Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pētera Grestes tiesas prāva Ēģiptē

Pārcelta uz 5. martu

Laikraksts Latvietis Nr. 298, 2014. g. 27. febr.
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Greste_Truth

Pēteris Greste.

Latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālista un arī Latvijas dubultpilsoņa Pētera Grestes un viņa Al Džaziras aģentūras kolēģu tiesas prāva iesākās Ēģiptē 20. februārī. Šī pirmā diena bija procedūras noskaidrošanai, un prāva tika atcelta uz 5. martu.

Greste tika arestēts 2013. gada 29. decembrī kopā ar saviem diviem Al Džaziras kolēģiem (skat. iepriekšējos rakstus par Pēteri Gresti laikrakstā Latvietis (Nr. 293, Nr. 294, Nr. 295, Nr. 296 un Nr. 297).

Ēģiptes valdība ir formāli apsūdzējusi žurnālistus par „netaisnīgas informācijas izplatīšanu“ un ka ar to viņi ir palīdzējuši Musulmaņu brālībai (Muslim Brotherhood).

Pēteris Greste – saistība ar Latviju

Pētera Grestes dubultpilsonība tika zināma tikai 18. februārī, un kopš tā laika par viņa atbrīvošanu interesējas arī Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Eiropas Savienības pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīna Eštone (Catherine Ashton).

Latvijas Republikas vēstniecība Ēģiptē ziņoja 20. februāra preses relīzē, ka 19. februārī Latvijas vēstniece Ēģiptē Iveta Šulca tikās ar Pētera Grestes brāli Andreju Gresti.

„Vēstniece informēja Andreju Gresti, ka Latvijas diplomāti pastāvīgi seko līdzi lietas virzībai. Latvijas un Austrālijas vēstniecības Kairā regulāri apmainās ar informāciju, kas saistīta ar Pētera Grestes apcietināšanu. Andrejs Greste tika informēts, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičš ir nosūtījis vēstules Ēģiptes ārlietu ministram Nabilam Fahmi (Nabil Fahmy) un ES Augstai pārstāvei Ketrīnai Eštonei (Catherine Ashton).“

20. februāra tiesas sēde

Tiesas sēdē 20. februārī piedalījās Pētera Grestes brālis Andrejs Greste, vairāki starptautiski žurnālisti, Austrālijas konsula pārstāvis, kā arī Latvijas vēstniecības Ēģiptē padomniece Ingūna Vīksne. Dienu pirms tiesas sēdes Andrejs Greste un Ingūna Viksne satikās, lai pārrunātu tālāko sadarbību un atbalstu. Žurnālista brālis izteica pateicību par Latvijas konsulāro atbalstu.

20. februāra tiesas sēdē Pēteris Greste un viņa Al Džaziras kolēģi savu vainu noliedza. Viņi pastāv, ka ir tikai ziņojuši faktus un nav Musulmaņu brālības atbalstītāji.

Par prāvas atlikšanu uz 5. martu Latvijas ziņu portāls IR.lv ziņo, ka „Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis to uzskata par labu zīmi tiesas galalēmumam, jo apsūdzībai acīmredzot trūkst pierādījumu. Sazinoties ar Ārlietu ministrijas preses sekretāru Kārli Eihenbaumu, Ir.lv viņš teica: „Manuprāt, šīs šaubas par apsūdzību varētu uzskatīt par pozitīvu zīmi gala lēmumam.“ Eihenbaums min, ka viens no iemesliem apsūdzības uzrādīšanai ir pierādījumu trūkums.

Ārlietu ministrijas pārstāvis teica, ka tiesas sēdes darbu ir ietekmējis fakts, ka nav bijuši nodrošināti oficiāli tulki, taču tas nav galvenais iemesls, kāpēc tiesas sēde pārcelta uz 5. martu. „Latvijas iesaistīšanos šajā lietā ļoti novērtē pats Greste un arī viņa vecāki,“ sacīja Eihenbaums.“1

Apstākļi cietumā

Tiesas sēdē piedalījās arī BBC žurnāliste Orla Guerina (Orla Guerin), kas ziņo,2 ka sēdes laikā apsūdzētie žurnālisti bija krātiņā aiz restēm. Sēdes pārtraukuma laikā apcietinātie žurnālisti ir stāstījuši par apstākļiem cietumā. Viņi ir ieslodzīti 23 stundas dienā, kaut pēc valsts likumiem viņiem vajadzētu atļaut četras stundas dienā vingrot ārpus cietuma kameras. Viņiem nav atļauti ne laikraksti, ne grāmatas, ne arī rakstāmlietas un papīrs. Viņi nav redzējuši oficiālās apsūdzības, un nav bijis pietiekami daudz laika kopā ar saviem advokātiem, lai saprastu, kādi ir apsūdzētāju pierādījumi, un lai sagatavotu savu aizstāvēšanu. Greste un viņa divi kolēģi teica, ka nav cietuši fiziski, bet Mohamedam Fāmijam (Fahmy) ir liegta medicīniskā ārstēšana viņa ievainotajam plecam.

Pavisam kopā šajā prāvā ir apsūdzēti 20 žurnālisti. Astoņi no tiem atrodas apcietinājumā, bet pārējie patlaban nav Ēģiptē vai joprojām nav arestēti. Daži no apcietinātajiem teica, ka viņi tika piekauti un spīdzināti.

Greste un Fāmijs (kam ir Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonība) izsaucās „Fiziski iztiekam, bet psiholoģiski situācija ir neciešama. Mēs esam stipri!“ Abi lūdza Austrālijas un Kanādas valdību palīdzību. Pēteris Greste uzsvēra, ka starptautisks atbalsts un plaši preses ziņojumi ir svarīgi viņu drošībai cietumā.

Saviem vecākiem Pēteris Greste izsauca: „Pasakiet, ka es viņus mīlu. Esiet stipri! Mēs visi esam vienībā!“

Vajag lielāku Austrālijas palīdzību

Pēterim Grestem vajadzētu saņemt vairāk palīdzību no Austrālijas valdības, lai viņu atbrīvo no apcietināšanas, teica Tuvo Austrumu eksperts Austrālijas Nacionālās universitātes Arābu studiju centra profesors Amins Saikals (Amin Saikal).3 Austrālijas Ārlietu departaments ir izteicis Austrālijas neapmierinātību Ēģiptes sūtnim Kanberā, un Ārlietu ministre Džūli Bišopa (Julie Bishop) ir runājusi ar Ēģiptes valdības darbiniekiem. Bet Prof. Saikals saka, ka Austrālijas valdībai vajag uzstājīgāk un pārliecinošāk rīkoties.

„Publiski Abota (Abbott) valdība ir bijusi samērā klusa par šo lietu,“ teica prof. Saikals. „Vai valdība ir uzsākusi starptautisku kampaņu? Kā valdība ir iesaistījusi Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomi (Security Council)? Cik valdība ir mēģinājusi mobilizēt Rietumu publiku atbalstīt Pētera atbrīvošanu? Cik viņi ir veidojuši vienprātību starp Austrālijas sabiedrotām valstīm?“.

Valdība grib apklusināt kritikas

Pēteris Greste un viņa divi kolēģi ir apcietināti tāpēc, ka Ēģiptes valdība neieredz Al Džazira aģentūru, kuru finansē Kataras valsts (Qatar). Un Katara atbalstīja bijušo prezidentu un Musulmaņu brālības biedri Mohamedu Morsiju (Mohamed Morsi). Musulmaņu brālība tika deklarēta par teroristu organizāciju 2013. gada 25. decembrī, un tāpēc visi Al Džazira žurnālisti tiek uzskatīti par Ēģiptes ienaidniekiem, vienalga cik nevainīgas un objektīvas ir viņu reportāžas.

Al Džaziras žurnāliste Sū Tertona (Sue Turton) izbēga no Ēģiptes pagājušo gad, kad Ēģiptes valdība sāka uzbrukt aģentūrai. Tertona teica, ka „Al Džazīras TV kanāli ir plaši vēroti Ēģiptē, un viens no iemesliem, kāpēc mums uzbrūk, ir ka valdība grib apklusināt visas kritikas. Mēs cenšamies parādīt visus uzskatus.“4

Petīcija

Grestes ģimene aicina publiku parakstīt Pētera atbalstu petīciju Ēģiptes valdībai: skat rakstu laikrakstā Latvietis Nr. 2975 un petīciju6: Vairāk nekā 42 000 to jau ir parakstījuši, un mērķis ir sasniegt 50 000. Kā Pēteris Greste uzsvēra, plašs atbalsts no publikas un no preses palīdz viņu drošībai.

Lūdzu parakstiet petīciju šeit:

http://www.avaaz.org/en/free_peter_greste_loc/?bLYxaab&v=35981.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“

1 http://www.ir.lv/2014/2/22/al-jazeera-zurnalistu-tiesas-prava-egipte-parcelta-uz-5-martu

2 http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-26268692

3 http://www.abc.net.au/news/2014-02-21/greste-needs-more-help-from-government-expert-says/5275446

4 http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-26268692

5 http://laikraksts.com/raksti/4213

6 http://www.avaaz.org/en/free_peter_greste_loc/?bLYxaab&v=35981



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com