevaram ticēt, ka varētu būt cits tiesas lēmums, kā pilnīga attaisnošana.“(2)

Pēteris Greste un viņa kolēģi ir bijuši apcietināti 170 dienas. Sūtīsim mīlestību visiem Ēģiptes satrauktajā valstī, lai tiesnesis nāk pie pareiza lēmuma un atbrīvo visus netaisnīgi ieslodzītos šajā prāvā.

Šim rakstam tika izmantota Twitter korespondence, ko var sameklēt lietojot haštagu #AJtrial.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“

(1) http://www.theguardian.com/world/2014/may/02/al-jazeera-journalist-press-freedom-award-egypt-mohamed-fahmy

(2) https://soundcloud.com/bbc-world-service/outside-source-parents-of-peter-greste-speak-to-bbcos?ocid=socialflow_twitter



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com