Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Gadskārtējais piemiņas svētbrīdis Lommelē

Sagaida dalībniekus no visas pasaules

Laikraksts Latvietis Nr. 312, 2014. g. 5. jūnijā
Beļģijas latviešu ev. lut. draudzes valde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Lommele

Britu vainags Lommeles kapos. Uzraksts: „Commonwealth War Graves Commission“. FOTO Arnolds Žubeckis.

Gadskārtējais kritušo un aizvesto piemiņas svētbrīdis Lommeles Brāļu kapos Beļģijā notiks svētdien, 2014. gada 15. jūnijā plkst. 11. Adrese: Duitse militaire begraafplaats (Deutsche Kriegsgräberstatte), Dodenveldstraat 30, 3920-Lommel.

Ekumenisko svētbrīdi vadīs prāvests Klāvs Bērziņš.

Lommeles Brāļu kapi ir lielākā vācu militārā kapsēta Rietumeiropā ārpus Vācijas. Tur ir apbedīti gandrīz 40 000 Otrā pasaules karā kritušo karavīru. Kapsētu Vācijas valdības uzdevumā uztur Vācijas karavīru kapsētu komisija, galvenokārt ar privātiem ziedojumiem. Tur noliek ziedus arī pretējās puses karavīri, piem., britu zaldāti, un kapsētu kopšanas talkās piedalās jaunieši no visas Eiropas. Gan kara veterāni, gan jaunieši cenšas apliecināt, ka nav svarīgi, kurā pusē karavīri ir cīnījušies – galvenais, lai šajā kontinentā tādas šausmas nekad vairs neatkārtotos.

Starp daudzajiem tūkstošiem Lommelē apglabāto guļ arī ap astoņdesmit latviešu karavīru. Viņi 1945. gada beigās un 1946. gada sākumā bija bijuši internēti kara gūstekņu nometnē Nr. 2227 Cēdelghēmā (Zedelgem) pie Briges, ko vadīja briti, bet apsargāja beļģi. Cēdelghēmas nometnē pēc Otrā pasaules kara beigām bija internēti kādi 11 800 tūkstoši latviešu karavīru. Apmēram 700 karavīru bija bijuši smagi ievainoti kara laukā, no kuriem 35 bija zaudējuši redzi. Latviešu gūstekņi tur 1945. gada 28. decembrī nodibināja Daugavas Vanagu organizāciju, lai aizstāvētu savas intereses un rūpētos par biedru labklājību. Nometnē dzīves apstākļi nebija īpaši labvēlīgi. Lommelē apbedītie mira galvenokārt no ievainojumiem, pārtikas trūkuma, aukstuma vai tuberkulozes no Cēdelghēmas netālajā Ostendes slimnīcā. Vairums no viņiem bija jaunāki par trīsdesmit gadiem.

Daugavas Vanagi un Beļģijas latvieši ir rīkojuši piemiņas brīdi Lommelē katru gadu kopš 50. gadu beigām. Piemiņas brīdis notiek tajā svētdienā, kas iekrīt vistuvāk 14. jūnijam, jo daudzus karavīrus un trimdiniekus bija skāris ne tika karš, bet arī 1941. gada 14. jūnija deportācijas. Daudziem karavīriem visa ģimene vai kāda tās daļa bija palikusi nesasniedzama aiz Dzelzs priekškara vai nu Latvijā, vai arī Sibīrijā. Tādēļ Lommelē piemin gan visos karos kritušos karavīrus, gan karā cietušos civiliedzīvotājus, kā arī deportācijās aizvestos un bēgļu gaitās izklīdušos tautiešus.

Iepriekšējos gados svētbrīdī ir piedalījušies dalībnieki no visas pasaules: Beļģijas, Vācijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Latvijas, Apvienotās Karalistes un citām Eiropas valstīm, kā arī no Kanādas, ASV, Austrālijas. Lommeles Brāļu kapi ir vieta, kur jebkurš – Eiropas iemītnieks vai tūrists – var iegriezties, apstāties, pieminēt, palūgt. Piemiņas brīdis dod iespēju pārdomāt, ko iepriekšējās paaudzes ir pārcietušas un pateikties par to, kas mums pašiem nav bijis jāpiedzīvo. Tādēļ dalībnieki no visas pasaules ir mīļi gaidīti.

Pēc svētbrīža Beļģijas latviešu ev. lut draudzes valde aicina uz kopējām pusdienām Domein De Groote Hoef restorānā, Hoeverdijk 11, 3920-Lommel. Cena par pusdienām (zupa, galvenais ēdiens, saldais ēdiens, neieskaitot dzērienus): EUR 22.50. Lūdzam pieteikt dalību pusdienās līdz 2014. gada 8. jūnijam, rakstot uz draudzes e-pasta adresi: luteranu@gmail.com

Draudze iespēju robežās arī cenšas organizēt transportu no Briseles uz Lommeli un atpakaļ. Interesentiem lūdzu rakstīt uz: luteranu@gmail.com

Beļģijas latviešu ev. lut. draudzes valde



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com