Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas balvas

Šogad piešķirtas Andrejam Plakanam un Frankam Gordonam

Laikraksts Latvietis Nr. 287, 2013. g. 5. dec.
Gvīdo Augusts -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas fonds katru gadu piešķir balvu pārmaiņus literatūrā un mākslā kultūras darbiniekiem, kuri pastāvīgi dzīvo ārpus Latvijas un ar saviem darbiem rosina un bagātina latviešu moderno mākslu un literatūru. 2013. gada Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas fonda balva $20 000 ir piešķirta vēsturniekam prof. Andrejam Plakanam un 2013. gada Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas fonda atzinības balva $10 000 ir piešķirta žurnālistam Frankam Gordonam.

Profesors emeritus Andrejs Plakans doktora grādu iegūst Harvardas Universitātē un kopš 1975. g. bija mācības spēks Aijovas (Iowa) štata universitātē. Daudzu rakstu un publikāciju autors profesors Plakans ir saņēmis atzinību un atbalstu no ASV ievērojamākām akadēmiskām organizācijām, ieskaitot National Endowment for the Humanities, The Fulbright Fellowship un The Woodrow Wilson International Center. Kopš 1970. gada viņš ir piedalījies konferencēs, lasījis lekcijas un publicējis rakstus no Honolulu un Sanfrancisko līdz Rīgai un Pēterburgai. 2013. gadā prof. Plakans saņem PBLA Kultūras fonda goda diplomu. Andreja Plakana svarīgākās grāmatas ir The Latvians: A Short History (1995), Historical Dictionary of Latvia (1997) un A Concise History of the Baltic States (2011). Savās publikācijās profesors Plakans sniedz angļu valodas pasaulei latviešu tautas vēsturi skaidrā, modernā un viegli pieejamā valodā. Viņa The Latvians (Stanforda Universitātes Hoover Press) ir viena no visizplatītākajām un vairāk lietotām latviešu vēstures grāmatām angļu valodā. Savukārt Concise History of the Baltic States (Cambridge University Press) profesors Plakans pirmo reizi sniedzis angļu valodas lasītājiem visaptverošu Baltijas tautu vēsturi grāmatā, kuru kritiķi ir atzinuši pat kā vislabāko jebkurā valodā. AE&VJ Fonda balvu saņem Andrejs Plakans par saviem panākumiem, pievērst akadēmiskās pasaules uzmanību Latvijai un veicinot Latvijas vēstures izpratni.

Žurnālista Franka Gordona spalvai pieder neskaitāmi raksti latviešu un cittautu laikrakstos un virkne grāmatu: Lokanums un spīts (Nekrievu likteņgaitas mūsdienu Maskavijā), publicēta ar pseidonīmu Alberts Sabris (apgāds Grāmatu Draugs, Ņujorkā,1974). Tā pati grāmata ar īsto autora vārdu izdota Rīgā (2010). Solžeņicina Gulaga arhipelags tulkojums latviski (apgāds Grāmatu Draugs, 2 sējumi (1974/75). Dienas un nedienas – rakstu krājums (apgāds Memento, Stokholmā 1988), atkārtots izdevums Rīgā (1993). Latvians and Jews Between Germany and Russia (1990 un 2001). Latvieši un žīdi – spīles starp Vāciju un Krieviju (1994 un 2001). Publicistika (2011). Romāns Mijkrēslis mikrorajonā publicēts laikrakstā Laiks (1980) turpinājumos, un tagad top grāmatas izdevuma veidā. Par sevi Franks Gordons raksta: „Mana dzimtene ir Latvija un mana tēvu zeme ir Izraēla.“ 1998. g. Franks Gordons ir apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru. Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas fonda Atzinības balva piešķirta Frankam Gordonam par viņa publikācijām, kas veicina mūsu izpratni par apstākļiem, traģiskajiem notikumiem un politiskām intrigām krievu un vācu okupācijas laikā un šodienas Latvijā.

AE&VJ fonda uzdevumā

Gvīdo Augusts
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com