Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Tikšanās ar dakterieni ALB „LAIMĀ“

Skaidroja par senioru veselības kopšanu vai saudzēšanu

Laikraksts Latvietis Nr. 303, 2014. g. 3. apr.
Margota Puķīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

ALB „LAIMA“ sanāksme. FOTO Margota Puķīte.

ALB „LAIMA“ sanāksme. FOTO Margota Puķīte.

Skaistā, saulainā, rudens sestdienas, 29. martā rītā Adelaides seniori dodas uz Adelaides Latviešu biedrības zālīti noklausīties, ko Dr. I. Rudaka stāstīs par senioru veselības kopšanu vai saudzēšanu. Interesanti novērot publikas vecumu no 92 līdz 70 gadiem, un vairākums no viņiem ir jau pāri 85 gadiem. Manuprāt, tas fakts vien liecina, ka Dr. Rudakai būs samērā grūti viņus pārliecināt, ka varbūt jāmaina dzīves ritmu un dieta. Šie cilvēki sen jau pārsnieguši caurmēra mirstīgu vecumu,– sievietēm drusku pāri 80 un vīriešiem drusku virs septiņdesmit. Gandrīz visi vai dzied kādā korī, vai sastāv kādā organizācijā kā valdes loceklis, vai strādā kā brīvprātīgais darbinieks latviešu sabiedrībā.

Dr. Rudaka visiem paskaidroja, cik svarīgi saņemt potes pret gripu. Iepriekšējās potes vairs neder, jo katru gadu gripa atšķiras no citiem gadiem, un vecās potes nedarbojās uz šī gadagripas baciļiem. To viņa mums ļoti lika pie sirds, un visi apsolījās to arī laicīgi nokārtot. Tad viņa ļoti interesantā veidā parādīja, kā viņa māca topošiem dakteriem, kā efektīvi pārbaudīt pacientu bez pārāk lielu bakstīšanu vai spiešanu. Tikai mierīgi sēdēt un uzmanīgi pievērst uzmanību ādas krāsai – vai bāla, kas norāda, ka varētu būt asins trūkums, vai plankumi uz rokām, kas varētu būt pirmās pazīmes ādas vēzis. Jānis Caune bija mūsu šī rīta modelis. Pēc Dr. Rudakas rūpīgās pārbaudes viņa droši konstatēja, ka viņš ir gluži vesels. Varbūt drusku lielāks asins spiediens šinī rītā. Bet ko lai dara, ka tik skaista dakteriene tur tavu roku tik maigi un arī skaisti pasmaida tev.

Dakteriene arī uzdeva mums īsu pārbaudi, lai apstiprinātu, ka visi vēl esam pie pilna prāta. Ticiet vai nē, mūsu vecākā dalībniece, kurai pāri 90 gadu, bez nevienas kļūdas izturēja atmiņas pārbaudi. Viss, ko var secināt, ka latviešu gēni ir ļoti izturi, neskatoties uz mūsu tradicionāliem ēšanas un dzeršanas veidiem, kurus šinīs dienās uzskatīti par nelabvēlīgiem un draud, ka ilgi nedzīvosim.

Liels paldies Dr. I. Rudakai par tik interesantu sniegumu un pacietību, paklausīties par mūsu veselības problēmām pie tases kafijas.

Margota Puķīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com