Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pārbūves darbi Cēsīs rit pilnā sparā

Lelde Kalmīte par „Pasaules latviešu mākslas centra“ izveidi

Laikraksts Latvietis Nr. 306, 2014. g. 25. apr.
Lelde Kalmīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Remontdarbi. FOTO Pasaules latviešu mākslas centrs.

Pasaules latviešu mākslas centrs Cēsīs. FOTO Pasaules latviešu mākslas centrs.

Pasaules latviešu mākslas savienības padome ar prieku vēlas informēt, ka mūsu pirmās galerijas remonts Cēsīs, Lielajā Skolas ielā 6 norit kā iecerēts. Nodibinājums Pasaules latviešu mākslas centrs (PLMC) parakstījis līgums ar Cēsu novada domi un pilsētas Kultūras un tūrisma biroju. Pateicoties vairākiem nozīmīgiem ziedojumiem, kā arī daudzām mazākām dāvanām, esam savākuši lielāko daļu līdzekļu topošās Ripas ģimenes galerijas telpas remontam, kas izmaksās vairāk nekā 70 000 USD.

Projekta vadītājs Ēriks Līsmanis, sadarbojoties ar Cēsu arhitektu Valdi Ligeru un mūsu Latvijas pārstāvi Daini Mjartānu, pārveido Cēsu arodskolas zāli par skaistu galeriju, kurā varēsim izvietot augošo trimdas latviešu mākslas kolekciju. Paredzētais atklāšanas datums ir šī gada jūnija beigas; laikā, kad vairāki citi nozīmīgi kultūras pasākumi notiks gan Cēsīs, gan 2014. gada Eiropas Savienības kultūras galvaspilsētā Rīgā.

PLMC izveidots ar mērķi – attīstīt, vadīt un uzturēt Cēsu pilsētā Pasaules latviešu mākslas centru ar divām izstāžu zālēm, veidot un pārzināt ārzemju latviešu mākslas darbu kolekciju, kā arī organizēt un veicināt padziļinātus pētījumus par ārzemju un trimdas latviešu mākslas dzīves norisēm. Paplašināt sabiedrības izglītības un informācijas iespējas par ārzemju latviešu kultūras un sabiedrisko dzīvi.

Lai atzīmētu šo ilgi gaidīto brīdi, plānojam īpašu atklāšanas izstādi, kurā tiks izstādīti pēdējo divu gadu laikā nodibinājuma PLMC kolekcijai noziedotie darbi. Izstādē būs ietverti: Kanādas latviešu mākslinieces Ilgas Leimanes interneta portreti, Anglijā pazīstamā latviešu mākslinieka Laimoņa Mieriņa gleznas, vairākas ASV mākslinieces Gerdas Rozes gleznas, izcilā latviešu scenogrāfa Ēvalda Dajevska darbu komplekts un daudzi citi trimdas latviešu mākslinieku darbi. Īpaši interesanti būs pirmo reizi Latvijā izstādīt Amerikas latviešu tēlnieka Jāņa Mintika darbus. Jānis Mintiks ir pazīstams ar savu godalgoto pieminekli Kurzemes kolonistiem Tobago salā. Līdz šim mums nav bijusi iespēja parādīt kādu no viņa darbiem Latvijā. Visi minētie mākslas darbi ir ASV, Kanādas, Austrālijas un Anglijas latviešu dāvinājumi PLMC. Tie kļūs par daļu no mūsu pastāvīgās, publiski pieejamās kolekcijas Cēsīs.

Laika posmā no 2010. gada no ASV, Kanādas, Austrālijas un Anglijas nogādāti un Cēsīs deponēti jau vairāk nekā 300 mākslas darbu. PLMC kolekciju veido dažādu paaudžu latviešu mākslinieku darbi, kas tapuši pēc 1945. gada Vācijā bēgļu nometņu laikā, tāpat vēlāk, māksliniekiem apmetoties jaunajās mītnes zemēs.

Lielu kolekcijas daļu sastāda jaunās paaudzes mākslinieku darbi, kas dzimuši pēc Otrā Pasaules kara. Kolekcijai piemīt nenovērtējama kultūrvēsturiska vērtība. Tā ir Latvijas kultūras daļa, kas liecina ne tikai par Latvijas vēstures norisēm, bet apliecina kultūras un mākslas tradīcijas saistību un attīstību pasaules norišu kontekstā. Tādēļ, lai veicinātu šo aspektu izpratni un diskusiju par tiem, ir nepieciešama mērķtiecīga un plānveidīga darbība, ko nodrošinātu Pasaules latviešu mākslas centrs.

Vēršamies pie jums ar lūgumu ziedot šim vienreizējam projektam. Līdzekļi nepieciešami izstāžu zāles iekārtošanai, kas atbilstu mūsdienu galerijas prasībām un varētu priecēt Cēsu novada iedzīvotājus, viesus un interesentus no visas Latvijas un ārzemēm.

Ziedojumi ir nepieciešami arī nākotnes vajadzībām, ieskaitot otrās izstāžu zāles un kolekcijas glabāšanas telpu remontam, ko plānojam uzsākt 2015. gadā, kā arī kolekcijas mākslas darbu sūtīšanai uz Latviju no visām pasaules malām.

Jūsu ziedojums ir nozīmīgs ieguldījums Trimdas kultūras mantojuma saglabāšanā un iekļaušanai Latvijas kultūras apritē.

Ziedojumi ieskaitāmi „Pasaules latviešu mākslas centrs“ kontā Swedbank. Adrese: Balasta dambis 1a, Rīga, LV-1048, Latvija BIC/S.W.I.F.T. HABALV22. Konta numurs: LV86 HABA 0551030475675

Mākslas darbu ziedojumi no Eiropas valstīm piesakāmi, rakstot uz plmc@inbox.lv

Sakarā ar mākslas darbu ziedojumiem Ziemeļamerikā un Austrālijā, kontaktējiet L. Kalmīti ­leldekalmite81@gmail.com

10830 South Hale Avenue, Chicago, IL 60643-3342

Lelde Kalmīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com