Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Trio Šmite, Kārkle, Cinkuss“

Gaidām Ziemeļamerikā

Laikraksts Latvietis Nr. 276, 2013. g. 19. sept.
Maruta Kārkle -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Ivars Cinkuss, Kristīne Kārkle-Puriņa, Zane Šmite, ASV vēstniecības Konsulārās nodaļas pārstāve Linda Galdiņa un Edgars Kārklis. FOTO ASV vēstniecība Rīgā.

Krustu, šķērsu pār Ziemeļamerikas kontinentu Trio dziedātāji šoruden nesīs latviešu tautas dziesmas svētību. No Portlandes Oregonā līdz Saint Pēterburgai Floridā – 15 pilsētās oktobrī mūsu tautas dziesma skanēs kā vēl nekad. Jo to sniegs akadēmiski skoloti, tradīcijās iesakņoti, skatuviski rūdīti viesmākslinieki: vokālisti Zane Šmite, Kristīne Kārkle-Puriņa, Ivars Cinkuss un instrumentālists Edgars Kārklis.

Trio ansambli veido pieredzējušas, Latvijas mūzikas apritē sen pazīstamas personības. Taču kā profesionāla vienība Trio ir jauna. Tikai trīs gadi kopš pirmās uzstāšanās Vācijā, pirmā publicētā diska Latviešu tautas dziesmas. Pērnais gads iezīmējies ar turneju Austrālijā un otro ierakstu – Gaviles.

Zane velta šīm dziesmām visu sevi – savu mīlestību, cieņu un savu mūža darbu. Jaunībā sadziedādamās ar raibu folkentuziastu loku; briedumā pievērsdamās etnomuzikoloģijas studijām Akadēmijā, kļuvusi par tautas mūzikas pētnieci un pedagoģi. Savukārt Ivars seko dzinulim, līdzsvarot klasiskā diriģenta nopietno lomu un pārmaiņus atraisīt paša skanīgo balsi senatnes izteiksmē. Toties Kristīne ar Edgaru no bērnu dienām ieauguši tautas dziesmā, sekojot dzimtas lolotām tradīcijām un izkopjot tās.

Trio sniegumu atzīst kā kritiķi, tā klausītāji. Seko daži citāti no vērtējumiem ārzemēs: mūzikas kritiķis Vācijā – „Eksotika tradicionālajā!“; Austrālijas latviešu laikraksts Latvietis – „Pasaules līmeņa priekšnesums!“; tautas dziedātāju Sudrabavots līdzdalībnieks Vašingtonā – „Šie dziedātāji veido folkloristisku jaunradi, kā patiesi dabisku variāciju senām dziesmām.“; Ņujorkas koriste, koklētāja – „Trio ir superīgi, nevaru vien sagaidīt.“

Turneja būs prasīga izpildītājiem un sarežģīta rīkotājiem. Lielā mērā tā būs iespējama, pateicoties dāsnajam atbalstam no Latviešu fonda. Liels skaits Fonda dalībnieku nobalsoja par Tilta organizācijas iesniegumu izkārtot apjomīgo turneju. Balsotāji novērtējuši Trio nozīmi latvietībai ārzemēs, kā arī pašu baudai gaidāmajos koncertos.

Trio vērtību atzinusi arī ASV vēstniecība Rīgā. Savā Facebook klāstā vēstniecība dižojas ar Trio dalībnieku attēlu pēc vīzu saņemšanas konsulātā. Ar vēstniecības atļauju pievienojam minēto uzņēmumu šim rakstam.

Noslēgumā Ivara Cinkusa pārdomas par Trio sūtību un priekšā stāvošo Amerikas avantūru: „Tautas mūzika ir saknes, bez kurām nevar veidot kulturālu lapotni! Tautas mūzika ir nebeidzams latviskuma iedvesmas avots! Šīs ir klišejas, kuras nāk patiesi... Ziemeļamerikas koncertbrauciens ir līdz šim visgarākais Trio karjerā. Grūtākais un skaistākais būs pārliecināt daudzus tautiešus ASV, ka tautas mūzika ir dzīva tradīcija un tāpēc vienmēr mūžīga.“

Uz redzēšanos koncertos!

Maruta Kārkle
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com