Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Dāvinājums diasporas latviešu skolām

Latviešu valodas aģentūra sarūpējusi materiālus latviešu valodas apguvei

Laikraksts Latvietis Nr. 296, 2014. g. 13. febr.
Aija Otomere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Grāmatas latviešu valodas apguvei. FOTO Publicitātes foto.

Latviešu valodas aģentūra latviešu nedēļas nogales skolām diasporā ir sarūpējusi jaunu dāvinājumu – vienpadsmit grāmatas un metodiskos papildmateriālus latviešu valodas apguvei, kā arī divus mūzikas diskus katrai no skolām. Uz ASV, Austrāliju un Kanādu grāmatas jau ir nosūtītas ar Latvijas Pastu, savukārt uz Eiropu latviešu skolām tās ceļos ar Ārlietu ministrijas diplomātiskā pasta palīdzību, kas nogādās sūtījumus vēstniecībām. Kopumā dāvinājumu saņems vairāk nekā 85 diasporas latviešu skolas visā pasaulē.

Skolu bibliotēkas turpmāk papildinās šādi izdevumi: Valda Rūmnieka Murjāņu kurmītis un viņa draugi; Gundegas Sējas Kā es ar opi Latviju braucu lūkoties; dzejoļu krājums Draiski dzejolīši (sast. Gundega Sēja); Ingas Beitiņas, Kristīnes Morozovas, Baibas Grīnbergas Ainava ar mazo Mulu; Jura Zvirgzdiņa Mūsu Latvija; Baibas Brices Pirkstiņu rotaļas; Latviešu valodas aģentūras veidotais skolēnu radošo darbu krājums Starp tevi un mani ir valoda, kurā iekļauti arī diasporas skolēnu darbi; Anitas Romanes Latviešu valodas rokasgrāmata; krāsojamā grāmata Latvija. Sameklē, uzzīmē, izkrāso!; Sižetiskie attēli – bērnu valodas prasmju pilnveidei; Burtu kārtis pirmsskolas vecuma bērniem un sākumskolas skolēniem; Iecavas bērnu folkloras kopas Tarkšķi mūzikas disks Tarkšķi ganos un jauniešu folkloras kopas Kokle mūzikas disks Tur man mūžam neapnika.

Latviešu valodas aģentūras direktora vietniece un Izglītības daļas vadītāja Dace Dalbiņa pauž pateicību sadarbības partneriem: Mums ir izveidojusies ļoti laba sadarbība ar Ārlietu ministriju, kas vienmēr ir gatavi palīdzēt, aktīvi organizējot mācību līdzekļu nogādāšanu vēstniecībās. Vēstniecību darbinieki tālāk tos nogādā latviešu skolām. Šie izdevumi, kas tiek dāvināti latviešu skolām pasaulē, izvēlēti, konsultējoties ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības Izglītības padomi. Dāvinājums nav tikai vienreizējs pasākums, diasporas nedēļas nogales skolas regulāri pēc pieprasījuma saņem Latviešu valodas aģentūras izdotos mācību līdzekļus. Tāpat mācību un metodisko līdzekļu komplektus saņem arī jaunās diasporas skolas, kas tikko uzsākušas darbību. „Būtiski, lai grāmatas atrastu savu lasītāju ne tikai Latvijā, tās jāiepazīst arī jaunajiem latviešu lasītājiem visā pasaulē. Draudzība ar grāmatu ir veidojama jau no agras bērnības – diasporas latviešu skolās to veicina kopīga grāmatu lasīšana nodarbību laikā,“ stāsta Dace Dalbiņa.

Latviešu valodas aģentūra ir izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā esoša tiešā pārvaldes iestāde. Tās darbības mērķis ir veicināt latviešu valodas – Latvijas Republikas valsts valodas un Eiropas Savienības oficiālās valodas – statusa nostiprināšanu un ilgtspējīgu attīstību. Viena no Latviešu valodas aģentūras funkcijām ir sniegt atbalstu latviešu diasporai ārvalstīs latviešu valodas apguvē un valodas saglabāšanā.

Aija Otomere
LVA diasporas projektu koordinatore



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com