Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Nozieguma pret cilvēci attaisnošana

Laikraksts Latvietis Nr. 292, 2014. g. 17. janv.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Drošības policija ir izbeigusi krimināllietu pret Alfrēdu Rubiku sakarā ar viņa izteicieniem par 1949. gada deportācijām. Pagājušā gada 1. maijā viņa partijas (Latvijas Sociālistiskās partijas) mītiņā Grīziņkalnā viņš bija teicis televīzijai, ka: „Tās represijas, kas bija 1949. gadā, nevar vērtēt viennozīmīgi. Tur daudzi tika represēti pēc nopelniem, jo tie bija tie, kas sadarbojās ar fašistiem“.

Kā zināms, 1949. gada 25. – 28. martā operācijā Krasta banga uz Krievijas tāliem apgabaliem tika aizvesti vairāk nekā 90 000 Baltijas valstu iedzīvotāju (42 322 no tiem no Latvijas), gandrīz 30% no tiem bērni līdz 16 gadu vecumam. (Ja gadījumā kādam tas nebūtu skaidrs, tad jāmin, ka Otrais Pasaules karš jau bija beidzies Latvijā kādus 4 gadus agrāk, un fašisti nebija nekur tuvumā).

Kaut gan Latvijas Augstākās Padomes 1992. g. 25. marta lēmums deklarēja, ka šādas represijas pret Latvijas pilsoņiem ir uzskatāmas par noziegumu pret cilvēci, un Latvijas Krimināllikums aizliedz attaisnot noziegumu pret cilvēci, tomēr Drošības policija deva priekšroku vārda brīvībai.

Tad jāprasa, kas tad būtu tāds gadījums, kad patiešam liks lietā šo Krimināllikuma pantu? Vai par kādu citu noziegumu pret cilvēci drīkstam teikt: „Tur daudzi tika represēti pēc nopelniem“? Varētu lūgt paskaidrojumu no Drošības policijas par noziegumiem pret cilvēci – vai tagad visus noziegumus drīkstēsim attaisnot vārda brīvības dēļ?

Alfrēda Rubika trumpis, ko viņš minēja telefonsarunā ar laikrakstu Latvijas Avīze pēc izmeklēšanas sākuma bija, ka: „Deportācijas neveica kāds no meža iznākušais, bet gan tā laika oficiālās iestādes, balstoties uz likumiem“. Viņš laikam nav ievērojis, ka noziegumus pret cilvēci nemēdz veikt kādi „no meža iznākušie“, bet tieši oficiālās iestādes, kā nacistiskās Vācijas valsts iestādes vai staļiniskās Krievijas / Padomju Savienības valsts iestādes, vai Kambodžas valsts iestādes, vai... Ko vēl varam attaisnot šādā veidā?

Ir nožēlojami redzēt, kā pieļaujam šādu ņirgāšanos par mūsu valsti un mūsu tautu. Izrādītā nespēja pieprasīt elementāru cieņu pret staļinisma upuriem grauj Latvijas valsts pamatus. Latvijas mierīgo un miermīlīgo iedzīvotāju dzīves izpostīja Padomju Savienības militārais iebrukums 1940. gadā. Šis iebrukums bija saskaņots ar nacistisko Vāciju.

Nekādi nedrīkstam ļaut attaisnot ne PSRS, ne nacistiskās Vācijas noziegumus Latvijā.

GN
2013. g. 17. janv.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com