Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Ritenīša“ 60 gadu jubilejas uzvedums

„Ritenītis“ raiti rit

Laikraksts Latvietis Nr. 292, 2014. g. 17. janv.
Jānis Šmīdbergs -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

„Ritenītis“ dejo. FOTO Arnis Vējiņš.

„Ritenīša“ jubilejas uzvedums. FOTO Arnis Vējiņš.

„Ritenītis“ dejo. FOTO Arnis Vējiņš.

„Ritenīša“ jubilejas uzvedums. FOTO Arnis Vējiņš.

„Ritenīša“ jubilejas uzvedums. FOTO Arnis Vējiņš.

„Ritenītis“ dejo. FOTO Arnis Vējiņš.

„Ritenīša“ jubilejas uzvedums. FOTO Arnis Vējiņš.

Cik ātri tie gadi skrien! Melburnas tautas deju kopa jau sasniegusi 60 pastāvēšanas gadus! Ritenītis uzsāka dejot 1953. g. Ainas Jurjānes vadībā un turpmāk to vadīja arī Dagmāra Stils (1972. g.), Ilga Beka (Beck) (no 1973. līdz 1983. g.), Ivars Dragūns (no 1984. līdz 1994. g.), Kalvis Jaunalksnis (1995. g.), Lāra Brennere (no 1996. līdz 2006. g.) un Markus Dragūns (2006. g.). No 2007. g. līdz šodienai Lāra Brennere un Markus Dragūns kopīgi vada Ritenīti.

Bija jauki, un jutos laimīgs būt starp daudziem skatītājiem un piedzīvot svētku uzvedumu Ringvudas Karalīkas (Karralyka) teātrī 2013. g. 28. decembrī, kur piedalījās Ritenīša tautas dejotāji ar draugiem no citām deju kopām Austrālijā.

Uzvedumā piedalījās no Melburnas Daugavas skolas skolēni, dejojot Kam tie zirgi (A. Sila horeogr.) un ar danci Grečinieks. Adelaides Auseklītis dejoja ar lielu lusti Abrama Polka (horeogrāfs nezināms) un ar Bumburdeju (horeogr. A. Sils). Sidnejas Jautrā pāra piedāvājumi uzvedumam bija Vāvera polka (horeogr. U. Šteins), Līpušēns (horeogr. S. Darius), Kaikardeja (horeogr. J. Ruņģis) un Rupmaizkukuls (horeogr. I. Rone). Melburnas Piektais ritenis lieliski dejoja Balabaskas četru pāru deju (horeogr. Trejdeksnītis), Jautraviņa (horeogr. F. Aigara) un Tiltiņš rība (horeogr. I. France). No Melburnas arī dejoja Sprīdīšu saime ar Spieķīti (horeogr. M. Simsone). Deju grupā Jūrmalnieki sastāvā ir dejotāji no visas Austrālijas, kas piedalījās 2013. g. Deju svētkos Latvijas vasarā. Jūrmalnieki uzvedumā dejoja Kreicburgas polka (horeogr. J. Ērglis), Es bij' puika (horeogr. A. Kivlenieks) un Kūmas (horeogr. I. Dreļs).

Ritenītis graciozi izpildīja programmu ar Divmāsiņas (horeogr. S. Dariusa), Tec, pelīte (horeogr. I. Dreļs), Auļos (horeogr. J. Andersone un L. Brennere), Rūnu raksti (horeogr. J. Purviņš) un Jusmane (horeogr. L. Brennere).

Uzvedumā kopīgi dejoja Auseklītis un Jautrais pāris ar Pāru deju svītu (horeogr. I. Saulīte), Piektais ritenis un Ritenītis ar Sarabumbālu (A. Rūjas apdare), Ritenītis un Auseklītis ar Saules meitas vedībām (horeogr. Z. Miezītis), Jautrais pāris un Ritenītis ar – Ritenīti (horeogr. J. Upītis).

Mani ļoti iespaidoja visa programma, un patīkami redzēt, cik dejotāji piedalījās Ritenīša jubilejas uzvedumā – un ar sajūsmu! Gribu arī pieminēt Auseklīti, kas pārvarēja tehnisko problēmu un tomēr izturīgi nodejoja Bumburdeju bez mūzikas, bet ar publikas ritmiskās plaukšķināšanas palīdzību – urrā! Ritenīša – Auļos bija pārliecinoši skaisti nodejots ar skaistām, horeogrāfētām tūrēm. Arī Piektais ritenis un Ritenītis kopā dejoja lībiešu svētku un godu deju – Sarabumbālu. Šī deja bija pareizi ievietota programmā, jo tā bija viena no Ritenīša vispazīstamākajām ikona dejām pirms apmērām trīsdesmit gadiem. Šeit jāpiemin, ka dejas izpildījumā piedalījās Ritenīša dejotājs, dēls, ar vecākiem no Piektā riteņa (bijušie Ritenīša dejotāji) – tie bija Kalvis, Bite un Andris Švolmanis.

Paldies Lārai Brennerei, Markusam Dragūnam un citu kopu vadītājiem par skaisto programmu, lai nosvinētu Ritenīša 60 pastāvēšanas gadus. Paldies visiem dejotājiem!

Lai Melburnas Ritenītis pastāv vēl ilgus gadus!

Jānis Šmīdbergs
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com