Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejas Kino klubs

Izrādīs pēdējo gadu labākās latviešu filmas

Laikraksts Latvietis Nr. 271, 2013. g. 21. aug.
Inese Petersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Mums, no Latvijas aizbraukušajiem, ir grūti izsekot notikumu attīstībai Latvijā. Laikam ritot, mēs iegūstam pieredzi savā jaunajā mītnes zemē, apgūstam jaunu domāšanas veidu un sākam skatīties uz lietām citādāk. Tas, kā domājām kādreiz, ir palicis pagātnē. Filmas, mūzika, māksla mūs atkal atgriež pagātnē un atgādina par to, kādi mēs bijām agrāk. Ir īpaši saistoši to izbaudīt ar skatu no malas, ar filmu veidotāju acīm.

Tad mēs atkal nonākam atpakaļ Latvijā, izbaudām tikai Latvijai vien raksturīgo noskaņu, pazīstamas izjūtas. Tad mēs atkal atgriežamies pie zināmajām vietām, cilvēkiem. Katrs savā laikā. Filmas skatoties, mēs jūtam saikni ar to vietu, kur esam dzimuši, bet tagad – viens pēc 20, cits pēc 10 gadiem, atgriežamies tikai kā ciemiņi.

Kas tad īsti ir noticis kino jomā pa šo laiku? Kā šajā lielo pārmaiņu laikā attīstījies latviešu kino? Kāda virziena meklējumos dodas kādreiz tik slavenais latviešu dokumentālais kino? Ko piedāvā spēlfilmu radītāji? Jā, un kā mainījusies Latvijā dzīvojošo tautiešu vērtību skala laikā, kad pāraugām no padomju pilsoņa par brīvā tirgus pilsoni? Un kā uz to visu skatās kinematogrāfisti?

Uz šiem un citiem jautājumiem mēs atbildes mēģināsim atrast kino seansos. Mūsu mērķis ir iepazīstināt ar pēdējo divdesmit gadu latviešu kino veiksmes stāstiem – spēlfilmām, dokumentālo kino un animācijas filmām.

Sidnejas Kino kluba filmas paredzēts izrādīt vienu reizi mēnesī. Šogad paredzētajā filmu ciklā ar nosaukumu Pēdējo gadu labākās latviešu filmas būs iekļautas starptautisku atzinību guvušas filmas, kas saņēmušas skatītāju un festivālu žūriju balvas.

Paredzēts izrādīt tādas pēdējos divdesmit gados uzņemtās filmu pērles kā: Mammu, es tevi mīlu, Kolka Cool, Cilvēki tur; animācijas filmas: Es gribu redzēt rūķīšus, Eži un lielpilsēta; dokumentālo filmu Dokumentālists, kā arī starptautisko atzinību guvušās dokumentālistes Lailas Pakalniņas filmas.

Filmas būs dažādas, noskaņas dažādas, un vienam patiks viena, citam atkal cita filma.

Pirmie seansi Sidnejas Latviešu biedrības namā notiks jau 24. augustā plkst.13.30. Šoreiz skatītāji varēs noskatīties divas filmas. Pirmā filma Mammu, es tevi mīlu vēl aizvien tiek izrādīta Latvijas kinoteātros. Tā stāsta par trīspadsmitgadīgu Rīgas skolnieku Raimondu un viņa māti. Kāda šķietami nenozīmīga piezīme skolā iesāk piedzīvojumiem bagātu nedēļu zēna dzīvē, viņš nonāk policijas redzeslokā un visbeidzot atrisina samilzušo konfliktu gan ar mammu, gan savu labāko draugu. Filma tiek kvalificēta kā attiecību trilleris.

Filma šogad apbalvota Berlīnes Starptautiskajā filmu festivāla sadaļā Generation Kplus, iegūstot žūrijas Grand Prix balvu kā labākā spēlfilma; aprīlī piedzīvoja Ziemeļamerikas pirmizrādi starptautiski nozīmīgajā festivālā Toronto International Film Festival KIDS, bet jūnijā Losandželosas filmu festivālā ieguvusi galveno žūrijas balvu.

Otra filma – Trejādas saules ir vēstījums par Vairas Vīķes-Freibergas dzīvi. Lūk, ko par to raksta laikraksts Diena.lv. 2009. gada 19. decembrī: Filmas galvenā varone ir Latvijas eksprezidente, kuru filmas autori portretē ne tikai kā oficiālu personu, kuras loma Latvijas vēsturē un tās starptautiskās reputācijas veidošanā ir nenovērtējama, bet arī kā izcilu kultūras un gara spēka cilvēku, stipru personību, kuras unikalitāti veidojusi arī ģimene un liktenis – bēgļu gaitas, vēlāk studijas un latviskās identitātes izkopšana. Filmā ietverti kadri no Freibergu ģimenes arhīva, amatieru filmām un video hronikas.

Ceram uz skatītāju atsaucību un gaidām mūsu pirmajā pasākumā!

Pirms seansa būs atvērta kafejnīca, un seansa skatītāji īsumā tiks iepazīstināti ar filmu saturu un režisoru biogrāfijām.

Sidnejas jaunizveidotais Kino klubs izsaka pateicību Melburnas Kino klubiņam – Petras un Gitai Nesteckiem par atbalstu koncepcijas izveidošanā un filmu atlasē.

Sūtiet savus ierosinājumus un jautājumus, kā arī piesakieties uz seansiem pa e-pastu kinoklubs.sidneja@gmail.com vai pa telefonu 0499145824. Sekojiet arī reklāmai mūsu Facebook grupā Latvieši Sidnejā.

Inese Petersone
Laikrakstam „Latvietis“

24. augustā plkst.13.30 Sidnejas Latviešu biedrības telpās, 32-34 Parnell St., Stratfilda. „Mammu, es tevi mīlu“ 2013 (spēlfilma). Filma ir latviešu valodā bez subtitriem; filmas garums 1:18; režisors: Jānis Nords. Lomās: Kristofers Konovalovs, Vita Vārpiņa, Matīss Livčāns, Indra Briķe. „Trejādas saules“, 2009 (dokumentālā filma). Filma ir latviešu valodā ar subtitriem; filmas garums 55 minūtes; režisors: Jānis Ozoliņš-Ozols.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com