Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejas latviešu vīru kora koncerts

Dalībnieka iespaidi

Laikraksts Latvietis Nr. 280, 2013. g. 17. okt.
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sidnejas Latviešu vīru koris diriģenta Ivara Štubja vadībā. FOTO Ojārs Greste.

Sidnejas Latviešu vīru koris diriģentes Dainas Jaunbērziņas vadībā.

Jauno vīru ansamblis, Ivara Štubja vadībā. FOTO Ojārs Greste.

Daina Jaunbērziņa un dzīves biedrs Andris Jaunbērziņš. FOTO Ojārs Greste.

Koncerta programma (1).

Koncerta programma (2).

Koncerta programma (3).

Koncerta programma (4).

Mīļie lasītāji, daru jums zināmu ar pirmo teikumu, ka šis raksts nav objektīva un kritiska reportāža par Sidnejas Latviešu vīru kora koncertu, kas notika Sidnejas Latviešu namā šī gada 6. oktobrī! Es pats piedalījos kā korists un rakstu ar šo aizspriedumiem.

Jau 32. gadu pēc kārtas kori diriģēja mūsu iemīļotā diriģente Daina Jaunbērziņa. Viņai palīdzēja topošais diriģents Ivars Štubis, kas vadīja trīs dziesmas (Dzīvības mūžīgais vārds, Puto balta Daugava un Liela pulka ģeņģu jāja). Ivars arī vadīja deviņu jauno vīru ansambli, kas nodziedāja trīs dziesmas. Ar sajūsmu publika pieprasīja vēl ceturto!

Programmā bija gan pazīstamas dziesmas, gan arī dažas, kuras koris dzied pirmo reizi. Visas dziesmas ar skaistiem vārdiem, kas liek dziļāk izjust tēvzemes mīlestību un mūsu bagāto tautas dziesmu krājumu. Zigmara Liepiņa Visi ceļi guniem pilni, mūs uzmundrināja ar spēcīgiem ritmiem, un Ērika Ešenvalda Dvēseles dziesma (kura arī noslēdza šī gada Dziesmusvētku Kopkora koncertu Mežaparkā) izraisīja dvēseles gaišumu un prieku. Esmu pats bijis korī tikai trīs gadus un vairākas dziesmas dziedāju pirmo reizi. Mani it sevišķi aizkustināja dziesma Pulkveža atgriešanās, kura vienmēr –pat mēģinājumos – izraisa spēcīgas patriotiskas jūtas un asaras acīs. Protams, pielaidām dažas kļūdas, bet domāju, ka visumā dziedājām ar degsmi un mīlestību. Kā piedevas dziedājām pazīstamo Zigmara Liepiņa Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas un Pūt, vējiņi!

Klausītāji bija skaitā ap 170 un ar vētrainiem aplausiem lika sešas dziesmas atkārtot (Dzīvības mūžīgais vārds; Saule, Pērkons, Daugava; Es gulu, gulu; Tēvu zeme runā, Tēvs māmmiņa; Dvēseles dziesma). Tikai ar vienu izņēmumu, šīs bija dziesmas, kuras iesaistīja kora jaunos vīrus diriģenta un solistu lomās. Publikai it sevišķi patika Ivara Štubja diriģēšana un solo daļas, kuras izpildīja Toms Mačens, Ivars Štubis, Oskars Štubis, Tālis Štubis un Kaspars Vokers (Walker). Ar tik brašu jaunu vīru pulku Sidnejas latviešu vīru koris vēl ilgi dziedās!

Deviņi mūsu koristi piedalījās šī gada Dziesmusvētkos Latvijā. Visiem tas izraisīja lielu emocionālu saviļņojumi, un mūsu koncerts deva iespēja atkal izjust šo brīnišķīgo vienotības un kopības sajūtu, jo dziedājām piecas dziesmas, kuras bija šī gada Dziesmusvētku repertuārā (Dzīvības mūžīgais vārds; Mūžam zili; Mūžu mūžos būs dziesma; Saule, Pērkons, Daugava un Dvēseles dziesma).

Liels paldies Dainai Jaunbērziņai par diriģēšanu, kā arī Ivaram Štubim. Un paldies pianistei Ingrīdai Šakūrovai, vijolniecei Dainai Kainai un čellistei Kaijai Upeniecei par brīnišķīgo muzikālo pavadījumu.

Pēc koncerta visi bija lūgti pakavēties pie glāzes vīna un uzkodām. Gan no koncerta aplausiem, gan no komentāriem var secināt, ka publikai patika koncerts – „labākais vīru kora koncerts pēdējos trijos gados“, „bagātīga programma“, „jaunie dziedātāji deva dzidrumu, vecākie stabilitāti“, „garīgi pacilājošs koncerts.“

Vēlos vēl pieminēt, ka 2014. gada beigās Sidnejā notiks 55. Austrālijas Latviešu Kultūras dienas, un pašlaik veidojas jauns jauktais koris. Aicinu visus, kas mīl latviešu dziesmu, nākt dziedāt un izbaudīt kopību un dziesmas prieku! Viva la musica!

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“

http://www.youtube.com/watch?v=8Wq58dpEjbk



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com