Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pētera Grestes prāva turpinās

Policisti „nevar atcerēties“

Laikraksts Latvietis Nr. 302, 2014. g. 30. martā
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pēc trīs nedēļas pārtraukuma tiesas prāva Ēģiptē pret žurnālistu Pēteri Gresti un viņa diviem Al Džaziras kolēģiem Mohamedu Fahmiju (Mohamed Fahmy) un Baheru Mohamedu (Baher Mohamed) turpinājās 24. martā. Žurnālisti ir apsūdzēti par „nepatiesas informācijas izplatīšanu“ un ka viņi ir „teroristu organizācijas“ biedri; – apsūdzības, ko Greste, Fahmijs un Mohameds uzskata par absurdiem.

Prāvā tika pratināti policisti, kuri arestēja žurnālistus, bet bez konkrētiem patiesības atklājumiem. Žurnālistu advokātu atkārtoti prasīja policistiem, lai viņi paskaidro, tieši kā žurnālisti bija nepatiesi rediģējuši savu reportāžu, kā tā bija kaitējusi Ēģiptes valsts drošībai un kurām reportāžās tehnikas ierīcēm žurnālistiem nebija vajadzīgā lietošanas atļauja. Gandrīz ar katru atbildi policisti teica, ka „nevar atcerēties“ un ka atbildes esot atrodamas viņu rakstiskajās liecībās pēc žurnālistu arestēšanas 29. decembrī.

Prāvas starpbrīdī P. Grestem un viņa kolēģiem (kas bija ieslodzīti būrī) bija izdevība runāt ar klātesošiem starptautiskajiem žurnālistiem. Greste izteicas, ka „policistiem liekas ir kolektīva atmiņas zaudēšana. Mēs neesam redzējuši nekādu pierādījumus pret mums. Mēs esam pavadījuši trīs mēnešus cietumā uz nepamatotām apsūdzībām no cilvēkiem, kuri nesaprot, ko žurnālisti dara. Mēs esam pateicīgi par prokurora neveiksmi.“1

Ēģiptes tagadējā valdība necieš Al Džaziras arābu valodas kanāla raidījumus, jo valdība uzskata, ka reportāžas atbalsta gāzto prezidenta Mohameda Morsija Musulmaņu brālību, kas tagad ir deklarēta par teroristu organizāciju. Fahmijs uzsvēra, ka viņš, Greste un Bahers Mohameds strādā ar Al Džaziras angļu valodas aģentūru, kas tiek starptautiski uzskatīta kā neitrāla.

Ieslodzītie žurnālisti izteicās pozitīvi par vēstulēm, kuras pagaidu prezidents Adlijs Mansūrs (Adly Mansour) ir sūtījis pēdējā nedēļā Grestes un Fahmija ģimenēm. Vēstules izteica prezidenta vēlēšanos nobeigt prāvu, cik vien drīz iespējams un, ka viņš darīs visu pēc savām spējām, lai to panāktu. „Tā ir pazīme no prezidenta, ka mēs drīz būsim atbrīvoti, jo esam nevainīgi,“ teica Fahmijs.1

Bet neskatoties uz Adlija Mansūra pozitīviem vārdiem, satraucošs ir tas, ka citā prāvā Ēģiptē 24. martā tiesa piespriedusi nāves sodu 527 Musulmaņu brālības biedriem, kas 2013. gadā piedalījušies demonstrācijā, kurā viens policists gāja bojā.2 Sods ir bijis piespriests bez pierādījumu procesa, kādu sagaidām rietumu tiesas sistēmā.

Pēterim Grestem ir bijusi iespēja piezvanīt saviem vecākiem, lietojot Austrālijas konsula telefonu, kad tas apciemo P. Gresti reizi nedēļā (biežāk nav atļauts), lai gan šī privilēģija ir atkarīga no cietuma sarga garastāvokļa. Sargi liek ieslēgt telefona skaļruni, lai saruna viņiem ir dzirdama. Pēterim Grestem un kolēģiem tagad atļauta lasāmviela, kas agrāk bija aizliegta.

Filma, kas rāda daļu no sarunas starp Gresti un viņa kolēģiem ar klātesošiem tiesā 24. martā ir redzama YouTube kanālā.3

Prāva turpināsies 31. martā.

Pētera Grestes jaunākais brālis Miķelis pašlaik ir Kairā.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“

1 2014. g. 25. martā, „The Guardian“:

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/24/egypt-al-jazeera-journalists-trial

2 2014. g. 25. martā, CNN intervija ar Ēģiptes valsts informācijas pārstāvi:

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2014/03/25/egypt-salah-abdel-sadek-amanpour-journalists.cnn.html

3 http://www.youtube.com/watch?v=WQd-NitJYEE&sns=em



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com