Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu leģiona atceres diena

DV Melburnas nodaļas valdes priekšnieka Jāņa Kārkliņa uzruna

Laikraksts Latvietis Nr. 300, 2014. g. 17. martā
Jānis Kārkliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Sestdien, 8. martā, Daugavas vanagu Melburnas nodaļas rīkotajā pulkveža Oskara Kalpaka un Latviešu leģiona piemiņas sarīkojumā DV Melburnas nodaļas valdes priekšnieks Jānis Kārkliņš savā uzrunā mums atgādināja notikumus, ko pieminam leģiona atceres dienā.

Latviešu leģiona atceres diena ir 16. marts. Šo dienu kā Leģiona atceres dienu ierosināja Daugavas vanagu organizācija 1952. gadā. Tieši šo dienu izvēlējās kā atceres dienu, jo 1944. gada 16. marts bija pirmā reize, kad abas latviešu divīzijas – 15. divīzijas un 19. divīzija cīnījās kopā Austrumu frontē pie Veļikajas upes pret Sarkanarmiju. Kauja bija, lai atgūtu augstieni Veļikajas upes labajā krastā, ko tad ieņēma Sarkanarmija. Pēc vairāku dienu ilgstošas kaujas, augstiene tika atgūta. Bez tam, ka šī bija pirmā reize, kad abas latviešu leģiona divīzijas cīnījās kopā, šī kauja ir svarīga arī ar to, ka pretuzbrukums bija sekmīgs, un tajā tika iesaistīti ievērojami spēki.

Latviešu leģionu 16. martā tagad atceramies ne tik vien mēs, kas dzīvojam ārpus Latvijas, bet arī, sākot ar 1990. gadu, to atceras Latvijā. 1990. gadā notika gājiens uz Brāļu kapiem, kur nolika ziedus karavīru piemiņai. 1993. gadā pirmo reizi Leģiona dienā tika nolikti ziedi pie Brīvības pieminekļa. Šajā dienā atcerējās 50 gadus kopš Latviešu leģiona dibināšanas.

Diemžēl, kā mēs visi zinām, leģiona atcere Latvijā nenotiek tik gludi, kā tam būtu jābūt, atceroties mūsu varoņus leģionārus. Jau no 1998. gada ir bijušas konfrontācijas sakarā ar leģiona dienas gājienu. Mūsu pretinieki izplata ziņas, ka šī diena ir nacisma glorificēšana. 2000. gadā leģiona atceres diena tika svītrota no oficiālā Latvijas svētku un piemiņas dienu saraksta. Tas esot bijis jādara sakarā ar Latvijas lūgumu iestāties Eiropas Savienībā un NATO. Kaut diena nav oficiālā Latvijas piemiņas dienu sarakstā, to tomēr atceras Latvijā un cerēsim, ka to turpinās atcerēties arī nākotnē.

Politiskā partija Nacionālā apvienība turpina cīņu par Leģiona dienas ievešanu atpakaļ oficiālā atceres dienu sarakstā, to vairākkārt paceļot Saeimā, diemžēl līdz šim ar maz panākumiem.

Šogad atkal notiks Leģiona dienas piemiņa Rīgā, 16. martā pie Brīvības pieminekļa, bet, tāpat kā pagājušo gadu, atļauja Brīvības pieminekļa laukumā pulcēties ir arī piešķirta tai pašai grupai, kura pagājušo gadu traucēja atceri ar savu skaļo mūziku. Rīgas dome, piešķirot pulcēšanos atļauju grupai Apvienība pret nacismu, gan aizrādījusi, ka viņi nedrīkst traucēt agrāk pieteiktus pasākumus Brīvības laukuma teritorijā.

Šogad 16. martā Brīvības pieminekļa laukumā pieteikti trīs latviešu leģionāru piemiņas sarīkojumi. DVL Limbažu nodaļa pieteikusi tagad jau tradicionālo gājienu no Domu baznīcas uz Brīvības pieminekli, kur pēc piemiņas dievkalpojuma Domu baznīcā noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Biedrība Paspēlēsimies vēlās rīkot informatīvu sanāksmi, lai atgādinātu tautai par kaujām pie Veļikajas upes. Kā trešais piemiņai saistīts pasākums – Jānis Devjatņikovs pieteicis rīkot piketu latviešu leģionāru piemiņai. Tātad, ja visiem iecerētiem pasākumiem tiek piešķirtas atļaujas, tad šogad Brīvības pieminekļa laukums un tās apkārtne varētu būt ļoti aizņemta.

Bez notikumiem Rīgā paredzēts arī Leģiona dienu pieminēt, kā parasts, Lestenes brāļu kapos.

Cerēsim, ka visi atceres brīži Latvijā izdodas un traucējumi būs minimāli. To cieņu tiešām ir pelnījuši mūsu varoņi – latviešu leģionāri.

Jānis Kārkliņš
DV Melburnas nodaļas valdes priekšnieks



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com