Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kurzemes Cietoksnis un Mātes diena

Labi apmeklēts sarīkojums Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 309, 2014. g. 14. maijā
Ilze Ābele -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Edmunds Smalkais sniedz referātu. FOTO Ilze Ābele.

Sarīkojuma dalībnieki. FOTO Ilze Ābele.

Viktors Bendrups ar deklamāciju. FOTO Ilze Ābele.

Ilze Ābele vadīja sarīkojumu. FOTO Rasma Celma.

Viktors Bendrups. FOTO Rasma Celma.

Matīss Šūberts (Schubert). FOTO Rasma Celma.

Jānis Kārkliņš FOTO Ilze Ābele.

Šodien, vēsā, slapjā sestdienā, 3. maijā, Melburnas Daugavas vanagu mītnē tika rīkota Kurzemes cietokšņa atcere, kopā ar vanadžu pusdienām, kas bija veltītas Mātes dienai. Bija šaubas, cik liels būs atbalsts nepatīkamā laika dēļ, kā arī šai laikā bija cits sarīkojums latviešu sabiedrībā. Dalībnieki sāka lēnām ierasties jau no plkst. 10.00, un līdz sākšanās brīdim zāle bija gandrīz pilna. Pie letes maksājām par pusdienām, un dāmām vanadzes piesprauda baltu ziedu. Kad ienācām zālē, varēja sasmaržot garšīgo ēdienu, un ja sekotu degunam vien, būtu viegli atrast virtuvi.

Oficiālā daļa sākās plkst. 11.00, kad karoga sardze  Juris Vīksne, Andris Miglis un Mārtiņš Biršs – ienesa karogu, un visi kopīgi nodziedājām valsts himnu Dievs, svētī Latviju! Sarīkojuma ievadā Rasma Celma nolasīja sacerējumu, kas bija balstīts uz Irmas Zemdegas Dienu sākot un apustuļa Pāvila vēstuli filipiešiem 2. nodaļas 2. un 3. pantu.

Nodaļas valdes priekšsēdis Jānis Kārkliņš īsā un kodolīgā uzrunā sniedza pārskatu par galvenajiem notikumiem Kurzemes cietokšņa vēsturē.

Sarīkojuma vadītāja Ilze Ābele iepazīstināja klātesošos ar galveno runātāju – 15. divīzijas kanaku Edmundu Smalko, kurš bija sagatavojis referātu par tēmu Mores kaujas un Kurzemes cietoksnis. Edmunds sīki un precīzi pasniedza klausītājiem informāciju par skaitļiem, vietām, laikiem un notikumiem. Laika ierobežojums neļāva dziļākus paskaidrojumus.

Oficiālā daļa noslēdzās ar kopīgi nodziedāto Daugavas vanagu dziesmu un karoga iznešanu.

Mātes dienas veltījums sākās ar Viktora Bendrupa deklamāciju – K. Skalbes Buļļu krodzinieka sievas mātes radu raksti. Viktors attēloja vecākas sievietes smalko, trūcīgo balsi, un no atmiņas skandētā dzeja iepriecināja klausītājus. Esmu droša, ka reti kāds šinīs dienās varētu deklamēt tik garus dzejoļus no atmiņas kā Viktors to izdarīja. Tā tiešām ir dāvana. Matīss Šūberts (Schubert) mūs iepriecināja ar izcilu vijoles spēli, un kad viņš spēlēja džīgu, patiesi gribējās dejot mūzikai līdz. Kopīgi dziedātas dziesmas deva iespēju visiem piedalīties sarīkojuma noslēgumā.

Ēdot pusdienas, laiks aizskrēja ļoti ātri, kamēr ar draugiem un paziņām pārrunājām dzīves gudrības un izmainījāmies ar jaunākām ziņām. Ēdiens bija ļoti garšīgs, un es vēlos visu dalībnieku vārdā pateikties mūsu saimniecēm – Silviai Miglis, Martai Apinei un Maijai Balcerei, kuras sagādāja mums ķirbju zupu, falšo zaķi ar vārītiem kartupeļiem, rudmiešu mērci un skābus gurķus. Saldā ēdienā bija izcila torte un kafija vai tēja. Garša vēl tagad sēž atmiņā. Paldies arī apkalpotājām par ātru ēdienu pasniegšanu un trauku novākšanu. Izrunājušies un paēduši nodziedājām Māmiņ' mīļo māmiņ' Matīsa akordeona pavadījumā. Paldies Matīsam par jautro mūziku. Bijām priecīgi par kuplo atbalstītāju skaitu. Bija ļoti patīkama diena!

Ilze Ābele
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com