Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mācītājs Dainis Markovskis

Intervija

Laikraksts Latvietis Nr. 100, 2010. g. 22. jūlijā
-


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Dainis

Mācītājs Dainis Markovskis. FOTO Gunārs Nāgels.

Trešdien, 14. jūlijā laikraksta Latvietis redakcijā viesojās mācītājs no Latvijas Dainis Markovskis. Prieks bija tikties un parunāties. Jautāju, kā ziņa par to, ka Svētā Krusta ev. lut. latviešu draudze aicina mācītāju, viņu sasniedza Latvijā, un kādas bija viņa domas, piekrītot kandidēt šim amatam, piekrītot pieņemt šo izaicinājumu un doties tik tālu prom no Latvijas.

Dainis Markovskis: Pagājušā gadā man beidzās līgums ar Latvijas Armiju, kur es dienēju kā armijas kapelāns un tagad es arī nekalpoju nevienā no LELB (Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas) draudzēm, neesmu parakstījis līgumu. Un tad kā Dieva dāvana man nāca šis priekšlikums – iespēja piedalīties konkursā, kurā ikviens no mācītājiem Latvijā un citām luterāņu latviešu baznīcām pasaulē varēja kandidēt uz šo Melburnas Svētā Krusta draudzes mācītāja amatu. Tad, kad šo ziņu izlasīju, kad uzzināju, cik liela draudze un iepazinos ar citu informāciju, tad pāris dienas pārdomāju, apspriedos ar savu sievu un pieņēmu lēmumu – Jā. Īpaši tādēļ, ka man vienmēr ir bijusi interese par Austrāliju. Un tagad tieši īstajā laikā nāca šis piedāvājums, jo, ja tas būtu ātrāk vai vēlāk, kad varbūt man būtu kādas citas lietas, bet tagad tas ir īstajā brīdī noticis.

Ilze Nāgela: Vēl esot Latvijā, Jūs neklātienē iepazināties ar draudzi, droši vien bija iespēja tikties ar kādu no šejienes latviešiem, parunāties par Austrāliju, un Jums izveidojās zināms priekšstats par gaidāmo. Tagad, kad esat jau dažas nedēļas Austrālijā, jau esat bijis Svētā Krusta baznīcā un ticies ar draudzi, kā šie iespaidi salīdzinās ar to, ko Jūs sagaidījāt un iedomājāties, ka būs?

D.M.: Nekādi īpašie pārsteigumi varbūt nebija, apmēram tā arī ir, kā domāju. Varbūt vienīgi tīri vizuāli bildēs skatoties, Svētā Krusta baznīca man likās esam mazāka. Tagad redzu, ka tā ir daudz plašāka, daudz varenāka nekā es biju iedomājies. No cilvēkiem es sagaidīju, ka būs lielāks kriticisms un distance, bet jau pirmajās dienās es saņēmu gan Sidnejā, gan Melburnā ļoti daudz mīlestības, sirsnības un patiesas viesmīlības. Un šī mīlestība mani patiešām pārsteidza.

Man gan vēl ir bijušas tikai divas svētdienas te, priekšā vēl piecas. Varbūt pēc tam labprāt vairāk varēšu pastāstīt par saviem iespaidiem.

I.N.: Bet Jūs minējāt, ka jau no jaunības Jūs interesējusi Austrālija. Kā tas ir ar Austrālijas dabu – kā tā salīdzinās ar Jūsu iedomāto Austrāliju? Vai te izskatās kā domājāt? Un kā te jūtaties?

D.M.: Pirmajās dienas pēc ielidošanas Austrālijā, mani pārsteidza krāsas. Es, protams, zināju, ka te ir ziema, kāda temperatūra jāsagaida, bet mani pārsteidza zaļums, es domāju, ka ziemā te būs savādāk. Jā, un protams, es biju pārsteigts, ka pirmajās dienās nekur neredzēju ne koalas, ne ķengurus, jo domāju, ka tie vairāk parādīsies. Jau trešā, ceturtā dienā man bija sajūta, ka es jau šeit esmu bijis, nu atgriezies un es esmu mājās, es jūtos te kā mājās.

I.N.: Liels paldies Jums par laiku, ko veltījāt šai sarunai. Novēlu iespaidiem bagātu ceļojumu, kā arī interesantas tikšanās ar latviešiem plašajā Austrālijā un uz drīzu tikšanos atkal Melburnā! ∎



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com