Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Lieldienu Pashas un Kuliča gatavošana

Adelaidē atsvaidzina zināšanas

Laikraksts Latvietis Nr. 305, 2014. g. 16. apr.
Elīna Rikarde -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ulla Gicasvili stāsta par Pashām un Kuliču. FOTO Valda Pedija (Peddie).

Ulla Gicasvili stāsta par Pashām un Kuliču. FOTO Elīna Rikarde.

Ullas Gicasvili sagatavotā Pasha un Kuliča. FOTO Elīna Rikarde.

Ar mastersheff Ullu Gicasvili priekšgalā 5. aprīlī Adelaides Latviešu biedrības (ALB) namā notika kārtējie Laimas organizētie kulinārijas kursi.

Katru gadu, Lieldienu laikam tuvojoties, katrā mājā rodas jautājums, ko un kāpēc gatavot? Mūsu tautai ir gadsimtiem bagātas tradīcijas un rituāli, kas iekļauj gardu ēdienu gatavošanu. Kā jau mēs zinām, ka senie latvieši esot taupījuši produktus speciāli Lieldienām, jo pēc ziemas, krājumi pagrabos bijuši patukšoti, un vistas olas dējušas mazāk. Tāpēc tradicionālie Lieldienu ēdieni satur daudz olas, krējumu un sviestu.

Pirmssvētku laikā apgūstam no jauna, salīdzinām vai atceramies Pashas un Kuliča pagatavošanu. Adelaidē zināma un liela entuziaste ēdienu gatavošanā – Ulla ar savas ilggadējās skolotājas oratora spējām, padarīja pavārmākslas kursu par īstu augstas kvalitātes šovu. Produkti bija sagatavoti vairākās stadijās – iesākuma, daļēji sagatavotā un jau gatavā ēdienā. Viegli bija izsekot gatavošanas procesam, kurā bija iesaistīti palīdzīgi rūķīši. Visus klātesošos, kuru kopskaits bija 17, iedvesmoja viena no jaunākajām palīdzēm, Sāra Mandija (Sarah Mundy), kura bija ieradusies no Portlinkonas (Pt. Lincoln). Viņa ir Valdas Mekkarijas (McCurry) mazmeita. Palīdzes prieks piedalīties gatavošanā bija liels emocionāls piedzīvojums. Visi juta, ka meitenei ir talants un interese pavārmākslā. Kā arī sarunās atklājās, ka viņai ir liela interese apgūt latviešu valodu un kultūru. Otrs gādīgais palīgs bija Sāras onkulis Metjū Mekkarijs (Mattew McCurry).

Pasha un Kulič tapa acu priekšā. Jo ilgāk klausījāmies Ullas stāstos par gardajiem ēdieniem, to gatavošanu dažādās kultūrās: recepšu dažādību, produktu izmantošanu un dažādiem padomiem, jo klausītāji kļuva nepacietīgāki šos brīnumus nogaršot.

Pashas pamata sastāvdaļa ir biezpiens, ko papildina ar dažādiem žāvētiem augļiem un riekstiem, dažās receptēs arī saldo krējumu un sviestu. Izšķir vārīto un nevārīto Pashu, vārītā ir uz mutes kūstošāka un maigāka, savukārt nevārītajai ir izteiktāka biezpiena garša. Lai atrastu sev tīkamāko, jāizmēģina vairākas, jo recepšu ir daudz.

Līdzīgi kā Pasha, arī Kuličs ir Lieldienu maize, kas top no krējuma, miltiem, rauga, sviesta un olām. Tā tiek papildināta ar riekstiem, rozīnēm un sukādēm, bet vēlāk pārlieta ar cukura glazūru un dekorēta ar krāsainiem dekoriem.

Olas tiek uzskatītas arī par dzīvības un veselības simbolu, tāpēc cilvēki, kas Lieldienās ēdot daudz olas, būšot veseli.

Ja vien iespējams, arī pārējiem Lieldienu ēdieniem ir jāpiešķir apaļā saules forma. Var tapt apaļš rausis, apaļā bļodā ievietoti salāti, apaļas smalkmaizītes vai apaļas kanapē maizītes, kas rotātas ar maziem sarkaniem tomātiņiem.

Novēlu gardas un raibas Lieldienas!

Elīna
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com