Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pēteris Greste vēl cietumā

Prāva atcelta uz 24. martu

Laikraksts Latvietis Nr. 300, 2014. g. 17. martā
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Žurnālista Pētera Grestes un viņa Al Džazira aģentūras kolēģu prāvas otrā diena atsākās 5. martā. Pēc tikai viena liecinieka nopratināšanas, prāva tika atcelta uz 24. martu, un visi trīs žurnālisti paliek apcietināti ar apsūdzībām par „dezinformācijas izplatīšanu“ un par to, ka viņi ir „teroristu organizācijas“ biedri.

P. Greste un viņa kolēģi Mohameds Fahmijs (Mohamed Fahmy) un Bahers Mohameds (Baher Mohamed) tika arestēti 2013. gada 29. decembrī. Cilvēku tiesību un brīvas preses atbalstu grupas uzskata, ka šī plaši publicētā prāva ir pārbaudījums jaunās Ēģiptes valdības tolerancei par brīvu presi.

Al Džazira aģentūra noraida apsūdzības kā nepamatotus. Aģentūra uzsver, ka visi trīs ir pasaules klases žurnālisti, kas ir ziņojuši par Ēģiptes patreizējo satraukto politisko situāciju objektīvi no visiem viedokļiem. Al Džaziras angļu valodas direktors Als Anstijs (Al Anstey) teica, ka turpināt aizturēt žurnālistus ir galīgi nepieņemami un sauca, lai tos atbrīvo bez kavēšanās(1). Lai parādītu, ka Al Džaziras ziņojumi ir bijuši apsvērti un objektīvi, aģentūra ir publicējusi visas tās reportāžas par Ēģipti no 2013. gada jūlija līdz decembrim (kad žurnālistus arestēja) tīmekļa vietnē(4).

5. marta prāvas sesijā prokurors rādija tiesā pierādījumus pret apsūdzētajiem žurnālistiem: kameras, datorus, mobilos telefonus, kabeļus un citas lietas, kuras tika atņemtas, kad žurnālistus arestēja viņu viesnīcas istabā. Visa šī tehnika ir standarta žurnālistu darba rīki, vēlāk teica ārzemju žurnālisti, kas novēroja prāvu(2).

Pētera Grestes brālis Andrejs arī bija tiesā un stāsta, ka pēc dažādām ilgākām procedūras pārrunām, pirmo liecinieku prokurors sāka pratināt apmēram plkst. 17.00. Līdz tam laikam Pēterim Grestem sagādātā oficiālā tiesas tulkotāja bija aizgājusi mājās, jo tiesas ievilkšanās pārsniegtu viņas darba stundas. Tā P. Greste atkal palika bez tulka.

Pēc prāvas viens no žurnālistu advokātiem teica, ka drošības aģentūras nopratināšanas liecība rādīja, ka apsūdzības ir bez pamata(1). Bet Austrālijas ABC aģentūras žurnālists Heidens Kūpers (Hayden Cooper), kurš arī novēroja abas dienas tiesas prāvu, izteicās pesimistiski par tiesas taisnīgumu. Kad Fahmija advokāts pratināja liecinieku, izlikās, ka tiesnesim bija lielāka interese aizstāvēt liecinieku nekā tikt pie patiesības, teica Kūpers(3).

Lai gan lielā starptautiskā interese šajā prāvā palīdzēs Pēterim Grestem, kam ir Austrālijas un Latvijas pilsonība, un Ēģiptes izcelsmes Fahmijam, kam ir Kanādas pilsonība, Kūpers domā, ka būs grūtāk viņu kolēģim Baheram Mohamedam, kas ir Ēģiptes pilsonis. Un Ēģiptes cietumos ir tūkstošiem daudz citu, kam ir maz izredzes tikt ārā, teica Kupers. Tas ir viss daļa no sistemātiskas un brutālas Ēģiptes drošības spēku kampaņas pret disidentiem(3).

Prāvas laikā Pēteris Greste izsauca lūgumu, lai Austrālijas premjerministrs aizstāv viņus. „ASV Baltais nams ir mūs atbalstījuši, bet mēs neesam dzirdējuši no Tonija Abota (Tony Abbott),“ teica Greste. Uz ABC aģentūras jautājumu premjerministra birojs atbildēja, ka Austrālijas Ārlietu ministre Džūlija Bišopa (Julie Bishop) ir personīgi sazinājusies ar Ēģiptes valdību un tās pārstāvjiem un Austrālijas valdība turpinās darboties, lai atbrīvotu Pēteri Gresti.

Video klips no 5. marta prāvas ir redzams Al Džaziras ziņojumā(1).

Grestes ģimene aicina publikai parakstīt petīcijas, kuras lūdz Ēģiptes valdībai atbrīvot žurnālistus: Avaaz petīciju var parakstīt šeit: http://www.avaaz.org/en/free_peter_greste_2/?fUKTZgb&pv=46

un Amnesty International petīciju var parakstīt šeit: http://www.amnesty.org.au/action/action/33972/

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“

(1) http://www.aljazeera.com/video/middleeast/2014/03/al-jazeera-staff-trial-resume-egypt-2014356209828239.html

(2) http://www.indexoncensorship.org/2014/03/egypt-trial-2/

(3) http://www.abc.net.au/correspondents/content/2014/s3959539.htm

(4) http://www.aljazeera.com/indepth/spotlight/freeajstaff/2014/02/unbiased-our-reports-from-egypt-20142581552713580.html



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com