Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Speciālo uzdevumu vēstnieks Frankfurtē

Tiekas ar tautiešiem

Laikraksts Latvietis Nr. 299, 2014. g. 6. martā
Nīls Ebdens -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No labās: Rolands Lappuķe. FOTO Nīls Ebdens.

Piektdien, 28. februārī Latvijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe viesojās Frankfurtē, lai tiktos ar Frankfurtes un tās apkārtnes tautiešiem. Pasākumu rīkoja Latviešu Kopība Vācijā (LKV), un uz to bija ieradušies 21 pieaugušais un divi bērni. Tas bija negaidīti liels dalībnieku skaits, ņemot vērā, ka Frankfurtē nav organizētas latviešu kopienas, un pārrunas notika darbdienas pēcpusdienā.

Vēstnieks savā ievada runā, cita starpā, pieskārās emigrācijas vēsturei, statistikas skaitļiem, kā arī dubultpilsonības jautājumiem. „Katrs ārzemēs mītošais Latvijas pilsonis ir svarīgs Latvijai, katrs var būt sava veida Latvijas vēstnieks un reklāmas nesējs,“ sacīja Lappuķe. Klātesošie tika informēti gan par valdības atbalstu diasporas skoliņām un kultūras pasākumiem, gan par atbalstu no LKV puses. Netrūka interesantu latviešu veiksmes stāstu, tā piemēram par Jāni Krūmu, kas kļuva slavens, fotografējot lidmašīnas avārijas nosēšanos Ņujorkā, Hudsonas upē pirms 5 gadiem, bet vēlāk nodibināja veiksmīgu uzņēmumu.

Brīvajās diskusijās mēģinājām izdibināt, kā labāk saliedēt pulcēties gribošo Frankfurtes un tās apkārtnes latviešu daļu. Uz ev. lut. baznīcas dievkalpojumiem regulāri ierodas kādas 10-12 personas, uz sestdienas skoliņu nāk līdzīgs skaits bērnu, bet uz Jāņiem skoliņas vadītāja Dace Ēdere spēj pulcināt 50 cilvēkus. Jautājums par telpu trūkumu ir aktuāls visur; tā arī Štutgartē, no kurienes bija ieradušās četras aktīvistes, kuras atbild Bādenes-Virtembergas galvaspilsētā par latviešu skoliņu, deju kopu un ev. lut. draudzi. Sieviešu aktivitātes intensitāte ir īpaši apsveicama. Viņas piedalās projektā Lettland Hautnah, kā mērķis ir popularizēt Latviju kā valsti un tās kultūru. Par Štutgartes deju kopu Trejdeksnītis zin arī vācieši. Tā tikko nosvinēja 3 gadu pastāvēšanas jubileju. Štutgartes skoliņa bērnu skaitu ziņā jau konkurē ar Bonnas skoliņu.

Sarunu gaitā izrādījās, ka daļai klātesošo bija informācijas trūkums ne tikai par Vācijā notiekošām latviešu aktivitātēm, bet arī par dubultpilsonības jautājumu. LKV plaši informē interneta sociālos tīklos par sarīkojumiem un faktiem, kas varētu interesēt Vācijas latviešus. Ja ir vēlēšanās informāciju saņemt arī personīgajā epastā, lūdzu to ziņot pa epastu info@lk-v.de.

Par dubultpilsonības jautājumu šajās rindās vēlreiz vēlos atkārtot, ka nav jāatsakās no Vācijas pilsonības, pieņemot vai atjaunojot Latvijas pilsonību. Oficiāla informācija atrodama Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) kā arī Vācijas Iekšlietu ministrijas mājaslapās. Informāciju pa tālruni var saņemt arī Latvijas vēstniecībā.

Nīls Ebdens
LKV valdes priekšsēdētājs
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com